Bijelo Polje – Autoput prvi važniji projekat

0
3

autoput

Bijelo Polje – Predsjednik Opštine Bijelo Polje Aleksandar Žurić razgovarao je sa ambasadorom Narodne Republike Kine u Crnoj Gori Cui Zhiveinom o saradnji sjevera Crne Gore i Bijelog Polja sa kineskom provincijom Guangdong i gradom u toj provinciji Šaoguan.

Na sastanku je zaključeno da je izgradnja autoputa u Crnoj Gori samo početak dobre ekonomske saradnje između dvije zemlje, koja će se, osim na polju ekonomije, nastaviti i u oblastima obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta.

Takođe, Žurić je potpisao i Memorandum o saradnji sa Društvom prijateljstva Narodne Republike Kine i Crne Gore, a Opština Bijelo Polje biće pobratim sa kineskim gradom Šauguan, koji se nalazi na sjeveru provincije Guangdong.

Tim povodom Žurić je kazao da je uz preporuku vlada Crne Gore i Kine, u susret najvažnijeg mosta koji spaja ove dvije države – izgradnja auto-puta, ovaj Sporazum će unaprijedi tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Kine. „Pažljivo probran partner sa kineske strane će brzo označiti ekonomske koristi po sjever Crne Gore i po Bijelo Polje. Osim ekonomske saradnje, sadržaj Sporazuma je i saradnja u oblasti obrazovanja, zdravstva, kulture i sporta i smatramo da selekcija i dug vremenski period koji smo proveli u tome da valjano izaberemo partnera na kineskoj strani. To bi trebalo da bude osnova za suštinsku saradnju“, rekao je Žurić, naglašavajući da se sastao i sa najznačajnijim privrednicima u Bijelom Polju, sa kojima je razgovarao o načinu kako će se u narednom period ostvariti saradnja između kineskih investitora i naših bjelopoljskih privrednika.

Bijelo Polje i Šaoguan su gradovi koji imaju sličnu konfiguraciju, prirodni ambijent i industrijske potencijale, ali sa različitim nivoima razvoja. Šaoguan je grad koji predstavlja centar sjevernog regiona najmnogoljudnije i najbogatije kineske provincije Gunangdong, koji predstavlja razvijeno čvorište željezničkog saobraćaja u Kini. „Interesuje ih proizvodnja zdrave hrane, prerada drveta, proizvodnja vode i hidropotencijali u energetskom smislu i smatrali smo da bi to trebalo da budu teme ovog sastanka. Dogovoreno je da Ekonomski savjet Opštine Bijelo Polje napravi ličnu kartu svih privrednih subjekata na teritoriji naše opštine i da to posredstvom Ambasade uputimo provinciji Šaoguan“, naveo je predsjednik Žurić.

Kineski ambasador u Crnoj Gori Cui Zhivei je kazao da postoji veliki potencijal za saradnju između Crne Gore i Kine, te da je početak izgradnje auto-puta i početak saradnje na polju ekonomije između dvije zemlje. „ Nadamo se da ćemo napraviti dobru saradnju na razvoju željezničke infrastrukture. Takođe, proizvodnja gasa i nafte u luci Bar je nešto za šta smo zainteresovani. Postoji velika mogućnost za saradnju u proizvodnji uglja. Posebna saradnja mogla bi se ostvariti u turizmu, prvenstveno dovođenjem kineskih turista u Crnu Goru. Pored toga, postoji mogućnost saradnje sa lokalnim preduzećima koja se bave tekstilnom ili električnom industrijom, preradom drveta, tako da je kineska strana izuzetno cijeni potpisivanje sporazuma i vjerujemo da će biti mnogo projekata koje ćemo zajedno realizovati“, kazao je ambasador Zhivei.

(Agencije)

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.