Zukorlić – Sačuvajmo škole od političko-kriminalnih struktura koje imenuju direktore u Sandžaku

5
9

Skupština Srbije danas će nastaviti načelnu raspravu o dva prosvjetna zakona – prijedlogu Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja i Zakonu o visokom obrazovanju. 

Prijedlogom je predviđeno i uvođenje postupnosti prilikom oduzimanja licence nastavnicima, kao i visoke kompentencije u izboru direktora, čije imenovanje će na kraju ministar da verifikuje.

“Ja pripadam onim ljudi koji u načelu i principijelno više podržavaju decantralizaciju i u organizacionom smislu i u smislu odgovornosti i imenovanja. Međutim, u svojstvu narodnog poslanika i svjedoka onoga što se dešava u školama u prostoru sa koga dolazim uvjerio sam se da je dosadašnji način izbora direktora bio jako pogrešan i jako štetan. Imali smo školske odbore na koje je vršen pritisak preko tajkunsko-političkih struktura gdje isti faktor imenuje direktora ali niko ne odgovara. Sada imamo jasnu adresu ukoliko taj direktor ne valja, znamo kome ćemo se obratiti i znamo od koga ćemo tražiti da ispravi a znaćemo i ko je kriv.” navodi Zukorlić.

“Drugo pitanje oko koga se takođe vodi rasprava jeste pitanje škola sa manjim brojem djece. Šta sa njima? Da li te škole zatvarati ili održati po svaku cijenu? Naravno da je jako bolno zatvoriti bilo koju školu. Ja želim da podsjetim na politički stav BDZ Sandžaka koji sam ovdje više puta prezentirali da bismo održali škole moramo očuvati selo. Da bismo spasili selo moramo benicifirati one koje žele da žive i investiraju na selu. Onda ćemo imati radnike, imati investiciju i imati djecu u školama. Bez tog temelja bilo koji stav da zauzmemo nećemo ništa postići.” navodi on.

Što se tiče visokog obrazovanja tiče Zukorlić ističe da je svoj stav sam već iznio ali je podsjetio na nedavni izvještaj Savjeta Evrope tj. ekspertske grupe za korupciju u visokom obrazovanju.

” Ekspertska grupa je ukazala na probleme koji su djelimično obuhvaćeni u prijedlogu zakona ali je važno da do kraja propratimo te probleme kroz amandmane i da otklonimo sve nedostatke a tiču se monopola koji ostavlja prostor za korupciju i nepotizam .” završio je Zukorlić.

SANA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

5 KOMENTARI

 1. Ovo je to što traže i žele da čuju gradjani Sandjaka .Nastavnik sam u jednoj od Sjenickih škola i apelujem da se zaustavi ovaj mogu reći slobodno udar na Muftiji ne ljude u Obe osnovne škole a i u gimnaziji.
  Na svaki način Direktori ove tri škole u Sjenici gledaju kako će oblatiti ime Zukorlic kod djece što je strašno.
  Sve se radi,pravi, gradi na namještenim tenderima cijo grad to zna.Primaju se takozvani nastavnici po kriminalnoj liniji iz redova tajkuna tužioca sudija policajaca , to se može vidjeti kada prosvetna inspekcija počne češljati sve tri škole. Ali samo iz Beograda ne iz Uzica koja je korumoirana.Djecu nam uče neznalice bez dana iskustva i kupljenim diplomama.Gospidine Zukorlicu možete morate uspjeti u ovome narod je uz vas ne sekirajte se i Bosnjackog vijeće će te dobiti, to je razlog što je kijamet koalicija se spojila to im je kraj insala

  3

  0
 2. kada bi mogao Suljo mutavi odrzati ovakav govor ili Rasim prodani skupiti hrabrosti da bilo sta se kriticki osvrne protiv bilo koga u Beogradu.

  7

  0
 3. Škole u Sandzaku su partijske ćelije,direktori obični fizičkih izvršioci kriminalnih naloga lokalnih vlasti. Tutinski lokalna vlast je prije nekoliko godina budzetski predvidela sredstva za placanje kazni izgubljenih sudskih sporova njihove karikature direktora Rafeta Mehovica. Ovaj nesrecnik je po nagovoru lokalnih vlasti radio kriminalne radnje u skoli,posebno pri zaposljavanju njihovih jastrebova,a zauzvrat Opstina placala kazne. Nečuveno i nevidjeno!

  2

  0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.