Zbog Dodikove retorike mogući su i fizićki obračuni

0
20

BiH – Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović u intervjuu za Radio Slobodna Evropa kaže kako je konflikt u BiH “takav da ne možete da napravite Vladu, konflikt je takav da odbija investitora, konflikt može prerasti i u fizičke obračune”.
Izetbegović navodi i kako je predsjednik RS-a Milorad Dodik svojom retorikom zaustavio pozitivne procese u BiH.

Zbog čega ste ljuti na gospodina Dodika i sve ono što je rekao za RSE?
Ovaj put povod za moju ljutnju je njegova izjava da Bošnjaci, kao narod, postoje tek od 1993. godine, da ih nigdje nema u BiH i da je to narod koji ne može izgraditi vlastiti identitet ako ne poništi identitet drugih naroda. To je narod koji je preživio etničko čišćenje u entitetu koji predstavlja gospodin Dodik, koji je doživio genocid u Srebrenici, kojem su srušili sve džamije od strane srpske vojske. Reći tako nešto je zaista pretjerano neukusno i neutemeljeno. Mislim da je gospodin Dodik svojom retorikom i svojom politikom zaustavio pozitivne procese u BiH, procese pomirenja, procese napretka u BiH ka euro-atlantskim integracijama, da je takva njegova politika dovodi do konflikata u BiH. Za sada je rezultirala odbijanjem investicija, jer kapital ne ulazi u zemlje u kojima postoji ovakva atmosfera koja je sada u BiH. Mislim da to sve radi bez potrebe i da je to politika koja neće rezultirati ničim dobrim. On bi mogao kao jedan inteligentan i moćan političar, koji ima podršku Srba u BiH, skinuti lance sa BiH i pustiti je da se brzo pokrene u pozitivnom smjeru. On lično bi, kada bi promijenio kurs, kada bi počeo da radi ono što je normalno, da radi na pomirenju i izgradnji države, da radi na planu integracija, vrlo brzo mogao skinuti okove s ove zemlje i ovih naroda i pomoći da se ovdje bolje živi.

Šta podrazumijevate pod konfliktom?
Konflikt na svakoj razini. Konflikt je takav da ne možete da napravite Vladu, konflikt je takav da odbija investitora, konflikt može prerasti i u fizičke obračune. Imamo već takvih problema na stadionima, počevši od navijača. Oni su ta prva grupa na kojoj se pokazuje stanje u zemlji. Ispisuje se razne ružne poruke po džamijama.

Tako je počeo raspad bivše Jugoslavije 90-ih godina. Nadam se da ne govorimo o tome da bi ovdje mogao početi novi oružani sukob?!
Nadam se da do toga doći neće, ali ako neko uporno Bošnjacima govori da planira budućnost bez njih, da planira neku Srebrenicu iznijeti iz BiH, onda su kojekakvi scenariji mogući. Upravo sam u svom pismu gospodina Dodika zamolio da ne ide u tom pravcu i da ne šalje takve poruke, jer od toga nema ništa. Jedino može doći do sigurnosnih problema u BiH. Zamolio sam ga da se okrene onome što zaista može uraditi, jer je on jedan sposoban čovjek, sposoban političar i treba da bude motor, a ne kočničar promjena koje nemaju alternativu.

Možete li Vi kao član Predsjedništva, ili cjelokupno Predsjedništvo BiH, učiniti nešto da su te podjele manje? Šta uraditi da BiH ne bude usamljeni otok, kada govorimo o evropskim integracijama?
Predsjedništvo čini koliko može, ali su daleko uticajniji predsjednici stranaka, jer su oni ti koji postavljaju strukturu vlast i koji odlučuju o budžetima, formiranju Vlada i koalicija. Mi možemo samo, svojim ponašanjem i svojim odnosom, da dajemo primjer i činimo koliko možemo. Između nas trojice nema problema. Mi možemo i o najbolnijim pitanjima da se ne slažemo i da se prepiremo, ali na jedan civiliziran način. U principu se ne prepiremo, u principu se dogovaramo. Djelujemo u regionu na takav način da imamo djelo, da se ne svađamo sa Beogradom i Zagrebom, nego da se redovito susrećemo. Pet puta smo se susreli u zadnjih godinu dana sa gospodinom Tadićem i više od pet puta sa gospodinom Josipovićem. Prije toga, bošnjački član Predsjedništva sedam godina nije otišao u Srbiju.

