BDZ u CG: Izdižemo se iznad podmetanja i spletki

6
12

Bijelo Polje – Cijeneći važnost trenutka u kojem se nalazimo, notirajući razne podvale i napade na naš narod, komšijske narode, sredinu u kojoj živimo, Bošnjačka demokratska zajednica (BDZ) želi skrenuti pažnju javnosti na opasnosti koje politička i opće trenutna atmosfera vodi.

Parlamentarni izbori se približavaju, narod koji nije upućen u politička dešavanja to i ne bi primijetio da nije okolnosti i dešavanja koja su očigledno dobro isplanirana i skuhana u kuhinjama nama poznatim političkim i naučnim krugovima.

Počelo je od napada SANU-a na jedno od glavnih oličenja narodnosti Bošnjaka, naš jezik- bosanski, nastavilo se sa napadom crnogorskog ‘rejsa’ na bošnjačke institucije, i evo traje trenutnim dešavanjima oko vladinog Nacrta zakona u kojem se se reguliraju prava i ograničenja vjerskih zajednica u Crnoj Gori.

Uz to, na svakih sahat vremena se vrte vijesti na televiziji kako se vraćaju 90-te godine.
I opet staro viđeni film. Zapravo repriza istog filma iz devedesetih godina.

Formiraju se političke strukture koje su u ‘odbrani’ Bošnjaka i Crnogoraca i u odbrani državnosti, a na drugoj strani se formiraju druge političke strukture koje žele ‘oslobiti’ srpski narod.
I očigledno sve se to radi po dobro isplaniranoj šemi naučno političkih krugova koji djeluju na ovim prostorima i koji veoma dobro sarađuju.

Naravno ta reprizna pojava je posljedica nedostatka intelektualnih kapaciteta političkih partija i naučnih institucija da ponude stvarni napredak narodu u Sandžaku, Crnoj Gori i okolini, ili je posljedica dobro isplaniranog plana po staroj definiciji “zavadi pa vladaj”.

Umjesto da se narodu od strane političkih struktura ponude ekonomsko-naučni planovi kako izaći iz krize u Sandžaku i Crnoj Gori, kako zaustaviti odliv intelektualaca i kako riješiti veliku stopu nezapošljenosti, podmeću im se nacionalni problemi u kojima se oni javljaju kao eventualni ‘spasioci’ ili ‘mirioci’, i na taj način žele dobiti svoje glasove, dok istovremeno krive narod za lošu ekonomsku situaciju pričom da narod na ovim prostorima nije dovoljno intelektualno moćan da se organizuje na profitabilan način. Cijenimo da narodi na Balkanu imaju intelektualne kapacitete da prevaziđu razlike u naciji i vjeri,i da se međusobno bolje organiziraju zarad bolje ekonomske budućnosti poput naroda u Evropi i Americi, ali je također i potrebna povoljna politička situacija.
Podsjećamo javnost da se mi ne želimo igrati sa nabujalim nacionalnim osjećajima našeg ili komšijskog naroda, i da smo na prošlim izborima ponudili narodu socijalne programe koji bi vodili u novi ekonomski razvoj naše države, a samo jedan od tih programa je nosio naziv: “Potpuna briga za selo”.

Također, smatramo da to nije moralno korektno sredstvo za ostvarivanje političkih ciljeva, a očigledno su nestale sve moralne norme u nekim političkim strukturama.

Kada je u pitanju ekonomski socijalni program, BDZ se i ovog puta želi izdići iz podmetnutih spletki te ponuditi narodu u Sandžaku i Crnoj Gori ono što im stvarno treba, a to je ekonomsko socijalni razvoj.

