Hajka Režima i pro-režimskih medija u cilju osporavanja genocida nad Bošnjacima

0
12

Sjeverni Sandžak – Odbor za zaštitu ljudskih prava i sloboda BNV-a najoštrije osudjuje neprimjerenu i zlonamjernu kampanju koju sprovodi beogradski režim i mediji pod kontrolom vlasti, koja ima za cilj osporavanje činjenica do kojih se je došlo u procesima koje protiv najviših političkih, vojnih i policijskih čelnika režima Slobodana Miloševića vodi Haški tribunal, vezanih za dogadjaje tokom rata u Bosni i Hercegovini, posebno za genocid u Srebrenici.

Naime, u namjeri da se pokrene kampanja da se dogadjaji u Srebrenici ne nazivaju više pravim imenom- genocid, beogradska „Politika“ je, u svom izdanju od 06.09.2011.godine, pod naslovom „Šta je sve Mladić objašnjavao ruskim novinarima pre 16 godina“ objavila dijelove dugo najavljivanog intervjua ratnog zločinca, kojeg ovaj list oslovljava sa „general“, Ratka Mladića datog za „Russian today“ nekoliko dana nakon genocida u Srebrenici, u julu 1995. godine. Koje god imao prilike čitati taj intervju mogao je zaključiti da se tu ne radi o nikakvim novim činjenicama, već u njemu zločinac Mladić na jedan krajnje umobolan način govori o bošnjačkim žrtvama i masovnim grobnicama oko Srebrenice, gdje, izmedju ostalog,  kaže da je morao pokopati ubijene „iz higijenskih razloga“.

U isto vrijeme, nakon veoma blage presude ratnom zločincu Momčilu Perišiću bivšem komandantu vojske Jugoslavije, za zločine u Sarajevu, Srebrenici i Hrvatskoj gdje se je dokazalo da je i Srbija učestvovala u onome što se je desilo u Bosni i Hercegovini, ministar vojni Dragan Šutanovac, u naletu predizbornog nacionalizma, umjesto da izrazi žaljenje i poštovanje prema žrtvama ratnog zločinca Perišića, i žaljenje što je takav čovjek bio potpredsjednik vlade Srbije, on žali što je „presuda velika“ i da treba „već jednom da prestanemo da se vraćamo u prošlost“. Razumijemo potrebu gospodina Šutanovca da se ne „vraća u prošlost“. Treba imati „hrabrosti“ biti ministar vojske čiji je bivši komandant osudjen zbog kukavičkog ubijanja nedužnih civila granatama i snajperskim hicima.

No, i pored potrebe Ministra vojnog za zaboravom, bošnjački narod ima obavezu i pravo sjećati se svojih žrtava i podsjećati na krivce za genocid koji je nad njima počinjen kako bi preduprijedili da se zlo nikada i nikom ne ponovi!

Ono što je najsramnije u svemu ovome je ponašanje ministra za rad i socijalnu politiku, Rasima Ljajića, koji je nakon presude Perišiću takodjer zažalio što je presuda „prevelika“ i obećao Perišiću da će učiniti sve da mu pomogne da se kazna umanji. Sudeći po skorašnjim izjavama Stojana Župljanina ne treba sumnjati u Ljajićeve namjere. Ovim je Rasim Ljajić još jednom dokumentovao tvrdnju od prije dvije godine, koja se pojavila u medijima, ali i u knjizi bivše potparolke Karle del Peonte, Flores Artman,  da je  zajedno sa Goranom Svilanovićem i pomenutom Del Ponteovom, najzaslužniji za skrivanje dokumenata koje Srbiju terete za genocid u Srebrenici!

Bošnjaci su narod koji ima jako svježe sjećanje na genocid i zbog toga u ovakvim i sličnim kampanjama vide opasnost od početka pripreme novih genocida. Posebno je to alarmantno kada se ima u vidu, da je u nekoliko zadnjih mjeseci česta pojava ispisivanja poruka pretećih sadržaja po sandžačkim gradovima u kojima se slavi genocid i nosioci genocidnih projekata. Takodjer se kao posledica odnosa političara u Beogradu prema bošnjačkim žrtvama, na youtobu pojavio clip uvredljivog i pretećeg sadržaja u kojem se prijeti Bošnjacima u Novom Pazaru da će doživjeti sudbinu Srebrenici i gdje se na anticivilizacijski način vrijedjaju žrtve srebrenićkog genocida!

Zahtijevamo od nadležnih državnih organa da spriječe i sankcionišu ovakvo ponašanje neodgovornih političara i pojedinaca, kao i da se ubrza proces donošenja zakon o zabrani negiranja zločina genocida na način na koji je zabranjeno negiranje Holokausta.

Bošnjaci,  i pored svih iskušenja ostaju trajno opredeljeni za mir i da nikada više ne dozvole da budu žrtve genocidnih projekata zbog vlastitog izbora i opredeljenja!

S poštovanjem,

Informativna služba
Odbora za zaštitu ljudskih prava i sloboda BNV-a

Izvor: BNV.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.