Beraneselo organizira referendum zbog deponije

0
0

Berane – Ogorčeni nebrigom lokalnih i državnih vlasti koji godinama najtežim kršenjem zakonskih normi ugrožavaju životnu sredinu, i to ne samo njihovo već i zdravlje svih građana Berana, meštani prigradske MZ Beranselo, na čijoj teritoriji postoji divlja deponija Vasove vode, u nedelju će održati referendum, do sada jednistven ne samo u Crnoj Gori već u celom regionu.

– Da li ste za to da se na teritoriji MZ Beranselo gradi regionalna sanitarna deponija, pitanje je koje će biti ispisano na referendumskom listiću – kaže predsednik MZ Tiho Bogavac.

Pravo glasa na referendumu imaće 1.171 punoletni birač, čija imena se nalaze u biračkom spisku koji su dobili od OIK.

– Imamo pravo na ovakvo izjašnjavanje, jer su nam sedmogodišnjim odlaganjem smeća na divljoj deponiji ugroženi životi – kaže Bogavac, naglašavajući da se referendum organizuje uz logističku pomoć NVO “Ozon” iz Nikšića.

JOVAN Lončar najavljuje da će posle referenduma specijalnom tužiocu dostaviti sva dokumenta vezana za regionalnu deponiju. Sa rezultatima će biti upoznati predstavnici međunarodnih organizacija i stranih ambasada.

– Ovi ljudi trpe što niko do sada nije istrpeo. Pisali su SO Berane dva puta, ali im za ovih osam meseci niko nije odgovorio ni reč u vezu referenduma. Inače, 800 građana je svojim potpisom zatražilo održavanje referenduma, za koji su listići već odštampani i transportovani referendumskoj komisiji u MZ Beranselo, gde će se glasati na dva izborna mesta – kaže izvršni direktor NVO “Ozon” Aleksandar Perović.

On naglašava da su pozvani i međunarodni posmatrači da nadgledaju ovo demokratsko izjašnjavanje građana Beransela, iznad čijih kuća se punih sedam godina na divlje lageruje smeće, u kome, kako je konstatovano, ima dosta opasnog medicinskog otpada, ali i kancerogenih teških metala.

– Komunalno preduzeće iz Berana već dve godine nema neophodne dozvole, a ipak odlaže smeće na Vasovim vodama, mestu poznatom po desetak izvora bistre pijaće vode – kaže Perović. – Čudno je i da su bivše vlasti Berana potpisale ugovor o zakupu zemljišta za deponiju sa rukovodstvom sela Zaostro, a deponija se nalazi na teritoriji Beransela.

Namera opštinskih i vlasti iz Podgorice je da tu sagrade regionalnu deponiju za četiri, a možda i sedam opština sa severa.

– Nema gradnje takve deponije ovde. Mi smo dokazali falsifikate i prevare odgovornih vezane za taj projekat, posle čega je od finansiranja odustala i Evropska investiciona banka. Raskrinkali smo beranske čelnike i nadležne iz ministarstava pred celokupnom javnošću. Dobili smo sve sudske procese protiv njih – kaže Jovan Lončar, koji iz SAD dolazi na referendum.

Deponija u Plavu:

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.