“Za zdrav Novi Pazar” se obratio “Evropa nostri” zbog rekonstrukcije Džephane

0
470

Grupa građana okupljena oko inicijative “Za zdrav Novi Pazar” obratila se za pomoć organizaciji “Evropa nostra” kako bi se sprečio projekat rekonstrukcije kule Džephane u modernističkom stilu, apelujući da se ona obnovi u svom autentičnom obliku.

Aktivisti su naveli da je Džephana, kao deo Novopazarske tvrđave iz 16. veka, porušena bombardovanjem 1917. godine, simbol grada i “neodvojivo tkivo identiteta naroda koji živi na ovim prostorima”.

Podsetili su da je idejno rešenje Republičkog zavoda za zaštitu spomenika kulture za njenu revitalizaciju i konzervaciju izazvalo polemiku i nezadovoljstvo građana jer je predviđa modernistički pristup njene obnove, uz obrazloženje da je to jedino moguće rešenje, u nedostatku materijalnih dokaza o autentičnosti kule.

“Muzej ‘Ras’ u Novom Pazaru poseduje niz fotografija i dokumentacije koje predstavljaju autentičnu faktografiju stanja kule Džephane, kakav oblik je ona imala i ti dokazi nedvosmisleno ukazuju na vizuelni identitet same kule. Zbog čega autori rešenja ne priznaju materijalne dokaze u vidu fotografija koje muzej poseduje, ostaje samo da se nagađa”, navodi se u pismu inicijative “Za zdrav Novi Pazar”.

Prva faza rekonstrukcije Džephane, koja predviđa sanaciju ogradnog zida severne tabije (Bedema) Novopazarske tvrđave počela je sredinom marta, posle čega bi trebalo da usledi restauracija kule koja bi na vrhu trebalo da ima staklenu galeriju.

“Smatramo da je ovakav modernistički i savremeni pristup obnove jednog veoma važnog spomenika kulture za Bošnjake sa ovih prostora nedopustiv, da predstavlja skrivene namere utiranja jedne kulture i da je jedino ispravno rešenje obnova kule Džephane u njenom autentičnom obliku. Svaki drugi pristup smatraćemo skrnavljenjem kulture, ali i skrnavljenjem nacionalnog identiteta našeg naroda”, poručili su iz te organizacije.

Evropa nostra (Europa nostra, Naša Evropa) je najveća pan-evropska organizacija, osnovana 1963. godine u Parizu sa ciljem očuvanja kulturnog nasleđa. Deluje u preko 40 država i usko sarađuje sa Evropskom unijom, Savetom Evrope, Uneskom i ostalim međunarodnim institucijama.

 

(Radiostoplus)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.