1. Decembar 2011

Sjeverni Sandžak – Apelacioni sud u Beogradu donijo je presudu kojom se odbija tužba za naknadu štete Fonda za humanitarno pravo, podnijeta u ime Munira Šabotića protiv države Srbije, zbog zlostavljanja koje su nad njim izvršili pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova u Novom Pazaru avgusta i septembra 1994.

Sud uvažio je žalbu Republičkog javnog pravobranilaštva i preinačio prvostepenu presudu, kojom je Muniru Šabotiću dodijeljena odšteta u iznosu od 300.000 dinara, i odredio da Munir državi Srbiji plati sudske troškove u iznosu od 20.000 dinara.

FHP smatra da je Apelacioni sud ovom odlukom nepravedno i neosnovano uskratio pravo na odštetu zbog kršenja ljudskih prava, garantovano Ustavom, zakonima i brojnim međunarodnim konvencijama. Zbog toga će u ime Munira Šabotića podnijeti Ustavnu žalbu Ustavnom sudu Srbije.

Fond podseća da su „problemi u ostvarivanju prava na obeštećenje u Srbiji ozbiljni i da institucije Srbije od demokratskih promena nisu pokazale ni minimum razumevanja za pravo žrtava kršenja ljudskih prava koje su počinili pripadnici srpske vojske i policije na reparacije“.

Podsjećamo…

Izvor: E-novine.com

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles