Zukorlić – Položaj predsjednika Odbora za obrazovanje koristiću da otklonim nepravde

24
23

Nezavisnost u odlučivanju važnija od posebnog računa

Nikoga neću protežirati, a ni diskriminisati – kaže za Danas Muamer Zukorlić, predsjednik skupštinskog Odbora za obrazovanje, odgovarajući na kritike dijela javnosti.

U njegovom Prijedlogu programa rada Odbora za obrazovanje, koji je trenutno na javnoj raspravi, Zukorlić se zalaže za promjenu članova Zakona o visokom obrazovanju o akreditaciji i njihovo usklađivanje sa preporukama Evropske asocijacije za obezbjeđenje kvaliteta u visokom obrazovanju (ENKVA) i Evropskog registra osiguranja kvaliteta u visokom obrazovanju (EKVAR), čiji je Srbija član.

“Na osnovu njihovih preporuka trebalo bi uskladiti zakonska akta u vezi akreditacije kako bi se ovaj proces usaglasio sa evropskim standardima i praksom. Cilj tih izmjena je formiranje samostalnog nezavisnog državnog regulatornog tijela – agencije koja se sastoji od organa upravljanja i ekspertskih i stručnih organa”, navodi se Zukorlićevom prijedlogu.

– Postoje stavovi i čvrsta argumentacija da je postojeći sistem akreditacije neodrživ jer je etički sporan. Članovi akreditacionog tijela bi trebalo da budu nezavisni, a sada imate situaciju da profesori nekih univerziteta ocjenjuju rad drugih univerziteta koji su na tržištu, što je neprihvatljivo i etički sporno. Bilo je primjedbi da je Komisija za akreditaciju (KAPK) radila inspekcijski posao za koji nije nadležna. Ako KAPK procjenjuje da li profesor ima radnu dozvolu, to nema veze sa akreditacijom. Komisija treba da se bavi standardima, a radne dozvole su posao inspekcije – kaže Zukorlić za Danas.

Na pitanje da li to znači da univerzitetski profesori ne treba da budu angažovani u postupku akreditacije, on odgovara da ne bi smjeli da uporedo vrše obije funkcije, napominjući da je i sam kao predsjednik Odbora za obrazovanje morao napustiti ranije pozicije kako ne bi bio u sukobu interesa.

Zukorlićeva ideja da bi KAPK trebalo da preraste u nezavisnu agenciju, kao i da je neophodno usklađivanje domaćeg sistema akreditacije sa preporukama pomenutih međunarodnih organizacija, nije novina. To je prijedlog i same Komisije za akreditaciju, koji je, kako nezvanično saznajemo, podržala prethodna garnitura Ministarstva prosvjete, a saglasnost postoji i u dijelu akademske zajednice. Agencija za akreditaciju mogla bi da bude ustanovljena već u novom Zakonu o visokom obrazovanju, a ideja je da ona bude nezavisna ne samo u finansijskom smislu već i u donošenju odluka. 

Profesor Endre Pap, član Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje i nekadašnji predsjednik KAPK, kaže za Danas da bi postojeća Komisija mogla lako da preraste u agenciju, ukoliko se nađe novac, što je pitanje za Vladu Srbije. On, međutim, ukazuje da ključni faktor nije finansijska, već nezavisnost u odlučivanju i podsjeća da je bilo političkih pritisaka na rad KAPK-a. Pap kaže da bi bilo najbolje da Komisija ima svoj račun, ali navodi i primjer Mađarske, čije akreditaciono tijelo je većim dijelom na budžetu.

Na pitanje da li ENKVA i EKVAR postavljaju Srbiji neke posebne uslove, naš sagovornik kaže da je ispunjavanje evropskih standarda u akreditaciji bio uslov našeg ulaska u te međunarodne organizacije. Standardi se, kaže, stalno mijenjaju i usavršavaju, što naša država redovno prati. Podsjeća da je na posljednjoj sjednici Nacionalnog savjeta za visoko obrazovanje formirana komisija, upravo sa ciljem da predloži promjene u akreditacionim standardima, u skladu sa onim što se dešava u Evropi, ali i u domaćoj praksi.

I premijer Aleksandar Vučić je u svom ekspozeu ukazao da je potrebno pooštravanje uslova za akreditaciju i “drastično unaprijeđenje sistema kontrole usklađenosti uslova za akreditaciju”.

Generalni sekretar Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje Miodrag Popović slaže se da bi akreditacione standarde trebalo pooštriti, ali ističe da se različite devijacije u visokom obrazovanju ne mogu riješiti akreditacijom već internom i eksternom kontrolom.

– Neko može u trenutku akreditacije da ispuni standarde, ali je pitanje da li će tako biti i za dvije-tri godine. To KAPK niti može niti treba da kontroliše. Kod nas je problem što nema posljedica za one koji načine propuste. U ozbiljnim zemljama kada institucija izgubi renome, tamo niko neće da se upiše, a kod nas se dešava paradoks da se broj studenata povećava – kaže Popović za Danas.

Neuspeli pokušaj

Pri posljednjim izmjenama Zakona o visokom obrazovanju bilo je pokušaja da se obezbijedi finansijska nezavisnost KAPK, ali tadašnje Ministarstvo finansija je bilo protiv, uz obrazloženje da bi se to kosilo sa Zakonom o budžetu. Jedni tvrde da država ne želi da se odrekne značajnog prihoda od naknada za akreditaciju, dok drugi smatraju da hoće kontrolu nad onima koji koriste budžetska sredstva. Miodrag Popović kaže da će ovo pitanje jednom morati da se riješi, ali da to ide sporo, jer usklađivanje našeg i evropskog zakonodavstva u oblasti obrazovanja nije visoko na listi državnih prioriteta.

Izvor: Danas


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

24 KOMENTARI

 1. Sta bi od onog lava, Allahu dragi? Dok cetnici zveckaju oruzjem on prica o pomirenju i o obrazovanju. Kako vlast mijenja ljude da Allah sacuva.

  0

  0
  • RE. Ljicno ja: A sta bi ti da uzmemo oruzje i potrebimo se medjusobno ko ovi u Siriji, pa Ugljesa i Rasko su ti na vlasti 25god…..i sta dobi ?!

   0

   0
   • U pravu si “ceco”,imamo vise neobrazovanih osoba u Sandzaku nego u celoj Srbiji.Ali sta ce to nama Bosnjacima za nas je krampa i lopata a kad hocemo kod Doktora mora da se ide u Beograd ili Kraljevo kod obrazovanih ljudi….
    Ratno stanje je vratilo Srbiju 100 god. unazad ali oni sa njihovim obrazovanjem opet izlaze iz krize a sta je sa nama????Koji nikada nismo hteli da se obrazujemo…

    0

    0
   • tkz. drugar svako zašto ima zato pa i tvoje zžto treba primit odgovor . To što ti pričaš nema veze sa mozgom. jer da ti kažem mi imamo indoktriniranu nauku i prividnu slobodu, jer nismo ekonomski slobodni a evo ti i primer za tebe i pametne bošnjake koji misle kao ti dokaz da niste u pravu da pogledate i razmislite i o zapošljenju bošnjaka koji nemogu da dođu do izražaja jer srbija bira bezveznjake koji joj odgovaraju u njenoj mozaičkoj politici a tera prosperitetne i dalekovide ljude, te nataj način proizvodi intelektualno jezgro koje joj je suprotnost i koje nemisli kao ona . zato pogledaj ,, Premijera dokumentarnog filma “Bošnjaci – genocid u kontinuitetu” u Novom Pazaru https://www.youtube.com/watch?v=GKVIV2A5Tyo Zašto mi nemožemo i nismo to što bi ti želeo, jer mi nismo slobodni zato pogledaj šta čovek kaže od 20:05 …Mi živimo u slobodnoj Americi. Zato kao slobodan građanin ja i moji prijatelji živimo u americi a ,,da bi čovek bio slobodan on mora biti prije svega ekonomski slobodan” a ,,da bi Sandžak bio slobodan on prije svega mora biti ekonomski slobodan”. A ako bi bio ekonomski slobodan pa on bi bio država.