Kako ocjenjujete odnos zvaničnog Zagreba i Beograda?
Tu je otopljavanje i popravak odnosa. Imamo dvojicu lidera koji to hoće i mogu, ali to je, po meni, samo prva faza. Stvorili smo jednu atmosferu u kojoj treba rješavati probleme, poput otvorenih pitanja, prije svega granice, trošenja energetskih resursa i tako dalje.

Osim Srbije i Hrvatske, kao zvaničnih potpisnica Dejtonskog sporazuma, u cijeli integrativni procese u BiH su uključeni i Evropska unija, SAD i Turska. Kako ocijenite njihovu ulogu? Trebali bi biti energičniji. Pomalo su i oni izgubili entuzijazam i okrenuli se nekim drugim tačkama na planeti, a u BiH nisu završili posao. Ne može se stanje u BiH riješiti za par godina, treba par decenija. Ponavljam im da ne gube entuzijazam. Ogroman, najbolniji dio puta je iza nas u stvaranju jednog normalnog društva i države. Potreban je jedna novi entuzijazam. Naročito bih volio da imamo jače pozitivno prisustvo i djelovanje Rusije jer inače Srbi na Balkanu gledaju u oči moskovskih lidera. Ako bi ta poruka bila prava, da ih ohrabre da idu u integracijskom smjeru, da prihvate nešto što je neumitno i da nađu svoj interes u tome i svoju poziciju u tome, mislim da bi stvari krenule puno brže i bolje.

BiH nije ni federacija ni konfederacija. Kako vidite dalje Ustavne promjene u zemlji?
Dejton je spasio pacijenta, ali njemu je samo spašen život. On treba niz operacija da bi postao funkcionalan. Imali smo te operacije od tri vojske, tri granične službe, a onda je došlo do zastoja tog reformskog posla. Dejton je ugradio poziciju stanaca, OHR-a kao glavnog arbitra. Bez njega ne može da funkcioniše sistem u BiH. Ta vlast je upotrebljena preko 900 puta i njom se nešto nametnulo. Mi moramo imati i domaći jak mehanizam umjesto međunarodnog. Dejton je pun mogućnosti da se nešto blokira. Umjesto da se samo zaštiti vitalni nacionalni interes, koristi se taj mehanizam da se Bosna koči u procesima koji za nju znače mogućnost. Moralo bi doći do Ustavne promjene jer sve zemlje, koje su prošle svoj evropski put i ušle u EU, su imale ustavnu promjenu. Ova ustavna promjena u BiH mora smanjiti blokade i uvesti domaće mehanizme arbitraže, umjesto inostranog.

Vijeća ministara nema više od godinu dana. Ko je kriv za to?
Na prvi pogled to su svakako dvije stranke koje su dobile izbore. U RS je to Dodikova SNSD, a u Federaciji je to Socijaldemokratska stranka SDP, koju predstavlja Zlatko Lagumdžija. Od njih se najviše očekuje. To je samo vrh ledenog brijega. Ispod površine su međunacionalni odnosi i dezintegracijski ispadi u politici. Bih neumitno … u integraciji. Postoji jedan snažni integrativni tok. Postoje i neki povremeni ispadi, koji su retrogradni i koji su protiv toga. U ovom slučaju to je bilo ponovno oživljavanje priče o trećem entitetu. Herceg-Bosna je odbijena Vašingtonskim sporazumom, a zatim i Dejtonskim. Nema nikog na bošnjačkoj strani, a Hrvati žive u miru sa Bošnjacima, koji će pristati na priču o crtanju novih karata i entiteta. Hrvati to znaju, ali su ipak otišli u Banja Luku, ohrabreni od Milorada Dodika, i na toj priči animirali hrvatske korpuse i dobili dosta glasova na zadnjim izborima. Doveli su i sebe i nas u vrlo tešku političku poziciju. Tu je onda refleks Bošnjaka, koji žele da makar sa manjim hrvatskim strankama naprave vlast, koje ne zagovaraju treći entitet. Mislim da je odatle potekla ova negativna priča – od jednog neizvedljivog projekta i pokušaja da se on oživi.

