18. januara sudsko saslušanje po žalbi države Holandije zbog presude žalbenog vijeća

0
10
BIH, Holandija – U holandskom Vrhovnom sudu 18. januara u 11 sati bit će održano sudsko saslušanje po žalbi države Holandije na presudu Žalbenog vijeća Okružnog suda u Haagu po kojoj je Holandija odgovorna za smrt triju osoba u Potočarima. Tužbu su protiv holandske države podnijeli Hasan Nuhanović i porodica Rize Mustafića, preživjeli u genocidu u Srebrenici.

Žalbeno vijeće Okružnog suda u Den Haagu 5. jula 2011. godine presudilo je da država Holandija nije djelovala po zakonu kada je nakon pada bosanskog grada Srebrenice u julu 1995., zapovjednik holandskog kontingenta u sklopu UN-ove mirovne misije poslao Hasanovog oca Ibru i brata Muhameda u smrt zajedno s Rizom Mustafićem.

Dva dana nakon zauzimanja Srebrenice, zvanične “sigurne zone” pod zaštitom Zaštitnih snaga Ujedinjenih nacija (UNPROFOR), holandski zapovjednik potpukovnik Thom Karremans naredio je da više hiljada bosanskih muslimana (Bošnjaka) koju su pronašli utočište u bazi UNPROFOR-a u selu Potočari, pet kilometara sjeverno od Srebrenice, da napuste područje iako je bilo poznato da vojska bosanskih Srba predvođena generalom Ratkom Mladićem razdvaja muškarce i dječake od žena i djece i da je više od 20 muškaraca pogubljeno u blizini baze, navodi se u saopćenju Vrhovnog suda Holandije.

Otac Hasana Nuhanovića, njegova majka Nasiha i njegov 20-godišnji brat Muhamed i Rizo Mustafić predati su vojsci bosanskih Srba 13. jula 1995. i više nikada nisu viđeni živi.

Ubijeni su u masakru za koji su Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju i Međunarodni sud za pravdu kasnije proglasili da je djelo genocida.

Posmrtni ostaci Hasanovog oca ekshumirani su iz masovne grobnice u blizini Zvornika 2007. godine, a ostaci njegove majke i brata pronađeni su 2010.

Sve troje je sahranjeno u Memorijalnom centru Srebrenica-Potočari zajedno s Rizom Mustafićem.
Okružni sud donio je presudu 2008. godine u kojem se navodi da Holandija ne snosi odgovornost za ono što se desilo Nuhanovićevom bratu i roditeljima jer je holandski kontingent bio pod zapovjedništvom i kontrolom Ujedinjenih nacija koje imaju zakonski imunitet.

Hasan Nuhanović se žalio na ovu presudu i u junu 2011. Žalbeno vijeće Okružnog suda je preinačilo prvu presudu, kazavši da su smrti Nuhanovićevog brata i oca mogle biti predviđene u vrijeme kada su predati vojsci bosanskih Srba. Sud je donio sličnu presudu u slučaju Rize Mustafića.

Nuhanović je aktivista za ljudska prava i borac za pravdu uime svih žrtava genocida u Srebrenici.

Međutim, Holandija nije proglašena krivom za smrt Nasihe Nuhanović, Hasanove majke, nakon što je protjerana iz baze zajedno sa suprugom i sinom.

Hasanu Nuhanoviću je dozvoljeno da ostane u bazi jer je bio u redovima UN-a, gdje je bio zaposlen kao prevodilac. Rizi Mustafiću je naređeno da napusti bazu jer nije imao identifikacione dokumente u kojima bi se navelo da je član osoblja UN-a.

Država Holandija uložila je žalbu Vrhovnom sudu zbog presude Žalbenog vijeća Okružnog suda.

Vrhovni sud, najveća pravosudna vlast u Holandiji, dozvolit će objema strankama da predstave svoje argumente usmeno 18. januara, nakon čega će sud donijeti obvezujuću odluku.

(sda)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.