    0

    0
  • Muamer Zukorlič želi da reši jedno pitanje iz paketa, i mi ga krivimo a vi ste skočili na njega samo napred akademiće dr. Dobrosave Nikodinoviću valjda se reši status cijelog paketa.

   0

   0
  • Zukorlicu uzivaj u Beogradu jer je ta tvoja fotelja jedno veliko nista. Prevario te Vucic i izdao si birace vracaj se u IZ nisi ti za politiku. Ljajic i Suljo se prodaju za ministarsku fotelju a tvoja je kao u Srecka Sojica puno jeftina.

   0

   0
 2. Образовње у Србији је у хаотичном стању, ниског квалитета. Појавом приватних школских установа, од средњег, високог и постдипломског образовања, образовање је постало тржишна роба, јер је извор готовине, кад је робна производња практично престала. Чак и места без икаквих образовних капацитета су постала седиште високошколских установа (Тутин, Лепосавић и многа друга). Универзитете оснивају појединци, верске институције, особе које са образовањем скоро немају никакве везе. Настала је хиперпродукција наставног кадра. Оцене имају тржишну цену. Продукује се кадар без знања. О куповини диплома, оодличних оцена се јавно прича на сваком кораку. Криминално време, криминално друштво, кримимал свуда, па и у образоавњу. Политичари су први који су купили дипломе, дипломирали а да не занају ни како се зове факултет. Чак и дисертацје стичу.
  ,,Интернационални универзите” у Новом Пазару до данас нема акредитацију. Оснивач Зукорлић је покушао оштром реториком да изнуди акредитацију, али није успело. Бацио је мантију хоџе, ушао у политику, постао посланик и председник Одбора за науку, обтазовање … И одмах приступио реформи школства како би прописе о високошклским установама приагодио решењу својих проблема.
  Од почетка се сусмњало да је то мотив његовог политичког ангажовања. Као тројанског коња је понудио идеју ,,помирења” – а његовом појавом на јавној сцени су многе појаве, па и међунационални односи погоршани. Ако се све то уземе у обзир закључује се да се Зукорлић трансформисао, од хоџе, ортодосксног верника, до међудржавног помиритеља. Велика трансформација, која подражва једног другог актуелног поллитичара на високој државној функцији.
  Као посланик заборавио је своју изборну базу, предност је дао личним интересима. Чак га не иснтересују ни муслимани Рашке области, а о Србима нема ни говора, иако локална самоуправ 14 година спречава да Срби поставе Споменк Стефану Немањи у Новом Пазар, оснивачу државе у којој је Зукорлић те државе. А промовише помирење! Ко кога овде лаже? Село умире, нестају старци један за другим, парлог осваја оранице, окућнице, путеви или не постоје или су разровани. Једноставно дегерација цвета свуда.
  Шта друго рећеи, већ се сетити оне народне мудрости да ,,Пе пада сне да покрије брег, већ да свака звер покаже свој тра”г, односно ,,Бог је прво себи раду дао”.
  Чак се не можмо ни у бога поуздати, а камоли у његове службенике, а од олитичара смо доживели само штету и несрећу.

  0

  0
  • То да политичари купују дипломе нам је остало у мираз од комунизма и комуниста.

   Добијали високе функције на основу успешног јуришања на бункере а онда их “покривали” дипломама, чак некаквих “доктора наука”.

   Познат је случај оног Костића, црногорског “кадра” који нам је препоручивао да једемо корење а да се не покоримо мрском Западу.

   Е, тај Костић је стекао диплому на теми: “Утицај самоуправљања на производњу челика”.

   Да је био инжењер па напредовао, још и освојио неке иновације које су допринеле већој производњи и/или уштеди енергије, рада…то би било у реду. Овако, он, и њему слични, онда стално истичу оно др. мр.

   Кад год ми неко помене да је др. мр., ја га питам, чега?

