ZSD podržava inicijativu za obnovu NVS

0
11

Sandžak – Frankfurt na Majni: Saopštenje za javnost Zajednice sandžačke dijaspore:

PODRŠKA INICIJATIVI ZA OBNOVU NARODNOG VIJEĆA SANDŽAKA

Zajednica sandžačke dijaspore kao krovna organizacija svih oblika organizovanja Bošnjaka porijeklom iz Sandžaka koji žive u državama zapadne Evrope, s posebnom pažnjom prati najnovija zbivanja u Sandžaku. Ni jedan Bošnjak koji se nalazi izvan svog Sandžaka ne može ostati ravnodušan na poslednju presiju beogradskog i podgoričkog režima izraženu preko medija i policije prema Bošnjacima u crnogorskom i srbijanskom dijelu Sandžaka.

Srbijanski režim je u slučaju izbora za Nacionalni savjet Bošnjaka pokazao da ne preza ni od brutalnog kršenja sopstvenih zakona kako bi se suprotstavio izbornoj volji Bošnjaka. Vodeći veliku harangu protiv volje bošnjačkog naroda izražene na izborima za Bošnjačko nacionalno vijeće, gdje je Bošnjačka kulturna zajednica (BKZ), pobjedila i osvojila većinu vjećnika, lažni demokratski režim Borisa Tadića je totalno demaskiran, jer je kao i Đukanović za ostvarivanje svojih interesa prevario Bosnjački narod.

Sa druge strane, režim u Crnoj Gori je uspio preko bošnjačkih političara i poslanika da stavi Bošnjački savjet na čelu sa Šerbom Rastoderom pod svoju kontrolu. Ovo je proizvelo da se bošnjačka populacija u cjelosti marginalizuje i pretvori u bezličnu masu koja se koristi za svakodnevne potrebe režima Mila Đukanovića.

U Sandžaku, čini se kao nikada ranije, je aktivna svijest i savjest naroda, posebno u obnavljanju rada Narodnog vijeća Sandžaka, na čelu sa nekadašnjim narodnim poslanikom i predsjednikom opštine Sjenica Džamilom Suljevićem.

Inicijativni odbor za obnovu Narodnog vijeće Sandžaka sa Suljevićem na čelu je otvorio „zaključanu arhivu ideje“ Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja Sandžaka (ZAVNOS-a), koje je postojalo od 20. XI 1943. do 30.III 1945.godine, kao organ federalne jedinice Sandžaka u to doba. Razloge komunističkog ukidanja Sandžaka i moguće federalne jedinice i u miru, treba tražiti u likvidaciji heroja i jednih od najvećih sinova Sandžaka Rifata Burdžovića, Volođe Kneževića i Tomaša Žižića, koja je izvršena neposredno prije održavanja drugog zasjedanja AVNOJ-a u Jajcu.

Danas kada svi ugroženi narodi svijeta brane svoja demokratska prava, to se pravo jedino onemogućava i stopira Bošnjacima u Sandžaku. Da podsjetimo, Kosovo je došlo do nezavisnosti i državnog suvereniteta zahvaljujući direktnoj intervenciji međunarodne zajednice. To očigledno nije bila dovoljno jasna opomena srbijanskom režimu da se ne može poigravati sa elementarnim pravima svojih građana, da ne mogu nesrbe sputavati u ostvarivanju svojih nacionalnih prava. Sandžak kao prekogranična evropska regija koja ima daleko bolje političke i kulturne predispozicije od autonomne oblasti Vojvodine, još uvijek mora da se bori za ostvarenje tog svog historijskog prava.

Upravo zbog toga pružamo punu podršku inicijativi za obnovi Narodnog vijeća Sandžaka i gospodinu Džemailu Suljeviću, čiji javni stavovi ohrabruju Bošnjake, ne samo u Sandžaku, nego i širom dijaspore. Zajednica sandžačke dijaspore podržava povjesne dokumente ZAVNOS-a i rezultate referenduma za teritorijalnu autonomiju Sandžaka iz oktobra 1991. godine.

Zahtjevamo od domaće i međunarodne javnosti da se javno skrene pažnja beogradskom i podgoričkom režimu da prestanu sa manipulacijama i presijama nad Bošnjacima Sandžaka. Ističemo da su Bošnjaci Sandžaka miroljubivi narod, koji njeguje demokratski duh i multinacionalni i multikulturni suživot i kao takvi zaslužuju svoju autonomiju. U ostvarenju tog svog prava očekuje se kako razumijevanje srbijanskog i crnogorskog režima tako i podrška i zaštita međunarodne zajednice.

Zajednica sandžačke dijaspore najoštrije osuđuje destruktivno i oportunističko držanje Šerba Rastodera, Džavida Šabovića, Sulja Mustafića, Mevludina Hodžića, Meha Omerovića, Avdula Kurpejovića, Sabrije Vulića, Samira Agovića, Mirsada Jusufovića i dr. koji svoje stavove pravdaju nekakvom tobože realnom politikom. Jasno je da se ne radi o nikakvoj relanoj politici već o favoriziranju ličnih interesa u odnosu na interese svih Bošnjaka i interesa Sandžaka.

Zajednica sandžačke dijaspore

Edin Salković, predsjednik

Izvor: Dijaspora.org


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.