Autonomija Sandžaka za stabilnu Srbiju

8
45
Bošnjačko nacionalno vijeće je formirano i ono funkcionira. Ono što, nažalost, prati formiranje BNV-a jest uporna opstrukcija predstavnika režima, a posebno nadležnog Ministarstva za ljudska prava – rekao je Muamer Zukorlić, glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji, u razgovoru za “Pravdu”.
– Imali smo pozitivnu najavu da bi moglo doći do nekog raspleta poslije smjene ministra Svetozara Čiplića. Činjenica da režim priznaje Vijeće koje je ušlo u devetu godinu mandata na čelu sa Sulejmanom Ugljaninom govori da ne postoji zakon koji neće prekršiti, samo s ciljem da održe svoje režimske suradnike na pozicijama u Sandžaku ili u Beogradu. To samo potvrđuje da je sva naša retorika i sve ono što smo govorili blaga verzija stvarnosti u kojoj režim krši ljudska prava.
Zašto mislite da vlast u Beogradu ima namjeru kontrolirati BNV?

– Oni žele na čelu Vijeća ili u većini budu ljudi koji spadaju u red režimskih suradnika, a među njima Ugljanin i Rasim Ljajić. To je isti onaj scenarij koji je nekada korišten na Kosovu. Nijedan scenarij ne može im osigurati pobjedu u Sandžaku. Sredstva iz Proračuna koja su predviđena za rad BNV-a pripadaju Bošnjacima. Sada se tim sredstvima financirati režimski suradnici kroz to veće, koje oni zovu tehnički saziv. To govori da je ponašanje režima prema nama brutalno.
Nedavno ste se sastali s predstavnicima Veleposlanstva SAD. O čemu ste razgovarali?
– To su uobičajeni razgovori koji nemaju nikakav epilog, jer to nisu diplomate koje mogu dati neke odgovore. Tu nema ništa neuobičajeno, niti posebno bitno da se istakne.
Posjetili ste i Saudijsku Arabiju. Da li ste tamo napravili neke dogovore?
– Bio sam na jednom od najvećih događaja za Islam i muslimane – na konferenciji najvećeg koordinacionog tijela muslimana u svijetu, gdje su bile zastupljene gotovo sve islamske zajednice cijelog svijeta. Tema je bila “Islamski svijet, problemi i rješenja”. Imao sam brojne sastanke u svom petodnevnom boravku. Tu je bio veliki broj sponzora skupa, politike, znanosti, biznismena. Oni su zainteresirani za financiranje i investicije na ovom prostoru. Međutim, ono što oni podvlače jeste to da ih brine korupcija, loša vlast i kažu: ukoliko biste imali poštenu vlast, mi bismo došli investirati. Nakon što narod smjeni vlast Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, vjerujem da će investicije vrlo brzo doći.
Koja je uloga Islamskog kulturnog centra koji formirate?
– U subotu smo imali svečanost povodom osnutka Islamskog kulturnog centra, ali i istovremeno ponovnog otvaranja restaurirane Altun-alem džamije. To je jedan konkretan korak prema nastupajućem ramazanu u mjesecu posta. Islamski kulturni centar je institucija koja je nedostajala islamskoj kulturnoj zajednici. U okviru Islamskog centra primaće i turiste kako bi se upoznali s našom kulturom.
Što je s BANU?
– Predali smo dokumentaciju za registraciju BANU, ali ona već funkcionira. Postoji komunikacija među osnivačima, i sada je u fazi osnivanje “Glasnika BANU”, kao službenog časopisa Akademije. U rujnu treba biti inauguracija osnivača Akademije, koja će se održati u Sarajevu.
Hoće li doći do ujedinjenja Islamske zajednice u Srbiji i Islamske zajednice Srbije?
– IZuS će biti jedinstvena kao što je bila i kroz povijest, iu to nemam nikakvu sumnju. Cijepanje Islamske zajednice je politički projekt i on će politički biti riješen. Onog trenutka kada budu poražene one političke snage koje su formirale tu paralelnu zajednicu ili grupaciju, ona će potpuno izgubiti na smislu, pa će se sama od sebe i ugasiti. Mi prihvaćamo svaki dogovor koji će dovesti do gašenja te paraverske tvorevine. Politička pobjeda autentičnih bošnjačkih snaga je neophodna da bi došlo do dijaloga sa predstavnicima Beograda.
Da li planirate sudjelovanje na predstojećim parlamentarnim i lokalnim izborima?
– Apsolutno ne, ja sam muftija.
Da li ćete podržati neku stranku na izborima?
– Mi ćemo podržati političke snage koje će biti uz vlastiti narod. Naredne izbore, kao Islamska zajednica, promatramo kao referendum. Ti su izbori za nas povijesni važni, jer se rješava pitanje Islamske zajednice, vakufske imovine, vjeronauka, BNV-a, Univerziteta, statusa naroda, slobode i dostojanstva.
Da li ste za suradnju s ostalim bošnjačkim grupacijama, i sam Esad Džudžević je pozivao na jedinstvo?
– Džudžević za nas može biti ozbiljan partner samo ukoliko se ogradi od politike Sulejmana Ugljanina, koja je dovela do cijepanja Islamske zajednice, i ukoliko ozbiljno pokaže da stoji uz koncept bošnjačkih interesa.
Da li pitanje autonomije Sandžaka može biti tema za suradnju?
– Pitanje autonomije Sandžaka je zahtjev koji vodi stabilizaciji iu Sandžaku, ali iu Srbiji. On vraća povjerenje između Bošnjaka Sandžaka i Srbije u cjelini, a posebno vlasti u Beogradu. Besmisleno je govoriti o nekom otcjepljenju, ja govorim o stabilizaciji i rješavanju pitanja Bošnjaka u okviru Srbije, a sve u okviru Ustava.
Zil-ki-će-vi tri-ko-vi
Jeste li za to da džamija u Sjenici ponese ime Alije Izetbegovića, kako to predlaže vođa Islamske zajednice Srbije Adem Zilkić?
– Sve su to jeftini politički trikovi onih koji su otišli u Beograd i sa tih pozicija potcjenjuju vlastiti narod. Principijelno ne bih imao ništa protiv tog imena. Imena džamijama uvijek su davali sa nekim povodom. Kada bi to bila čisto želja vjernika, ja ne bih imao ništa protiv.
Izvor: Pravda.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

