Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća odbio Deklaraciju Svesrpskog sabora

0
795

U Bihaću je održana 15. sjednica Ureda za koordinaciju bošnjačkih vijeća, na kojoj su prisustvovali predstavnici bošnjačkih nacionalnih vijeća iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Sjeverne Makedonije, Sjeverne Amerike, te konsultativnog vijeća zajednica Kosova, navodi se u saopćenju.
Među prisutnima su bili Kemal Ademović, predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Mehmed Pargan, savjetnik člana Predsjedništva BiH dr. Denisa Bećirovića, i doc. dr. Muamer Džananović, direktor Instituta za istraživanje zločina protiv čovječnosti i međunarodnog prava UNSA.

Na sjednici je odlučeno da se u Ured za koordinaciju primi Bošnjački kulturni savez Slovenije, čiji su predstavnici također prisustvovali sjednici. Tako će bošnjačka vijeća iz svih država bivše Jugoslavije, kao i Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, činiti Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u narednom periodu.

“Ured je inicirao organiziranje međunarodne Konferencije o genocidu i zločinima protiv čovječnosti i međunarodnog prava, koja će okupiti najrelevantnije evropske i svjetske naučnike i istraživače iz ove oblasti. Na sjednici je zaključeno da se pristupi osnivanju i registraciji matičnog ureda bošnjačkih vijeća sa sjedištem u Sarajevu, čiji bi osnivači bila bošnjačka vijeća iz regiona, a čiji će temeljni ciljevi djelovanja biti zaštita i očuvanje temeljnih identitetskih posebnosti – jezika, kulture, tradicije i društvenog položaja Bošnjaka u zemljama regiona,” stoji u saopćenju.

Dodaje se da je ured razmotrio i nedavno usvojenu Deklaraciju Svesrpskog sabora, održanog u Beogradu, koju su usvojili predstavnici Srbije, entiteta Republike Srpske, SPC, te predstavnici srpskih institucija i subjekata iz Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

“Ured za koordinaciju bošnjačkih vijeća u potpunosti odbacuje kompletan tekst Deklaracije, preambulu i zaključke, jer smatra da je ona usmjerena na dezintegraciju Bosne i Hercegovine, suspendovanje Dejtonskog mirovnog sporazuma, odbacuje Rezoluciju Generalne skupštine UN-a o Srebrenici i utemeljena je na neistinama i krivotvorenju historijskih činjenica. Kao takva, usmjerena je protiv stabilnosti cjelokupnog prostora Zapadnog Balkana,” navodi se u saopštenju.

Ured smatra da cilj Deklaracije nije samo “razdruživanje” manjeg bosansko-hercegovačkog entiteta, nego integrisanje srpskih teritorija u jednu državnu tvorevinu, kroz narušavanje postojećih državnih granica i odnosa u regionu, uz njegovu dezintegraciju. Ovo je suprotno dosadašnjim procesima demokratizacije, saradnje i euro-atlanskih integracija.

Tokom posjete i susreta na prostoru Unsko-sanskog kantona održane su javne tribine u Gradu Bihaću i Cazinu, te su obavljeni susreti sa predstavnicima Vlade Unsko-sanskog kantona, Gradova Bihaća i Cazina i Univerziteta u Bihaću. U ime Bošnjačkog vijeća u Crnoj Gori, u radu su učestvovali Suljo Mustafić, u svojstvu predsjedavajućeg Ureda, Mirsad Rastoder, predsjednik Izvršnog odbora i Almir Avdić, član Bošnjačkog vijeća i predsjednik Skupštine opštine Rožaje.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.