   Чега је др. Сулејман Угљанин? Стоматологије? Тај се никада тиме и није бавио а камоли стекао звање др.

   Друга ствар о куповини испита и диплома је та да постоје потпуно бескорисни предмети који никоме не требају, нити користе, а морају се положити професори а не предмети. Свако од њих сматра да је баш његов предмет “најважнији” (јесте за њега) и да морају купити његову обимну књигу са потпуно бескорисним информацијама.

   Пример Високе хотелијерске школе у Београду то најбоље илуструје.

   Имају три студијска програма: хотелијерство, ресторатерство и гастронимија, у трајању од три године.

   Ево предмета које будући гастрономи, поред осталог, морају да положе:

   – Изградња и опремање хотелских објеката
   – Економика у хотелијерству
   – Пословне комуникације у хотелијерству
   – Пословно право
   – Хотелски маркетинг
   – Социологија…

   Нека ми неко каже какве везе имају ови предмети са планирањем профитабилног јеловника и ефикасном ораганизацијом производнје у кухињама? То му је посао и због тога ће добити шансу да оствари профит а ако не оствари добиће шут-карту па нека отвори своју кафану.

   А од практичног рада имају некакав “кабинет” где дискутују о гастрономији. Набаве понекад сировине да направе неко јело и да “науче” како се то ради.

   Шаљу их и у многе хотеле по Београду, Црној Гори…где могу да науче само како не треба радити. А нигде како треба радити.

   Нигде до сада али ће то моћи да науче у ускоро, ако Бог да, основаном Реброњином балканском кулинарском универзитету у Новом Пазару, при Интернационалом универзитету, као вакуфу (задужбина).

   За годину дана ће научити све принципе кулинологије, комбинације науке о исхрани (халал безбедна и здрава храна) и гастрономске уметности (“храна за цара и султана”).

   Да, тај систем ће заживети и у привреди, и то у пропалим државним хотелима у бањама и на планинама.

   Вучић је упознат са тим пројектом и због тога је и именовао Милана Кркобабића да води Регионални развој и координацију рада јавних предузећа (биће основано Јавно предузеће за угоститељство и туризам које ће обухватити све објекте у државном власништву, да буду замајац економског развоја Србије уместо камена око врата).

   Предложио сам писмено господину Кркобабићу да кренемо од хотела “Термал” у Матарушкој бањи, као моделу за све друге хотеле.

   Моје знање и моја жеља како и одакле да кренемо.

   То вам је то!

   0

   0
   • Muradine, vi ste jedini musafir koji je koristan za ovaj što sajt, što društvo, obzirom da će vaš vakuf biti obrazovno privredni zamajac. Od većine se nažalost može očekivati samo mržnja i želja za propašću Srbije, i njihove države ili države porekla. Za takve poput vas, a ovde ih ima malo, kapa dole, za sve ostale, gore opisane, dobiće komentar ili repliku kakvu zaslužuju.

    0

    0
   • @ Hvala, uvažena Olja!

    Uzgred, i ministar obrazovanja, gospodin Mladen Šarčević ima moju ponudu da se u svim srednjim ugostiteljskim školama, kao moja zadužbina, primenjuje moj program dualnog obrazovanja, sa prototipom i modelom, naravno, u Novom Pazaru.

    Zatim u svim drugim ugostiteljskim školama u Srbiji (ima ih ravno 99) ali i u svim drugim balkanskim državicama.

    Grehota bi bilo da Srbija bude u 22. veku (nije greška) a ostale državice da ostanu u 19. veku, (ni ovo nije greška) zar ne?

    0

    0
  • Чак и места без икаквих образовних капацитета су постала седиште високошколских установа (Тутин, Лепосавић и многа друга)
   Leposaviće i mnoga druga mesta, ( a Tutin tek prošle god) i svaka šuša od grada Srbije je imala Univerzitete i Fakultete, a NP nije !!! Sve do dolaska Djinjdjića na vlast NP je bio crna rupa obrazovanja i ne znam da li je neka viša škola bila registrovana kod nas.
   To vam je bilo normalno, (k)akademiče?

