1.320 predmeta ratnih zločina još čeka

1
0
BIH – Rok propisan Strategijom prema kojem se najsloženiji i najprioriteniji predmeti moraju okončati do 2015. godine, a svi ostali do 2023., brzo se približava.

Ostalo je još 1.320 predmeta ratnih zločina koje treba procesuirati, rekao je u intervjuu za današnje “Oslobođenje” Francesco Caruso, vođa projekta misije OSCE-a u BiH “Procesuiranje raznih zločina”.
Naglasio je da je do sada u BiH zabilježen prilično značajna uspjeh u procesuiranju predmeta ratnih zločina.
– U periodu između 2004. i 2012. godine okončano je 206 predmeta ratnih zločina. Osuđeno je 229 osoba na ukupno 2.224 godine zatvora – kazao je Caruso.
Izrada i usvajanje Državne strategije za rad na ratnim zločinima 2008. godine smatra da je bio važan korak u nastojanju da se riješe sistemski problemi, koji koče učinkovito procesuiranje predmeta ratnih zločina.
Pravosudne institucije na državnom nivou, prema njegpvim riječima, su do sada vodile efikasne i pravične postupke u skladu sa standardima poštivanja ljudskih prava.
Iako je, kako kaže, veliki broj sudova i tužilaštava u FBiH, RS-u i Distriktu Brčko BiH značajno doprinio provođenju istraga, krivičnom gonjenju ostalo je još, navodi, 1.320 predmeta ratnih zločina koje treba procesuirati.
– Sasvim je jasno da je potrebno značajno ubrzati dinamiku procesuiranja predmeta u BiH na svim nivoima da bi se ispoštovali rokovi zadati Strategijom – istakao je Caruso.

(Bosnjak-KS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.