“Sportski čas,ispravi se” i u Novom Pazaru

0
12

Novi Pazar – Projekat Sportski čas – Ispravi se! koji sprovodi Wiener Städtische osiguranje uz podršku Ministarstva omladine i sporta, održan je u Osnovnoj školi “Rifat Burdžević Tršo” u Novom Pazaru.

Akciju čini niz sportsko-edukativnih časova koji se u periodu od oktobra 2012. do maja 2013. godine održavaju u ukupno 10 gradova, a tokom kojih, u cilju promovisanja aktivnog bavljenja sportom za pravilan razvoj kičme, sa đacima rade stručni timovi sastavljeni od lekara fizijatara i odbojkaša.

Sistematski pregledi sprovedeni u osnovnim školama pokazali su da u nekim sredinama čak 60% dece ima krivu kičmu. Do deformiteta kičme u periodu kada jdeca naglo rastu i razvijaju se, dolazi zbog nedovoljne fizičke aktivnosti, nepravilnog držanja i dugog sedenja, što dovodi do poremećaja kičmenog stuba. Svesno problema, Wiener Städtische osiguranje je pokrenulo ovaj projekat kako bi podiglo svijest o značaju preventivnog djelovanja i djeci školskog uzrasta ukazalo na važnost bavljenja sportom i odbojku kao sport koji se preporučuje za pravilan razvoj kičme.

Odbojka je sport koji se najčešće preporučuje za pravilan razvoj kičme. Obiluje brzinom i svestranim i simetričnim pokretima tijela, te direktno utiče na pravilan razvoj tijela. Odbijanje i dodavanje lopte, karakteristično za ovaj sport često se koristi kao vežba prevencije za ispravljanje kičme. Redovnim sistematskim pregledima, deformiteti se mogu na vreme otkriti, posle čega treba početi sa korektivnim vežbama. Važnost fizičke aktivnosti i stvaranje navike vežbanja na vrijeme,  smanjuje šanse da dođe do deformiteta kičme.

Deformiteti kičme se javljaju kod djece i mladih osoba, kod kojih rast nije završen, čiji mišići i zglobovi nisu u potpunosti zreli i ne mogu da izdrže opterećenje kojem su izloženi. Posebno kritičan period za nastanak deformiteta kičmenog stuba je polazak djeteta u školu. Djeca tada naglo prelaze iz pune aktivnosti i velike slobode kretanja u fazu pasivnog sjedenja u školskoj klupi. Održavanje sjedećeg položaja je izuzetan napor za djecu u razvoju. Dugotrajno, odnosno višegodišnje zauzimanje nepravilnog položaja, vremenom dovodi do istezanja mišića leđa i skraćenja mišića prednje strane trupa. Zadržavanje u tom položaju vremenom utiče i na duboke slojeve muskulature, što na kraju rezultira deformitetom kičmenog stuba, kifozom. U periodu puberteta koji je jednako kritičan, nastupa nagli rast kostiju. Ukoliko rast ne prati adekvatna mišićna snaga, pojavljuju se deformiteti ili naglo pogoršanje, ako je deformitet već prisutan. Nedovoljna fizička aktivnost je glavni razlog nepravilnog razvoja koštano-mišićnog sistema, pored nepravilne ishrane i prevelike emocionalne napetosti.

Wiener Städtische osiguranje, dugogodišnji sponzor nacionalnog odbojkaškog prvenstva, sprovodi akciju Sportski čas – Ispravi se! uz veliku pomoć prijatelja iz Odbojkaškog saveza Srbije i Udruženja odbojkaških klubova prvih liga. Projekat je pokrenut 2011. godine, a do sada je u njemu ucestvovalo preko 3500 djece iz 23 grada. Nakon Novog Pazara, Sportski čas – Ispravi se! nastaviće se u Beogradu.

(SandzakPRESS)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.