Akademija maturantica Medrese “Gazi Isa-beg” u Rožajama

1
23

Rožaje – U petak, 16. maja 2014. godine u Domu kulture u Rožajama, održana je svečana akademija maturantica 502. generacije, odjeljenja u Novom Pazaru i Rožajama.

Svečanosti su prisustvovali najviši predstavnici Islamske zajednice, muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić, njegov pomoćnik za Južni Sandžak hfz. Abdurahman Kujević, direktor Medrese Rešad-ef. Plojović, direktor Škole Kur'ana Časnog hfz. Irfan-ef. Malić, te predstavnici nacionalnih i kulturnih institucija. 

Program je otpočeo učenjem Kur'ana. Ašere je pročio Redžep-ef. Murić. Potom su voditelji programa predstavili Medresu „Gazi Isa-beg“ kroz njen historijat uspostave, te predstavili maturantice iščitavanjem njihovih imena.

U kulturnom dijelu programa recitalom su učestvovali polaznici predškolske ustanove Mešihata IZ-e u Srbiji „Rewda i Wildan“ učenjem ilahija predstavio se ženski hor „Merdžan“ čije su članice dijelom učenice i maturantice ove medrese, a dramskom predstavom predstavile su se učenice ženske medrese odjeljenja u Rožajama. Skupu se obratio domaćin manifestacije, direktor Rešad-ef. Plojović. On je uputio nekoliko poruka maturantima, njihovim roditeljima, ali i učenicima i roditeljima koji upravo završavaju osnovnu školu i kolebaju se koju srednju školu upisati, kazavši da su vrata medrese otvorena za sve njih.

„A ako nam bude malo ženskih medresa u Rožajama i Novom Pazaru, uz Božju pomoć i pomoć naše braće, donatora, otvorit ćemo i ženske medrese i u Tutinu, i u Sjenici i u svim ostalim Sandžačkim gradovima.“ – kazao je direktor Plojović.

Plojović je kazao da je Islamska zajednica u proteklih dvadeset godina bila svjesna i naporno radila na otvaranju odgojno-obrazovnih ustanova, ali da su i Bošnjaci širom svijeta također bili svjesni važnosti ovakvih ustanova, te su kontinuirano pomagali kako otvaranja tako i održavanje ovakvih ustanova, što nas čini veoma ponosnim.

„Ja sam ponosan na Islamsku zajednicu, ali i na sve Bošnjake, koji su shvatili da rješenje problema sa kojima se suočavamo kao narod, ne možemo riješiti osim sticanjem znanja, odgojem i obrazovanjem mladih generacija.“ – poručio je direktor i uputio čestitke Islamskoj zajednici, roditeljima i svim vjernicima.

Potom je uz brojne aplauze, usklike i tekbire, na binu izašao muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić. On je govorio o dužnosti naređivanja na dobro, a odvraćanja od zla, kao kur’anskom imperativu, te se prisjetio vremena od prije tridesetak godina, kada je izgledalo da sve što je islamsko izumire.

Muftija je kazao da je Mešihat Islamske zajednice kroz dvadeset godina djelovanja obrazovnih ustanova, bio fabrika znanja, gdje su generacije i generacije podučavane da se bore, da Allahova riječ bude gornja.

U drugom dijelu obraćanja Muftija je govorio o pravima o obavezama muslimana prema svojoj zajednici Bošnjaka i uopće islamskog ummeta.

„Muslimani nemaju pravo na nezainteresiranost – apatiju. To je životinjska osobina. Mi muslimani nemamo pravo reći ‘Boga mi ja klanjam, a šta se događa vani ne interesuje me’.“ – kazao je muftija Zukorlić i citirao hadis poslanika Muhammeda s.a.v.s., koji nas upućuje da ne smijemo biti neutralni na zlo, a u kojem se kaže:

„Ko od vas vidi neko zlo, neka ga ukloni svojom rukom, a ako ne bude u stanju, neka to uradi riječima, neka naredi da se ukloni, neka o tome govori, a ako ni to ne bude u stanju, neka ga bar srcem svojim prezre, a to je najslabiji čin imana.“

MUFTIJA O IZBORIMA: BIRAJTE SPOSOBNOG I POVJERLJIVOG

Na kraju svog obraćanja muftija Zukorlić je kazao da kod nas muslimana nema tabu teme, a da prisutni sigurno iščekuju da kaže par riječi o predstojećim izborima, te je u tom svjetlu kazao par poruka.

„Šta su izbori za muslimane? Veoma važan događaj i obaveza. Onaj ko ne izađe na izbore spada u one nezainteresirane, a rekli smo da muslimane ne može biti nezainetresiran. I ako neko kaže da neće da glasa ni za koga, jer nema za koga da glasa, neka zna da je i ne glasanja vrsta glasanja. Jer i ne glasanje nekome koristi. Izbori su za muslimane davanje punomoćja. Onaj koga zaokružite, potpisujete mu punomoćje za čovjeka ili stranku da te predstavlja naredne četiri godine. I šta god on bude radio, ako bude izabran, ako bude dobro radio – ide jedan sevab tebi jedan njemu, a ako bude loše radio – jedan grijeh tebi jedan njemu. Ako bude krao – on u džehenem i ti u džehennem, jer si mu ti dao ovlašćenje.

Kome potpisati ovlašćenje, ne samo na izborima, nego uopće? I tome nas je Allah podučio.

‘Allah vam naređuje da dajete emanete onima koji su sposobni da ih nose.’

‘Najbolji čovjek kojeg ćeš ovlastiti, opunomoćiti, izabrati, jeste onaj koji posjeduje dvije osobine: el-kavij – sposoban i el-emin – povjerljiv.’

Ko je sposoban i povjerljiv? El-kavij/Sposoban je onaj koji zna da radi posao za koji ga birate. El-emin/Pouzdan – je onaj koji Vas neće izdat i prodat. Kako da vas izda? Tako što će vam obećavati dok je predizborna kampanja naciju, kulturu, zatim puteve, zapošljavanje, infrastrukturu, a čim prođu izbori, vaši glasovi odu za Podgoricu, podijele se ministarske fotelje, i do sledećih izbora alahimanet. Tada vas je onaj kojeg ste glasali nije el-emin/pouzdan i on je iznevjerio vaše glasove.

Prema tome. Vi ste pametni a još ste muslimani. A pametnom je išaret dovoljan. Ovo su uputstva za izbore. Nije na meni da vam govori da glasate ovoga a ne onoga. Moje je da vam protumačim poruku Kur'ana.

A o onima koji vam kupuju glasove ne mogu ni da govorim. Najveći oblik samoponiženja je prodati svoj glas, jer onaj koji proda svoj glas – prodao je svoj obraz. Jer ne mogu da zamislim koja je to cijena ljudskog dostojanstva. Ja toliko ne mogu da siđem ni hipotetički ni da zamislim. Zato tu kategoriju ne mogu ni da komentarišem.

Znajte da vas onog dana na tajnom glasanju gleda Uzvišeni Allah i znajte da ćete u kaburu polagati račune i za taj glas i to ovlašćenje kome ste ga dali.“ – kazao je muftija sandžački Muamer-ef. Zukorlić.

Dovu je na kraju programa pročio hfz. Abdurahman-ef. Kujević – pomoćnik muftije sandžačkog za Južni Sandžak.

(mešihat)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ja Rabbi Ja Rabbi Ja Rabbi!podpomogni tvojom snagom skupinu Sandzackih iskrenih alima koji se samo tvojoj velicini klanjaju i tebi sedzdu cine!a ljepote Sandzacke vidite ovo braco

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.