8 KOMENTARI

 1. Odgovor na “Autonomija Sandzaka za stabilnu Srbiju”, za sve pametne, demokratske,…,i perspektivne ljude sa ovih prostora Balkana, Evrope i svjetskih poznavalaca vijekovnih kriza na ovom geopolitickom podrucju dodao bih jos rieci “(i stabilan Balkan)”. Aferim Muftija Zukorlicu.Dodao bih (Pravda moze biti zadovoljena samo istinom). Ja i moji prijatelji sirom svijeta smo za tebe. Selam iz Hadamara Njemacka.

 2. odg za prıjatelja hrıscanına-
  nısı u nasoj kozı pa ne mozes nı da znas kakv je osecaj bıtı deskrımınısan ı.e. bıtı ostecen na pravdı boga.
  muftıja zukorlıc ce po svemu sudecı bıtı novı reıs-ul-ulema, jer prosto, pored ostalıh osobına, ıma ı tu harızmu lıdera.
  jedno vreme sam verovao da muftıja ıma jaku podrsku sa strane pa zato ı moze da prkosı vlastıma, a onda sam shvatıo da je neızmerno hrabar covek.
  pozdrav ız ıstanbula

 3. Ovaj čovek, obzirom na činjenicu da je duhovni vodja i da samim tim treba da se zalaže za mir medju ljudima (Božji mir,a ne lažni mir)je, oprostite što moram reći – veliki licemer i plašim se da ga Gospod zbog toga na strašnom sudu neće prepoznati kao svoga.
  Ja sam nasuprot njemu recimo prepoznao veliku iskrenost, znači nelicemerstvo, kod Muftije Jusufspahića koji je kada su ga u jednom intervju pitali kako Srbi da pomognu sebi rekao – Tako što će te se više radjati, znači u prevodu -Nismo Vam mi Muslimani krivi što se ne radjate, znači pravi odgovor jednog duhovnog čoveka, iskren, znači izrečen u ljubavi koja je plod istinske vere.
  Stim što ja kao Hrišćanin smatram da motiv za radjanje dece ne treba da bude politički,već vera u Hrista i njegovu crkvu (Nojevu barku) koju činimo svi mi verujući, oni upokojeni, oni koji su na ovom svetu, i oni koji će se tek roditi.
  Slava Bogu na visini, mir na zemlji, medju ljudima dobra volja!

 4. Selam Faiku u Sarajevo iz Hannovera, Nemacke i svaka ti cast na ovako odabranim recima.
  Brate Faike, reko si ono sto i ja mislim.
  100 i JEDAN posto se slazem sa tobom i u potpunosti podrzavam.

 5. Muftija Zukorlic je postenim radom i borbom za prava BOSNJAKA zadobio ljubav i postovanje svih BOSNJAKA svijeta.Uziva veliki ugled i postovanje ne samo BOSNJAKA vec svih onih koji se istinski bore za
  PRAVDU i ISTINU!
  Trsina KRV prolivena u Trnovu kod Mrkonjic Grada u BiH za AUTONOMIJU SANDZAKA nesmije biti uzaludno prolivena! Slijedicemo put BOSNJACKE LEGENDE otpora FASIZMU i ljubavi prema Sandzaku!
  Na celu sa postovanim Muftijom Zukorlicem istraja
  cemo na putu do cilja u bolju Buducnost!

 6. Imajuci u vidu svu losu politicku i ekonomsku situaciju u kojoj se Bosnjaci, kako u BiH pa i u Sandzaku nalaze, ovaj covjek sa svojim idejama i snagom je uspio nadahnuti Bosnjake sirom Balkana i svijeta. Svojom vizijom o Bosnjackoj kulturnoj revoluciji i djelima koja potvrdjuju njegovu odlucnost, postao je pravi Bosnjacki lider. Sve kad bi prorezimski poltroni preimenovali crkvu svetog save u Beogradu u “Alijinu Dzamiju”, ni jedno Bosnjacko dijete im ne bi vise povjerovalo. I zasto bi, kada postoje Bosnjacke institucije koje, zahvaljujuci Muftiji Zukorlicu, Muhicu, Filipovicu, Cericu i mnogim drugima, danas, vise nego ikad, zastupaju nasa stajalista kroje javno mijenje.

  Selam i pozdrav iz Sarajeva

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.