Zašto je poništena nabavka tutinskog Doma?

0
71

Novi Pazar, Tutin – Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki poništila je postupak nabavke tutinskog Doma za lica mentalno ometena u razvoju, kao jedan od ukupno 298 takvih slučajeva tokom prošle godine u Srbiji.

Komisija je utvrdila da u sprovođenju postupka vrijednog skoro 20 miliiona dinara nisu sprovedeni svi elementi predviđeni Zakonom i podzakonskim aktima.

Postupak javne nabavke hrane za potrebe štićenika Doma u Tutinu bio je sproveden tokom maja 2013. godine.

Isti postupak je prethodno bio pokrenut, ali bez javnog poziva ponuđačima, navodi se na portalu javnih nabavki.

Ažurirani podaci tog portala pokazuju da je Komisija za zaštitu prava u postupcima javnih nabavki tokom 2011. godine poništila i dva prilično skupa postupka javnih nabavki u Novom Pazaru.

Tadašnjim rešenjima Komisije, u cjelini su poništeni postupci rekonstrukcije stadiona “Šutenovac” u Novom Pazaru, vrijedan 170 miliona dinara, i kupovine uglja Za skoro šest miliona dinara.

Tokom prethodnih nekoliko godina same lokalne samouprave su iz raznih razloga obustavljale i poništavale na desetine postupaka javnih nabavki.

Novi Pazar je zbog veličine budžeta i broja nabavki imao i najviše obustavljanja ili poništavanja postupaka.

Pored lokalne samouprave, postupke javnih nabavki su sprovodila i obustavljala javna preduzeća, tadašnji Zdravstveni centar, Zatvor, Državni univerzitet..

Predsjednik Komisije Saša Varinac predstavio je jučer dva izvještaja o radu u 2013. godini.

Prema njegovim riječima, nepravilnosti u postupcima javnih nabavki najčešće su nepoštovanje odredbi Zakona o javnim nabavkama i podzakonskih akata prilikom utvrđivanja kriterijuma za učešće u postupcima, kao i nejasni konkursi.

“Dešavalo se da se u okviru konkursa navode uslovi i kriterijumi za ugovore koji nisu u logičkoj vezi sa samim postupkom javne nabavke”, dodao je Varinas.

(radio100+)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.