BNV je izabran

0
7
Kenan Hajdarević, narodni poslanik

Ušli smo u predizbornu godinu i sutrašnji miting SNS i NS dio je predizbornih aktivnosti i politikanstva, rekao je u intervju za Sandžak Danas narodni poslanik LDP iz Priboja Kenan Hajdarević.

On smatra da je reč o populizmu i pokušaju naprednjaka da sakriju očiglednu činjenicu da su u ključnim političkim i ekonomskim odlukama koje su dovele do toga da se danas u Srbiji ovako živi, oni bili najvjerniji saveznici sadašnje i prethodne vlasti. “Zajedno su glasali za prodaju NIS, energetski sporazum, Ustav, podržavljenje preduzeća…”, podsjeća Hajdarević.

U ovako teškoj ekonomskoj situaciji u kojoj je Srbija, posebno opštine jugozapadne Srbije, dodatnu zabrinutost građana Sandžaka, posebno Srba, izazivaju često zapaljive izjave muftije Zukorlića, koji ne propušta priliku da najavi autonomiju. Da li LDP i vi podržavate ovakav stav muftije Zukorlića?

– Stav LDP o problemima Sandžaka je isti godinama i krajnje principijelan. Lista BKZ, koju je vodio Muftija Zukorlić, dobila je podršku LDP, prijevashodno jer je jasno artikulisala probleme Bošnjaka i ukazala da devastiranje ovog područija dolazi kako od vlada u Beogradu, tako i od bošnjačkih nacionalnih partija, koje zarad participiranja u vlasti zanemaruju ovaj kraj i probleme. Na izborima za nacionalni savjet ta lista je osvojila najviše glasova i pobijedila i to je dokaz da smo bili u pravu. Retorika muftije je bila isprovocirana od režima, a onda medijski i politički zloupotrebljena od istih onih koji danas ponovo u prvi plan isturaju izjave usmjerene prema Bošnjacima i njihovim nacionalnim osjećanjima, kojima se poigravaju i SDA i Sulejman Ugljanin. Ne znam kakve će koristi Bošnjaci i Srbi, a najmanje Sandžak imati od ministra bez portfelja koje izmišlja da će turski avioprevoznik kupiti JAT? LDP je integrativna snaga u Sandžaku u svakom smislu i i krajnje ozbiljno smo pristupili analizi strahova i problema srpske i bošnjačke zajednice. Razvoj demokratije i građanskog društva, što je osnov delovanja LDP, jedino je rešenje za ovakve višenacionalne sredine. Smatramo da će se sveobuhvatnim programom revitalizacije ovog kraja, uspostavljanjem jedinstvene Islamske zajednice u Srbiji, omogućiti sprovođenje onoga što smo govorili “popovi u crkve, a hodže u džamiju”.

Da li mislite da su Bošnjaci u Sandžaku i u Priboju ugroženi ?

– Raznim pogrešnim i često protivzakonitim potezima država je dugo u kontinuitetu kršila određena prava Bošnjaka, od konstituisanja paralelne i fantomske Islamske zajednice Srbije, preko neuvođenja bosanskog jezika u službenu upotrebu, neodobravanja akreditacije Internacionalnog univerziteta do sramotnih odluka i krivičnih dijela koja su predmet sudskih postupaka u vrijeme i nakon izbora za Nacionalno savjet Bošnjaka. Mora se biti realan i reći da kršenja elementarnih prava zagarantovanih zakonima i Ustavom, ima za posljedicu da ni većinski narod na ovom prostoru nema prosperitet.

U aprilu su izbor za nacionalni savjet Bošnjaka. Ostaje li LDP pri stavu da će zajedno sa pojedinim bošnjačkim institucijama pozvati Bošnjake na bojkot?

– Što se nas tiče Nacionalno savjet Bošnjaka je izabran na prethodnim izborima i formiran. Ne možemo podržati da nove izbore organizuju Ministarstvo i ljudi koji su zbog svojih, dokazano nezakonitih, radnji i propusta na prethodnim predmet interesovanja nezavisnih regulatornih tijela u Srbiji, kao i tužilaštva. Sva muljanja i atmosferu koju su ministar Čiplić i njegovo Ministarstvo, uz pomoć SDP i SDA, stvorili za prethodne izbore ne garantuju ni minimum regularnosti niti uvjeravaju da bi ovi izbori bili išta drugo do obična farsa i izvrgavanje ruglu države Srbije i njenih zakona.

Prema posljednjim decembarskim statističkim pokazateljima Priboj je na začelju tabele po primanjima. Koliko kao narodni poslanik možete da pomognete Priboju i kakvu saradnju imate sa lokalnom vlašću?

– Da bi bila saradnja sa lokalnom vlašću, neophodno je da postoji želja obe strane. Kao narodni poslanik sam, kao što su to mediji već prenijeli, postavio najviše poslaničkih pitanja u Skupštini i većina se odnosila na Priboj i ovaj kraj. Na to sam veoma ponosan, ali i potpuno svjestan da je to malo obzirom na situaciju. LDP-a Priboja i ja kao narodni poslanik smo u januaru donijeli akcioni plan djelovanja stranke koji sve naše članove, prijatelje i simpatizere obavezuje da se fokusiraju na pokretanje i rešenje svakodnevnih problema naših sugrađana, mladih, položaja žena, obrazovanja i kulture, tako da očekujemo da se građani bez obzira na vjeru, pol ili naciju uključe u ove aktivnosti kako bi Priboju i ovom dijelu Srbije vratili sve atribute koje su nekada imali.

U Priboju i Novom Pazaru imate i kancelariju narodnog poslanika. Da li vam se obraćaju građani za pomoć i za šta najčešće?

– Veliki je broj građana koji se obraća i kancelarija je više nego opravdala svoju svrhu postojanja. Zadovoljni građani su najbolji pokazatelj njenog rada i mog odnosa prema tim problemima. Pozivam sve građane da dođu zbog bilo kog problema u kancelariju i uvjere se da kroz našu interakciju možemo da postignemo i rešenje nekih problema. Rešenje nekih na žalost možemo samo pokrenuti, ali mislim da je i to jedan od osnovnih postulata demokratije, da zajedno prepoznamo i pokrenemo rešenje problema u gradu pa da ih onda pokušamo i riješiti na obostrano zadovoljstvo.

Izvor: SandzakLive.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.