Analgetici uzrokuju rak bubrega

0
20

Maligni tumori bubrega čine tri odsto malignoma kod odraslih ljudi, a u poređenju sa drugim malignim bolestima, zauzimaju 13. mesto. Javljaju se u svakom životnim dobu, a najčešće u šestoj i sedmoj deceniji i češće kod osoba muškog pola. Tačan uzrok nastanka karcinoma bubrega nije poznat, ipak različitim studijama izdvojeni su neki od mogućih faktora rizika:

1. Pušenje i cigarete su glavni faktori rizika. Procjenju se da ovaj porok udvostručuje rizik od nastanka raka bubrega.
2. Osobe koje su na poslu u dodiru s različitim kancerogenim materijama imaju povećan rizik od oboljenja.
3. Prekomjerna tjelesna težina dovodi do promena u hormonskom statusu.
4. Osobe koje su na dijalizi zbog insuficijencije bubrega.
5. Osobe koje zloupotrebljavaju analgetike. Dugotrajno konzumiranje analgetika koji sadrže fenacetin i acetil-salicilnu kiselinu može dovesti do insuficijencije bubrega i povećati rizik od raka bubrega.
6. Povišeni krvni pritisak i uzimanje određenih lekova (diuretici) takođe utiču na rizik od razvoja karcinoma bubrega.

Simptomi

Najprepoznatljiviji simptom je krv u mokraći, čudna boja mokraće, bol u donjem delu leđa ispod rebara, u trbuhu i slabinama. Klasični klinički trijas krv u mokraći, bol i palpatorna tumorska masa u stomaku javlja se kod tri odsto pacijenata i odgovara odmaklom stadijumu bolesti. Može se javiti paraneoplastični sindrom, koji uključuje povišenu temperaturu nepoznatog porijekla, povećanu koncentraciju kalcijuma, povišeni krvni pritisak, jetreni enzimi mogu biti povećani.

Dijagnoza

Kod čak 50-60 odsto bolesnika ovaj tumor slučajno bude otkriven na ultrazvučnom pregledu.

Prevencija

Sve rizične grupe bi trebalo bar jednom godišnje da urade preventivni pregled ultrazvuka abdomena. Prestanak pušenja i povećanje fizičke aktivnosti uvijek će prijati organizmu, a sa druge strane redovne kontrole ultrazvučnim pregledom rizičnih grupa dovešće do otkrivanja bolesti u ranijim stadijumima bolesti.

Rak debelog crijeva
Rak debelog crijeva spada među najučestalije karcinome savremenog čovjeka i po učestalosti je treće maligno oboljenje.

Poseban problem u vezi s rakom debelog creva jeste to što se bolest kod velikog broja obolelih otkriva kasno, u takozvanoj simptomatskoj fazi. Oboljevanje od raka debelog crijeva je najčešće poslije 50. godine života, a rizik od oboljevanja raste sa starošću.

Faktori rizika
Faktori rizika za nastanak ove vrste raka su: starosna dob, postojanje polipa ili hroničnih zapaljenskih bolesti debelog crijeva, nasljedni faktori, pogrešna ishrana i određene životne navike.

Takođe, pojedina oboljenja favorizuju nastanak karcinoma, a to su polipi debelog crijeva (adenomski polipi), hronične zapaljenske bolesti debelog crijeva (ulcerozni kolitis i Kronova bolest) i nasljedna oboljenja. U ovim slučajevima je potreban poseban oprez i pojačan nadzor.

Pored ovih oboljenja koja mogu uzrokovati pojavu raka, postoje faktori rizika na koje svaka osoba može utjecati, a to su način ishrane i životne navike.

Simptomi
Najčešći simptomi su: krvarenje iz rektuma, promene u karakteru pražnjenja crijeva, hronična malokrvnost, bolovi u rektumu ili trbuhu i gubitak u tjelesnoj težini.

Način života

Preporučuje se konzumiranje što više svežeg voća i povrća, a crveno meso smije da bude na stolu najviše tri puta nedjeljno. Unosom veće količine biljnih vlakana ubrzava se probava – vlakna vezuju više vode i omjekšavaju stolicu. Na ovaj način se skraćuje vrijeme kontakta sluznice crijeva sa potencijalnim kancerogenim materijama koje nastaju dejstvom bakterija na hranljive sastojke i njihove metabolite.

U cilju ranog otkrivanja raka debelog crijeva, posebnu pažnju treba obratiti na pomenute rizične grupe, a posebno treba da paze oni kod kojih su maligni tumori u porodici česti. Ove osobe bi trebale jednom godišnje da urade kolonoskopiju.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.