Berane: Krivične prijave protiv nadležnih u Dnevnom centru za djecu i omladinu

0
29

Berane – Bivši radnici JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Beranama podijeli su u ponedjeljak, devetog juna, krivičnu prijavu Osnovnom državnom tužiocu protiv direktora te ustanove Miloša Brakočevića, svih članova Upravnog odbora i nadležnih u Opštini Berane koja je osnivač te ustanove, saznaje Espona.

Kako je navedeno u krivičnoj prijavi oni se sumnjiče da su izvršili krivična djela povreda ravnopravnosti, povredu prava iz rada, povrede prava iz socijalnog osiguranja, zloupotrebe službenog položaja i nesavjesnog rada u službi.

U obrazloženju podnešene krivične prijave, oštećeni radnici su naveli da su prijavili nepravilnosti Inspekciji rada koja je 14. maja izvršila inspekcijski nadzor i dala nalog poslodavcu da u roku od sedam dana vrati oštećene na rad, omogući im obavljanje radnih zadataka i prijavi ih na penzijsko- invalidsko i zdravstveno osiguranje.

“I nakon ovakvog naloga Inspekcije rada Direktor je nastavio da onemogućava oštećene da obavljaju svoje radne zadatke ne dozvoljavajući im ulazak u prostorije Poslodavca. Inspekcija rada je 23.05.2014. godine ponovo posetila Poslodavca i obzirom da isti nije postupio po nalogu donijela Rješenje kojim nalaže Poslodavcu da u roku od sedam dana vrati oštećene na rad, omogući im obavljanje radnih zadataka i prijavi ih na penzijsko-invalidsko i zdravstveno osiguranje i da u naredna 3 dana pismeo izvijesti Inspekciju rada te da Poslodavac može ukoliko nije zadovoljan ovakvim rješenjem da izjavi žalbu Ministartsvu ali da žalba ne odlaže izvršenje rješenja”, navodi se, pored ostalog, u Obrazloženju krivične prijave u koju je Espona imala uvid.

Kako je Zakonom predviđeno, za ne postupanje po naređenju Inspekcije rada predviđena je novčana kazna do 15.000 eura.

Da podsjetimo, nakon višemjesečnog rada u toj ustanovi 63 radnika angažovanih za vrijeme bivše lokalne vlasti, nakon što su im istekli ugovori o angažovanju na određeno, Marijana Dakić – bivša V.D. Dnevnog centra, je 17. aprila uručila Rješenje o zasnivanju stalnog radnog odnosa za 16 angažovanih radnika.

Ukazom proslijeđenim JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u koji je “Espona”, takođe, imala uvid i o čemu smo već pisali, Komisija, koju je 25. aprila formirala Opština Berane, naložila je Upravnom odboru i novom V.D. direktoru da obustave izvršenje Odluke o zaključenju Ugovora o radu od 17. aprila i ponište kao nevažeće, te da V.D. direktora donese Rješenje o prestanku radnog odnosa za 16 zaposlenih zaključno sa 19. aprilom 2014. godine.

Rješenja su poništena devetog maja, kada su zaposlenima uručena Rješenja o prestanku radnog odnosa i kada im je saopšteno da više ne dolaze na posao.

Da naglasimo da je “Espona” 25. aprila objavila da je u JU Dnevni centar za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju zaposleno 16 radnika na neodređeno, nakon čega je iz Opštine Berane saopšteno da će zbog toga podnijeti krivičnu prijavu protiv Marijane Dakić – bivše V.D. direktorice.

Na konferenciji za medije, održanoj 28. aprila, čelnici lokalne uprave su i zvanično saopštili da je protiv Dakićeve podnešena krivična prijava, ali, kako je tada kazano, zbog angažovanja 63 osobe po Ugovoru na određeno, u vrijeme bivše lokalne vlasti u Beranama, a ne zbog 16 Rješenja o zasnivanju radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

Rješenja o zasnivanju radnog odnosa na ne određeno vrijeme su zaposlenima uručena po sistematizaciji koju je odobrila Vlada Crne Gore, mada su Opština Berane i NVO, kako je naknadno objašnjeno, angažovali volontere, njih 20-tak koliko ih je upućeno u tu javnu ustanovu, od čega je Dakićeva angažovala njih 14.

U beranskom Dnevnom centru za djecu i omladinu sa smetnjama i teškoćama u razvoju u Beranama boravi trinaestoro djece.

(cdm)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.