Bijelo Polje i Priboj kroz prekograničnu saradnju uklanjaju divlje deponije čisteći rijeku Lim

0
17

Projekat “Rehabilitacija ilegalnih deponija na rijeci Lim i podizanje svijesti o njihovoj štetnosti” prezentovan je danas na konferenciji u Bijelom Polju.

Zajedno ga sprovode opštine Bijelo Polje i Priboj, JKP “Usluga” Priboj i NVO Euromost iz Bijelog Polja, a za njegovo sprovođenje je potpisan ugovor sa Ministarstvom finansija Vlade Republike Srbije. Projekat se finansira od strane Evropske unije u okviru Programa prekogranične saradnje Srbija – Crna Gora 2014 – 2020.

Predsjednik Opštine Bijelo Polje Petar Smolović kazao je da će se kroz  ovaj projekat identifikovati najkritičnija mjesta na rijeci Lim, očistiti i zatvoriti ilegalna odlagališta smeća,  ali i izvršiti ozeljenjavanje zagađenih površina i vršiti stalni nadzor od strane službenika komunalne policije. Ukupna vrijednost ovog projekta je 157.000 evra, od čega je donacija Evropske Unije 133.000.

”Ovaj projekat je samo početak šire zajedničke akcije u koju, kao najveći grad na Limu, želimo da u narednom periodu uključimo i druge opštine iz Crne gore i Srbije, kako bismo imali čistiju zajedničku rijeku i zdrav život” kazao je Smolović. Prema njegovim riječima time će se podići svijest stanovništva o štetnosti bacanja raznog otpada u vodu.

”Ono što posebno želim da naglasim je da su u našoj opštini u toku radovi na izgradnji glavnog  gradskog kolektora sa postrojenjem za prečišćavanje otpadnih voda. Ovaj projekat je ukupne vrijednosti 25 miliona eura i značajno će doprinijeti ukupnoj zaštiti voda na ovim prostorima”, rekao je Smolović.

Predsjednik opštine ističe da su lokalne institucije opštine Bijelo Polje u prethodnom periodu, kroz programe prekogranične saradnje sprovodile projekte od javnog interesa u vrijednosti od preko 1.5 miliona eura.

”Opština Bijelo Polje će i u budućem periodu, kroz nove EU konkurse, pozive i programe, preko svoje kancelarije za EU projekte, biti siguran partner svim lokalnim i regionalnim zainteresovanim institucijama za zajedničke razvojne i projekte zaštite zivotne sredine”, zaključio je Smolović.

Zamjenik predsjednika Opštine Priboj Saša Vasilić izrazio je očekivanje da će opštine Bijelo Polje i Priboj zajedničim snagama doprinijeti poboljšanju stanja ekologije, posebno kada je rijeka Lim u pitanju.

”Posebno mi je zadovljstvo što smo danas ovdje i što ćemo u budućnosti riješiti neke ekološke probleme. Mi u Srbiji imamo dosta problema po pitanju ekologije u slivu rijeke Lim i divljih deponija na području Prijepolja i Priboja i naš je zadatak da pored ovog projekta učinimo sve što je u našoj moći da te velike probleme riješimo. Iskustvo opštine Bijelo Polje je od velikog značaja za nas s obzirom da ste po pitanju projekta kolektora uradili dosta. Nadamo se da će rijeka Lim biti čista kao nekada” izjavio je Vasilić.

Predstavnik  zajedničkog tehničkog Sekretarijata Programa prekogranične saradnje Emil Kočan naglasio je da se ovaj projekat realizuje u okviru IPA programa prekogranične saradnje Srbija-Crna Gora perspektiva 2014-2010. godina.

”Program je u okviru prvog poziva za dostavljanje prijedloga projekta, a koji će doprinijeti ostvarenju programskog cilja koji se odnosi na zaštitu prirodnih resursa. Prekogranična saradnja sa Srbijom je otpočela 2007. godine”, podsjetio je Kočan.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj Jasmin Ćorović kazao je da se radi o projektu prekogranične saradnje Srbije i Crne Gore, čiji je  glavni cilj zaštita životne sredine.

”Mi smo kao lokalna samouprava izradili i usvojili Lokalni akcioni plan upravljanja komunalnim i neopasnim građevinskim otpadom. U sklopu ovog plana donijeli smo i katalog nelegalnih odlagališta. Obišli smo kompletnu teritoriju opštine Bijelo Polje, napravili popis svih nelegalnih odlagališta sa svim potrebnim podacima, od količine, vrste otpada, GPS sistema, kordinata, lokacija i drugog. Naredni korak jeste sanacija nelegalnih odlagališta kojih ima 105, za šta je potrebno izdvojiti određena sredstva” kazao je Ćorović. Kako dodaje, pokušali su da obezbijede sredstva za uklanjanje i sanaciju bar dijela nelegalnih odlagališta. Takođe, tražili su način i vidjeli da je prekograniča  saradnja između Srbije i Crne Gore jedan od tih načina, a zatim su napravili projekat sa partnerima iz Opštine Priboj.

”Pored njih na projektu će učestovati NVO ,,Euromost“ iz Bijelog Polja, koja je partner našoj opštini, a  JKP ,,Usluga“ iz Priboja će biti partner Opštini Priboj. Napisali smo projekat, predali projekat koji je odobren od Evropske komisije. Vrijednost projekta je 157 hiljada, od toga je 133 hiljade grant koji će dati Evropska unija. Ostatak će biti obezbijeđen kofinansiranjem iz opštinskih budžeta”, dodao je Ćorović.

Projekat traje 12 mjeseci, a ugovor je potpisan 30. decembra 2018. godine i trajaće do 30. decembra 2019.godine. Realizacija projekta će početi čim vremenski uslovi dozvole.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.