Ako će muškarci u Džennetu imati hurije, šta će imati žene?

17
2658

dr-zakir

Zabluda: Kur’an kaže da će muškarac, kada uđe u Raj, dobiti huriju, prelijepu djevojku. Međutim, žene ne dobijaju ništa, bit će same.

 

Odgovor:

HURIJE U KUR’ANU

Hurije se u Kur’anu spominju na četiri mjesta:

 1. U 54. ajetu sure Duhan:

Eto, tako će biti i Mi ćemo ih hurijama, krupnih očiju, ženiti.

 1. U 20. ajetu sure Et-Tur:

Bit će naslonjeni na divanima poredanim, a vjenčat ćemo im hurije džennetske.

 1. U 72. ajetu sure Er-Rahman:

U njima će biti ljepotica naravi divnih – pa, koju blagodat Gospodara svoga poričete?! – hurija u šatorima skrivenih…

 1. U 22. ajetu sure El-Vakia:

U njima će biti i hurije očiju krupnih…

 

KAKO JE PREVEDENA RIJEČ HUR

Mnogi prevodioci Kur’ana su riječ hur preveli kao prelijepe djevojke, naročito prevodioci na urdu jeziku. Ako riječ hur znači lijepa djevojka, onda su hurije namijenjene samo muškarcima. Međutim, šta će žene dobiti u Džennetu?

 

ZNAČENJE RIJEČI HUR

Riječ hurija, tj. hur, je zapravo množina dvije imenice: awhar (koja je muškog roda) i haura (koja je ženskog roda), i označava osobu kojoj se u očima vidi poseban kvalitet dobre duše s jako svijetlom beonjačom.

Kur’an na nekoliko mjesta opisuje da ćete u Džennetu imati ezwedža, tj. bračnog druga.

A one koji vjeruju i dobra djela čine obraduj džennetskim baščama kroz koje će rijeke teći; svaki put kada im se iz njih da kakav plod, oni će reći: “Ovo smo i prije jeli” – a bit će im davani samo njima slični. U njima će čiste supružnike imati, i u njima će vječno boraviti. (El-Bekara, 25)

A one koji vjeruju i čine dobra djela uvešćemo, sigurno, u džennetske bašče, kroz koje će rijeke teći; u njima će vječno i zauvijek ostati; u njima će čiste supružnike imati, i u debelu hladovinu ćemo ih uvesti. (En-Nisa’, 57)

Dakle, arapska riječ hur nije striktno vezana za muški ili ženski rod. Muhammed Asad je, u svom prijevodu Kur’ana, riječ hur preveo kao supružnik, a Muhammed Jusuf Ali kao bračni drug. Dakle, prema nekim islamskim učenjacima, muškarci će u Džennetu imati prelijepe djevojke s lijepim i svijetlim očima, a i žene će imati po jednog mladog i lijepog muža, lijepih i svijetlih očiju. To će najvjerovatnije biti njen dunjalučki muž, ako skonča kao vjernik na ovom svijetu, a Allah najbolje zna.

 

ŽENE ĆE U DŽENNETU IMATI SPECIJALNU NAGRADU

Mnogi učenjaci smatraju da se u ajetima misli samo na čiste i lijepe djevojke, zbog konteksta u kojem se muškarci spominju. Međutim, još jedan argument da se riječ hur odnosi i na muškarce i na žene stoji u hadisu, kada je jedan čovjek upitao Allahovog Poslanika, s.a.v.s., šta će dobiti žene, ako će samo muškarci imati hurije? On mu je odgovorio da će žene imati nešto što um još nije zamislio, uho nije čulo, niti oko vidjelo. To znači da će žene dobiti neke izuzetne nagrade.

 

Iz knjige: Odgovori na zablude o islamu II, El-Kelimeh, 2011.

Izvor: IslamPRESS

Pogledajte vijest na izvornom sajtu:

Ako će muškarci u Džennetu imati hurije, šta će imati žene?


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

17 KOMENTARI

 1. Nemoj cobancice ljubim te o seksologiji da ne pocnem da citiram redke iz Old & New Testamenta. Korijen rijeci Testa-ment – Zavjet – dolazi od rijeci testis (testa=testis + ment(manus)=ruka). Budem ti objasnil ako hoces odakle ovaj naziv?

  0

  0
  • Ма пусти то болан Хуго, поред вас мени ниш друго није интерестинг, зато сам ваљда и одомаћила на овом сајту. Него објасни ми то око ваших булки у џенету, шта би то могло да бидне што ће њих да задовољи а што се ни не може замислити 🙂

   0

   0
 2. A EVO IH SNAHE LJATIFA JASHARIJA,MOJA ZENA MILJICAHANUMA I EMRUSOVICA OLJIVERAHANUMA.VICE TE DA ZIVITE KA PRAVE HURIJE NA DVORU LJATJF-AGE.Malo to sto cete radite sa semenke,kokarice i pecenjci,ali cete imate uvek “KLJIP” u ruke.

  0

  0
  • AMA NE SIN OD MOJ BABO LJATIF,NISAM BIO STO DA SE MESAM U TA SRPSKA POSLA u BG-PASALUKU.Vidim da vas je bilo dosta,pa sto da i ja budem.Ja ne obiljazim ni te vase manastiri,jer tamo je PARADA PONOSA UVEK,ILJI STO SLJIKARI KAZU “STALNA POSTAVA”:Vidis da vam se i popovi ljute na paradu,jer im prave konkurenciju,a i popovi bi da se to ne vidi nego medju zidovima.To ce ti bolje malo objasni onaj KACAVENDA ILJI NEKO OD TIH VLJADIKA.

   0

   0
  • AMA SIN OD MOJ BABO LJATIF,to nas ALJBANCE NE MOZE DA ZAPADNE OD SRBA.EM IMATE PARADE U MANASTIRI ,EM NA ULJICE.No pitaj onaj Kacavenda ilji Teodosije,ceti bolje objasne.

   0

   0
   • Jao Agime nemoj da se stidis, znamo svi sta si tamo radio, nauzivao si se lepo u srpskim “kljipovima”, priznaj to jasno i ponosno!

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.