BKZ od danas i u Luksemburgu

8
7

Evropa – Bošnjačka kulturna revolucija je uveliko zahvatila i Bošnjake u Luksemburgu. Kao posljedica iste, u večernjim satima, 10. 1. 2012. godine, na trećem sastanku Inicijativnog odbora za osnivanje BKZ-a u Luksembrugu, svečano je izabran devetočlani Odbor Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu.

Inicijativni odbor je nekoliko mjeseci radio na ovom projektu i pripremama osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice u Luksemburgu.

Odbor BKZ-a u Luksemburgu sastavljen je od devet uglednih Bošnjaka iz ove države: sociolog Faruk Ličina – predsjednik; biznismen Mersad Dragolovčanin – potpredsjednik; sociolog Muhamed Ćeman – sekretar; kulturni djelatnik Ernad Agović – blagajnik; činovnik ministarstva obrazovanja Mehdija Čelebić – član; činovnik ministarstva obrazovanja Ernad Rastoder – član; biznismen Asmir Bihorac – član; biznismen Enver Šutković – član; i imam Jasmin Mulahusić – član. Nabrojani članovi su porijeklom, kako iz matice Bosne, tako i iz sjevernog i južnog dijela Sandžaka, kao i sa Kosova i iz Makedonije.

Odbor BKZ-a u Luksemburgu ima zadatak da u narednom periodu izvrši registraciju BKZ-a kod nadležnih organa i pripremi Promotivnu skupštinu BKZ–a u Luksemburgu koja će se održati polovicom marta 2012. godine. Prema pristiglim potvrdama Promotivnoj skupštini u martu, prisustvovat će glavni muftija Muamer efendija Zukorlić, predsjednik BKZ-a u Sandžaku Jahja Fehratović, te drugi visoki zvaničnici Bošnjačke kulturne zajednice.

Bošnjačka kulturna zajednica u Luksemburgu, izražava čvrstu namjeru i odlučnost, da će u narednom periodu aktivno raditi na realizaciji primarnih ciljeva Bošnjačke kulturne zajednice, a koji su podsjećamo – borba za očuvanje i afirmaciju nacionalnog, kulturnog i vjerskog identiteta Bošnjaka.

Pored navedenog, BKZ će posebnu pažnju posvetiti internacionalizaciji pitanja diskriminacije Bošnjaka u Sandžaku i promociji ideje Sandžaka kao prekogranične regije.

Činjenica da se Luksemburg nalazi u srcu Evrope i da su u njemu sjedišta mnogih evropskih institucija, te računajući na iskustva i stečena poznanstva članova odbora BKZ-a tokom dugog niza godina boravka u ovoj državi, obavezuju ovaj odbor da da maksimalni doprinos kako bi se o problemima sa kojima su suočeni Bošnjaci u Sandžaku upoznali svi relevantni faktori u Velikom vojvodstvu Luksemburg.

Izvor: BKZ.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

  1. Ovo je samo pocetak, a BKZ u Lux ce toliko pokazat kvalitet u radu i doprinos rodnom kraju sirom SANDZAKA, a onima kojim smeta i stide se sto su bosnjaci Beograd im nije mali neka idu Rasimu i Ademu izdanjici

    0

    0
  2. nema potrebe objavljivat vulgarne komentare,i ovo nije Srpski portal,nego Bošnjački,i zbog te cinjenice je automatski civilizirani,ja sam par puta poslao komentar na Srpski kurir,nije bio uvredljiv nego potkovan argumentima,i opet nijedan nije objavljen,ljudi su toliko zaslijepljeni mrznjom da im istina smeta!!!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.