Naime, BDZ vidi ekonomski prosperitet države kroz razvoj malih preduzeća, naročito u oblasti informatičkih nauka i grafičko umjetničkoj oblasti. Da bismo bili konkuretni u toj oblasti potrebno nam je samo znanje, jer za izvoz softvera i grafičkih rješenja nisu nam potrebni šleperi sa velikim prikolicama. Potreban nam je računar od par stotina eura, internet konekcija (trenutno gotovo svaka kuća posjeduje) i što je najbitnije, znanje. Da bi omladina naše države bila dovoljno obučena za takav rad potrebno je formiranje novih stručnih programa edukacije i kurseva koje će finansirati ministarstvo prosvjete, gdje će se u jednom kursu u trajanju do 12 mjeseci obučiti zainterosovani u oblasti programiranja i grafičkog dizajna.

Nakon toga, svi uspješno obučeni stručnjaci u toj oblasti mogu konkurisati u svjetskim firmama da rade za njih iz topline svojih domova. Na taj način se može dovući inostrani kapital u našu državu, što u konačnosti za državu znači više prikupljenog poreza, uplata za penziono-socijalno osiguranje i manju stopu nezaposlenosti.

Koncept malih preduzeća, gdje je praktično svaka kuća preduzeće, treba proširiti na svaku oblast, jer velike firme uspostavljaju monopol, a monopol znači gušenje manjih firmi od strane velikih, i tlačenje i rabljenje običnih radnika koji nemaju izbor raditi izuzev u par gigantskih firmi u Crnoj Gori.

Monopol velikih firmi se svugdje u svijetu pokušava umanjiti pa i Crna Gora tu treba uložiti napore kroz pomoć malim i srednjim preduzećima.

U tom smislu, BDZ nudi svoju intelektualnu moć svim strankama u poziciji i opoziciji da konačno izgradimo ekonomsko socijalni plan koji ćemo zajedno predstaviti narodima u Sandžaku,Crnoj Gori i okolini. Narodima u Crnoj Gori ne trebaju ‘čuvari’. Posebno ne nama Bošnjacima. Podučeni prošlošću znamo da nas niti može, niti ima neko iskrenu namjeru, sačuvati. Drugi su nas branili u Srebrenici, cijeloj Bosni, na Hadžetu, u cijeloj Limskoj kotlini, Śahovićima i drugim mjestima pa znamo kako su nas dobro sačuvali. I zbog toga se na svakom polju želimo sami čuvati; nemojte nas više tako braniti molimo vas! Želimo se sami čuvati kroz naše vjerske i nacionalne institucije. Te institucije su predvodnici u očuvanju našeg identiteta, te nas zbog toga napada SANU i reis u Crnoj Gori po instrukcijama koje znamo odakle dolaze. A ni on sam možda nije toga svjestan, jer ne možemo da zaključimo da želi potpunu propast svog naroda, i želimo da vjerujemo da on prosto nema intelektualne kapacitete da uvidi šta zapravo radi po tuđim instrukcijama. Želimo mu naći neko oprovdanje za njegova nedjela, piše u saopćenju Bošnjačke demokratske zajednice koje je potpisao Semir Hodžić, predsjednik BDZ Bijelo Polje.

(Bosnjaci.net)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

6 KOMENTARI

 1. Pa vi niste na vlasti i ne pitate se nista, treba da posioji “Bosnjacko vijece” ili neki savez zastupljen iz svih stranaka i gradjana da bi isli dalje ovako svaka stranka se bori za sebe i glasove da bi se dograbili fotelja i privilegija a za narod manje vise.

  0

  0
  • SAMO NAPRED NEMOGU NAM NISTA NI KLEVETE PRASIMOVACA NI NAMESTALJKE TULOVACA NI LJAGE I LAZI KVAZI REJSA NA OBE STRANE ,NI PODMUKLA POTURANJA KRIMINALNIH REZIMA ,A POGOTOVO LAZI SAN-U ,MI SVE JACI I JACI,-PAZAR U DUSI ,SANDZAK U SRCU -SAMO NAPRED SAMO SLOZNO SANDZAKLIJE.

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.