Koliko su BiH i njeni građani izgubili zbog toga što još nemamo državnu Vladu? Šta je alternativa, ako izborni zakon ne predviđa parlamentarne izbore?
Alternativa je da svi koji su uticajni i koji su glavni politički igrači na ovoj bosanskohercegovačkoj areni na pravilan način protumače interese svojih glasača. Ne mislim da je uopšte moguće napraviti treći entitet u BiH, na bilo koji način, niti je moguće otcijepiti RS iz bosanskohercegovačkog teritorijalnog konteksta. Nemoguće je da jednog dana jedna Srebrenica, u kojoj je vojska bosanskih Srba učinila to što je učinila, ili stotine takvih manjih Srebrenica, ne budu BiH. Priča o tome samo vodi konfliktu. Niti je moguće centralizirati BiH, kako bi to htjeli neki bošnjački političari, jer je nemoguće ostvariti dominaciju jednog naroda nad druga dva. Što prije to shvate, što prije se okrenu dnevnom životu i što prije naprave kompromis, to će se prije BiH uputiti pravim smjerom. Treba napraviti jednu atmosferu dijaloga i dogovora i ne tražiti nemoguće stvari. BiH su mogući samo mali koraci, nikako veliki, ali isto tako, sto malih koraka čine jedan veliki korak.

Vi ste, kada ste bili izabrani za člana Predsjedništva, u svom prvom govoru rekli da treba stanovništvu pomoći, da treba oporaviti privredu. Pomenuli ste da nema stranih investicija i da država nema čak ni budžet. Kakav je scenarij za narednu godinu, ako se bude i dalje država privremeno finansirala?
U ekonomiji stanje nije tako loše, kao što je u politici. Ekonomisti su bolji i sposobniji od nas političara. Po svim grafovima, linija GDP ide neumjetno naprijed, s nekim malim krizama u vrijeme globalne i svjetske krize, ali onda minimalno jedan posto godišnje napreduju. Prosječna plaća u Sarajevu ljekara ili inžinjera je visočija nego u Beogradu ili u Skoplju. Nije dobro, ali nije ni katastrofa. Imamo 23 posto nezaposlenih, ali BiH je bila srušena zemlja i naša privreda je bila u zastoju godinama. Ona sada traži svoje mjesto pod suncem. U jednoj zemlji gdje se političari svađaju, gube se investicije zbog toga. Kada to sve uzmete u obzir, naši biznismeni su napravili veliki posao. Do nas je političara da skinemo kugle ovoj zemlji s nogu i da prestanemo narodu da prodajemo saharin ili nacionalističke priče. Saharin sladi, ali ne hrani. Možete jesti tortu sa saharinom svaki dan ali ćete umrijeti od gladi. To treba političari da prestanu da rade. Treba da urade nešto za cijelu BiH, za cijelu naciju, a to su samo procesi pomirenja, procesi izgradnje države u skladu sa evropskim standardima i procesi fizičke izgradnje zemlje a to su izgradnja autoputeva, željeznica, brana. To onda vuče 50 grana industrije za sobom. Treba omogućiti ljudima posao, da prestane poniženje koja sada imamo.

Imamo li političare koji su spremni da urade sve što ste sada rekli?
Jednog poznajem, a nadam se da ih ima još.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.