   0

   0
  • Po istom kriterijumu o hiperprodukciji obrazovanja može se postaviti pitanje vašeg zvanja akademika. Lažete. Tako providno i bestidno lažete da me je sramota što živim u zemlji gde g-na od akademika tako lažu.
   ,,Интернационални универзите” у Новом Пазару до данас нема акредитацију.
   A na sajtu IuNP-a se nalaze akreditacije i čak zaključak vlade da se studijski programi smatraju odobrenim.
   Zašto lažeš (k)akademiče?

   0

   0
  • g.Nikadinovicu,meni kao normalnom gradjaninu rep.Srbije se cini da malo preterujete,pa nemoze gos.Zukorlic za nedelju dana da sredi to sto ste vi mislim srpske vlasti 20 god. srozavali,krali,pljackali itd…
   To dali ce gos.Zukorlic kao poslanik dati prednost licnim interesima ili nece vreme ce pokazati,mada ja licno mislim da svi bivsi ministri,poslanici Srbije su radili u licnim interesima,krali,pljackali crpeli Srbiju do zadnjeg dinara promali mito,ili mozda mislite da smo to mi radili Bosnjaci Sandzaka.
   Jos jedna ispravka gos.Nikadinovicu na ovaj vas komentar ne kaze se muslimani Raske oblasti vec Bosnjaci Sandzaka i kakav spomenig pominjete…..kakvog Stefana Nemanju.
   Pmenuli ste da promovise pomirenje,to je tacno i bice pomirenja izmedju Bosnjaka i Srba, Muslimana i Hriscana.

   0

   0
  • “I on izobliči bezboštvo njihovo, i jedne popali, druge raznim kaznama kazni, treće progna iz države svoje a domove njihove, i sve imanje sakupiv, razda prokaženim i ubogim..”

   (Stefan Prvovenčani, Sabrana dela, Srpska književna zadruga, Beograd, 1999, strana 37).

   Njega podshumno osuditi treba za ovo a ne spomenik mu podizat

   0

   0
   • isto to su radili i kotromanici i ostale vladarske porodice pod pritiskom vizantije odnosno vatikana sta je tu cudno??? koliko je vladarima francuske,engleske i ostalih plemickih kuca tih doba podignto spomenika u svojim drzavama a mnogi su odgovorni za masakre neistomisljenika u borbi za krunu ili zemlju,zato ne lupetaj

    0

    0
   • Samo si se jeftino prodala ovim komentarom.
    Govori u prilog tome da se u duši vi ne menjate i ako glumite tobože neke mirne persone – u stvari ste persone non grata civilizacije.
    Ako je tebi ok da neki vladar pobije, popali i ostatak nekog stanovništva protera – meni nije. Onda im diži spomenike, i njima i ovim kasnijim – ali u tvom dvorištu a ne u centru NP

    0

    0
   • 1449 stefan tomas kotromanic je raselio pobio i popalio moga naseljena mjesta koja su bili pod uticajem crkve bosanske…. na starim svetilistima se podizu katolicki samostani i poznatije crkve:crkva presvetog trojstva u vrlima i crkva sv. katarine u jajcu… prognani krstjani i pripadnici crkve bosanske bjeze gle cuda kod hercega od sv. save,jer je i sam rastko nemanjic bio krstjanin sto navode i sami franjevci u bosni kao i vukan kralj zete u svojim pismima papi…nista nemanjici nisi ni bolji ni gori od ostalog plemstva evrope tog doba.

    0

    0
  • “Чак се не можмо ни у бога поуздати, а камоли у његове службенике, а од олитичара смо доживели само штету и несрећу ”

   Ti bezbožniče hoćeš spomenik u centru NP Stefanu, bratoubici, i zločincu koji je Bogumile pobio, popalio i ostatak prognao, nemaš vere u Boga Jedinoga a propovedaš neku nadri veru i nadri nacionalizam – u šta li ti samo veruješ da mi je znati

   0

   0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.