7. Juni 2017

ĆEMAL DOLIĆANIN – 15 GODINA NEPOTIZMA, KORUPCIJE I MEŠETARENJA U VISOKOŠKOLSKOM OBRAZOVANJU SRBIJE

Predsednik Komisije za akreditaciju i proveru kvaliteta (KAPK), Ćemal Dolićanin, već 15 godina „žari i pali“ u organima za akreditaciju visokoškolskih institucija!

Od 2002. godine do danas bio je na funkcijama, gdje je, kako se sumnja, sticao razne benefite (uglavnom finansijske), dajući akreditacije onima, od kojih je imao koristi, a usporavajući ili odbijajući akreditacije onim institucijama, koje nisu reagovale na njegove zahtjeve (prohtjeve), a koji nisu bili vezani za proces akreditacije.

– Najavljena i krivična prijava zbog zloupotrebe službenog položaja –

Od 2002. godine, ovaj profesor iz Novog Pazara je na sledećim pozicijama: član Nacionalnog savjeta za unapređenje visokoškolskog obrazovanja Srbije, član i zamjenik predsjednika Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje, aktuelni predsjednik KAPK-a. Dakle, 15 godina je čovjeku, koji je sklon raznim mahinacijama – omogućavano da te mahinacije i radi! Pored sumnje u korumpiranost ovog profesora, dovoljan je podatak o kakvom se čovjeku radi i činjenica da je, u vrijeme svog mandata rektora državnog Univerziteta u Novom Pazaru, zaposlio svoje troje djece na istom!!!

Dok je bio član svih pomenutih organa, Dolićanin se, otvoreno, zalagao za davanje akreditacija nekim visokoškolskim institucijama, kao što je, primjera radi, Univerzitet „Singidunum“. Šurujući sa vlasnikom ovog univerziteta Milovanom Stanišićem (više krivičnih prijava, presuda, od kojih su neke bile i pravosnažne) – opstruirao je davanje akreditacija drugim privatnim univerzitetima.

Poslednje aktivnosti ovog, mahinacijama i korupciji sklonom čovjeku je izrazita opstrukcija Univerziteta „Džon Nezbit“. Vjerovatno plaćen os strane Stanišića, opstruirao je akreditovanje ovok univerziteta. Kočio je na sve moguće načine. Prije svega, lobirajući protiv ovog, najvećeg i najstarijeg privatnog univerziteta u regionu (28 godina tradicije), a onda i ne stavljajući na dnevni red odlučivanje o akreditaciji 12 fakulteta ovog univerziteta. Naravno – nije uspeo. Univerzitet „Džon Nezbit“ je, posle 18 mjeseci ozbiljne provjere – dobio sve akreditacije! Neki drugi fakulteti i više škole su, zahvaljujući Doličaninu i njegovoj mafiji u KAPK-u (srećom, samo par članova) – dobijali akreditacije i za samo nekoliko nedelja!!!

Posljednje, što je ovaj razbijač visokoškolskog obrazovanja u Srbiji uradio je opstruiranje akreditacije doktorskih studija na Fakultetu za menadžment u Zaječaru, Univerziteta „Džon Nezbit“. Na „akt upozorenja“ ovaj fakultet je odgovorio sugeriranim ispravkama, ispunio sve zahtjeve KAPK-a i – početkom aprila – poslao kompletnu dokumentaciju KAPK-u da dostavi recenzentima na uvid. Dokumentacija je, tek na insistiranje sa Fakulteta za menadžment u Zaječaru, dostavljena recenzentu 6. juna ove godine!!! Sekretarica KAPK-a je, zbunjeno, u telefonskom razgovoru – potvrdila da joj je predsjednik Dolićanin rekao da to „može još da čeka“!

Sa Univerziteta „Džon Nezbit“ rekli su nam da će tražiti smjenu Ćemala Dolićanina sa mjesta predsjednika ove komisije i najavili su krivičnu prijavu protiv njega zbog raznih mahinacija, koje je počinio na svim pomenutim funkcijama.

 

Izvor: Pressonline

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

No more articles