Asistentica IUNP-a učestvovala u radu IV. Regionalne škole tranzicione pravde

0
12

Novi Pazar – U organizaciji Fonda za humanitarno pravo, Udruženja ‚‚Pravnik“ iz BiH, Fonda za humanitarno pravo Kosovo, Inicijative mladih za ljudska prava u Hrvatskoj, a uz podršku Ambasade Švajcarske u Srbiji održana je IV Regionalna škola tranzicione pravde u Beogradu od 16. do 23. oktobra 2015. godine. 

Jedan od polaznika škole bila je i Maja Grujić, asistent na Departmanu pravnih nauka Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru.

Regionalna škola tranzicione pravde je program neformalnog obrazovanja o instrumentima za suočavanje sa prošlošću. Polaznici škole slušali su predavanja o utvrđenim činjenicama na sudskim procesima pred Haškim tribunalom i nacionalnim suđenjima za ratne zločine, vansudskim mehanizmima za utvrđivanje činjenica o zločinima iz prošlosti, pravu žrtava kršenja ljudskih prava na reparacije, ulozi medija u utvrđivanju istine i odgovornosti, i procesu pomirenja u post – konfliktnim društvima. U okviru škole posećena su mesta stradanja u BiH i Hrvatskoj, kao i susreti i razgovori sa žrtvama i članovima njihovih porodica.

Školu su pohađali i mladi profesionalci zaposleni u državnoj upravi, studenti društvenih nauka i post – diplomskih studija univerziteta, članovi podmladaka političkih partija i aktivisti organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Kosova, Crne Gore i Srbije, sa kojima je uspostavljena izvanredna saradnja.

(Uninp)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.