Studenti DUNP-a poslali otvoreno pismo ministarki prosvjete

0
389

Studenti departmana za pravne nauke na Državnom univerzitetu u Novom Pazaru (DUNP) apelovali su danas na Ministarstvo prosvete da se aktivnije uključi u rešavanje problema u ovoj visokoobrazovnoj ustanovi, kao i da razreši rektorku Zanu Dolićanin.

Oni su u otvorenom pismu ministarki Slavici Đukić Dejanović naveli da su veoma zabrinuti zbog stanja na ovom departmanu.

“Obećano nam je da će se raditi na akreditaciji našeg, alі i drugih departmana. Međutim, kao što ѕe moglo i pretpoѕtavіti, obećanje nije іѕpunjeno, a situacija je i gora nego kada smo se ranije oglasili. Usled lošeg odnosa uprave prema Departmanu za pravne nauke i njima lično, što su njihova javno data obrazloženja otkaza, Univerzitet je u poslednjih godinu dana napustio veliki broj kvalitetnih nastavnika“, naveli su studenti.

Oni tvrde da je problem sa akreditacijom njihovog, ali i još nekoliko Departmana “rezultat katastrofalne kadrovske politike koju vodi rektorka Dolićanin“.

Navode da su se o ovim problemima više puta javno oglašavali pojedini profesori DUNP, najčešće sa njihovog departmana, a da im nije jasno zašto sa ostalih departmana koji su izgubili akreditaciju ćute.

“Problem i jeste što je javnost upoznata sa stanjem na Univerzitetu, ali niko ne oseća potrebu da na bilo koji način iskaže nezadovoljstvo zbog urušavanje jedne od najvažnijih obrazovnih institucija u regionu“, napisali su studenti.

Oni se nadaju da će ovo biti poslednji put da se oglašavaju, te da će se situacija rešiti, a mladima biti omogućeno da i dalje stiču znanje na DUNP.

Studenti ovog departmana ranije su podržali profesore i saradnike, kao i članove sindikata “Nezavisnost“.

Oni su tada naveli da smatraju tendencioznim postupanje prema tom departmanu u neuspešnom procesu reakreditacije prošle godine, te razloge zbog kojih je ista odbijena.

 

Članovi ovog sindikata održali su krajem februara polusatni štrajk upozorenja u holu te visokoškoske ustanove zbog bahatog i diskriminatrnog odnosa poslodavca prema zaposlenima, a posebno zbog degradirajućeg i protivpravnog odnosa prema članovima tog sindikata.

Oni su tada novinarima rekli da je njihov jedini cilj “poštovanje zakona Srbije i konstruktivno pristupanje revidiranju i izmeni spornih odredbi u pravilnicima i Statutu DUNP”.

Predstavnici Saveta DUNP istog dana su ocenili da je na ovoj visokoškolskoj potrebno smirivanje tenzija, da se ne bi nanosila šteta deci Novog Pazara, okoline, ali i cele države.

Oni su novinarima pre sednice ovog tela rekli da su primedbe članova sindikata “Nezavisnost“ “neosnovane, uvredljive i omalovažavajuće”.

(Free Media)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.