Ljekari su me obogaljili za navijek

3
24
Sandžački gazija Enver Škrijelj

Na licu bajraktara BKZ-a Envera Škrijelja, kao i uvijek, zatekli smo osmijeh na licu i srdačnu dobrodošlicu. Razgovarali smo o mnogim stvarima, a najviše o ranjavanju i posljedicama koje i danas trpi, iako se navršilo tri i po godine od ranjavanja u Tutinu u predjelu potkoljenice. Njegovo zdravstveno stanje se nije poboljšalo. Rana i dan danas curi, kost nije zarasla.

– Dobro sam, Bogu fala. Nisam gore, a bit će bolje, ako Bog da.

Šta kažu ljekari? Zbog čega rana ne zarasta?

– Imao sam priliku da se pregledam kod jednog holandskog eksperta. On mi je u tančine objasnio kako je došlo do zatrovanja i kidanja žile zbog čega sam i danas čatlak u nogu.

Šta kaže doktor?

–  Prilikom operacije, tzv. fiksator, koji je trebao da fiksira kost do zarastanja, postavljen je na pogrešnu stranu, te da je upravo ljekarskom rukom, postavljanjem tog fiksatora, prekinuta ta žila, zbog koje nakon operacije ne mogu da pomjeram nogu. Prije operacije sam mogao da pomjeram prste na nozi. Čak je i doktor koji me operirao to ustanovio. Međutim, kada sam se probudio nakon operacije, nisam osjećao stopalo niti sam mogao pomjerati prste. Odmah mi je to bilo sumnjivo, ali su me ljekari ubjeđivali da će sve biti u redu i da je to normalna procedura.

Ako sam dobro razumio, ljekar ti je onesposobio nogu?

– Jeste. Meni metak nije pokidao tetive. To je uradio hirurg koji me je operirao. Obogaljio me je za navijek. Rana od metka bi zarasla odavno.

Dakle, sumnjaš da je to ljekar namjerno uradio?

(Uginje ramenima) – Meni je sad svejedno. Nemam ni mehanizma da sve to istražim. To je posao za vas novinare istraživače.

Uostalom nije važno je li namjerno ili greškom. Ja nosim svoju sudbinu. Veći je problem što neuki ljudi rade u institucijama od kojih zavisi čovječanstvo. Na žalost to je slika našeg hala u kojem živimo.
Čudi me to, jer koliko znam bilo je raznih urgencija iz Vlade. Tako se makar pričalo.

– Tu si u pravu. Baš mi je jedan od doktora rekao “šta je ovo čovječe za tebe samo još Tadić nije urgirao”. Tada mi je bilo milo, pravo da ti kažem. Čovjek se osjeti važnim pa zaboravi na muku. Međutim, posmatrajući sa ove distance, sto puta se zapitam ko li je za šta urgirao. Zavrzlame su to.

Noga Envera Škrijelja

– Jel’ me ozbiljno to pitaš. Ličim li ti ja na Don Kihota. Kome da ga tužim. Onome što me osudi za tuču u Novom Pazaru, a ja se nalazio dokazano u Beogradu. Taj dan i to vrijeme. Ili onom sudu što nije uzeo u obzir 6 svjedoka biranih domaćina u obzir, ili onom sudu što ne može da razotkrije ubistvo svog Premijera. Pa đe ti živiš čovječe. Pa sud te ne vidi kao zajednicu i narod, a da riješi nečiju tamo nogu. Oni rješavaju samo šta odgovara vlastima.

Postoji li način da se povreda sanira ili treba vrijeme da zaraste?

– Kako mi je rečeno sto godina da živim ova mi rana sama od sebe ne može zarasti. To mi je kazao ekspert iz Holandije. Treba da se izvrši od 5 do 10 operacija da bi se makar nešto saniralo.

Šta planiraš? Hoćeš li se podvrgnuti operacijama?

– U Pazaru nemam uslova. Oni koji su trebali da obezbjede Klinički centar bave se, na žalost, drugim stvarima. A da idem dalje, strah me neke nove “greške”.

Kako uspijevaš da prebrodiš sve poteškoće, iskušenja, nepravde?

– Pa elhamdulilah deveram nekako. Nosim sudbinu svog naroda.

Narod te voli.

Neko me voli manje, neko više, neko me ne voli, ali je najvažnije da me se niko ne stidi. To je moja pobjeda.

Da si ponovo u situaciji u kojoj si bio u Tutinu, kako bi postupio?

– Svako radii živi prema svojoj vjeri i ubjeđenjima. Ja vjerujem u ono što radim i za šta se zalažem. Trudim se da žiška koju držim u ruci ne utihne.

Izvor: SandzakPRESS.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

3 KOMENTARI

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.