Webinar za studente

0
20

Novi Pazar – Rok za prijavu: 26.11.2012.

Webinar je otvoren za studente/ice sa partnerskih univerziteta u BiH i Srbiji, i to:

 • Univerzitet „Džemal Bijedić“ Mostar
 • Univerzitet u Tuzli
 • Internacionalni Univerzitet Novi Pazar
 • Fakultet za pravne i poslovne studije „Dr. Lazar Vrkatić“ Novi Sad.

Broj polaznika: max. 60 (15 polaznika/ica sa svakog od navedenih univerziteta)

Raspored webinara:

 • Prvi webinar, srijeda, 28.11.2012.       Tema: Ideologija i obrazovanje
 • Drugi webinar: četvrtak, 29.11.2012.  Tema: Obrazovanje i nacionalizam
 • Treći webinar: petak, 30.11.2012.      Tema: Književnost i indoktrinacija
 • Mjesto održavanja: Svi webinari će se održavati putem interneta u periodu od 17:30- 19:30.

Opis webinara:

Ideologija i obrazovanje

Obrazovanje je ideološki aparat države. Vladajuća ideologija koristi školstvo da bi svoje vrijednosti preporučila kao najbolje moguće u datim okolnostima. BiH je u tom smislu zanimljiva država, jer sve njene aparate kontrolišu tri nacionalizma. Njihovo nastojanje da državni aparat prilagode svojim potrebama rezultira praksom koja je u konačnom diskriminirajuća i protivna obrazovnim ciljevima. U predavanju će biti osvijetljena neka rješenja te prakse.

Obrazovanje i nacionalizam

Ideologija koja upravlja (utrostručena) bosanskohercegovačkim društvom je nacionalizam. Afirmacija nacionalizma u obrazovanju je problematična, jer isključuje ili druge. Kolektivni identitet promoviše se na štetu susjeda, tako što vlastite vrijednosti ističe kontrastom prema negativnim tuđim. Najveću štetu trpi pojedinac, koji u takvom obrazovnom sistemu nema priliku dostići puni moralni razvoj.

Književnost i indoktrinacija

Književnost je najefikasnije sredstvo nacionalizma u obrazovanju. Ona je u stanju zaobići racionalne argumente kritike i angažovati pojedinca za sve ključne vrijednosti nacionalizma. Ovakav potencijal ona ima zbog svoje utemeljenosti u jeziku i zbog “prava na maštu’ koje se pod određenim okolnostima zloupotrebljava u reinterpretaciji stvarnosti. Čitalac nesvjestan ovakve uloge književnosti u obrazovanju lako postaje objekt manipulacije.

Polaznici webinara će:

 • Učestvovati u dvosatnom online interaktivnom predavanju/diskusiji
 • Moći postavljati pitanja i dobiti odgovor od predavača
 • Upoznati se sa korisnim sadržajima koji mogu unaprijediti njihovo znanje i
 • Dobiti besplatan pristup preporučenoj literaturi ili korisnim izvorima i materijalima iz navedene oblasti
 • Imati on-line pristup snimljenom video materijalu webinara
 • Stručno savjetovanje od strane predavača tokom webinara.

O PREDAVAČU:

17/11/2012 PREDAVAČI
COMMENTS OFF

Doc. dr. Nenad Veličković, viši asistent za srpsku književnost na Odsjeku za književnost naroda Bosne i Hercegovina Filozofskog fakulteta u Sarajevu, rođen je 2. maja 1962. u Sarajevu, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Filozofskom fakultetu, Odsjek Jugoslovenska književnost i srpskohrvatski jezik, 1986. godine, s ocjenom deset. Magistrirao je s tezom “Politički teatar Dušana Kovačevića” u maju 2006. godine. Od 1999. do 2007.godine bio je vlasnik Književne radionice Omnibus, za koju je uredio preko 20 knjiga domaćih i stranih autora. Bio je pokretač i urednik više listova i časopisa (Vizija, Omnibus, Alčak, FAN, Književni žurnal). Objavio je veliki broj priča, drama i eseja, kao i nekoliko romana, koji su doživjeli više izdanja i prevoda na talijanski, njemački, mađarski, makedonski, bugarski, engleski, poljski i slovenački jezik. Učestvovao je na brojnim književnim skupovima kod nas i u svijetu. Kao pisac po pozivu gostovao je u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani, Novom Sadu, Užicu, Skoplju, Ohridu, Beču, Berlinu, Hajdelbergu, Halleu, Lajpcigu, Gdanjsku, Vroclavu, Trstu, Solunu, Istanbulu, Plovdivu i nekim drugim univerzitetskim centrima. Književnoteorijske i književnokritičke tekstove objavljivao je u mnogim časopisima (Putevi, Književna revija, Godišnjak Instituta za književnost, Dani, Izraz, Polja, Reč). Doktorirao je na Univerzitetu u Sarajevu, s tezom: Ideološka instrumentalizacija književnosti na primjerima čitanki od 5. razreda osnovne do 4. razreda srednje škole u Bosni i Hercegovini. U vezi s njegovim trenutnim interesom (uloga književnosti u obrazovanju) sadržaj je dvije knjige koje je Fabrika knjiga iz Beograda objavila: “Dijagnoza-patriotizam” (2010.) i “Školokrečina, nacionalizam u bosanskim, hrvatskim i srpskim čitankama” (2012.)

METODOLOGIJA:

17/11/2012 METODOLOGIJA
NO COMMENTS

Webinar će se u potpunosti izvoditi putem interneta. Polaznik treba da posjeduje kompjuter, dobru internet konekciju, slušalice i video kameru. Čak i ako propustite webinar uživo, moći ćete pogledati snimak webinara na vašem kompjuteru i da pristupite određenim materijalima. Svaki webinar će se sastojati od max. 30 minuta prezentacije gdje ćete gledati slajdove i slušati predavača, a nakon toga će uslijediti Q&A sesija za vaša pitanja na koja će predavač odgovoriti tokom trajanja webinara.
Uz ovaj webinar dobivate dodatne materijale za učesnike koje možete koristiti (download) nakon predavanja, uključujući webinar prezentaciju i preporučenu literaturu.

PREDNOSTI WEBINARA:

17/11/2012 O WEBINARU
COMMENTS OFF

Webinar je regionalnog karaktera i očekuje se zajedničko učešće studenata/ica iz BiH i Srbije, konkretno sa pomenutih univerziteta u Mostaru, Tuzli, Novom Sadu i Novom Pazaru.

Prvi webinar: Ideologija i obrazovanje

Očekivani rezultat: Studenti/ce će biti u stanju da, nakon što su razumjeli strukturu državnog aparata, kritikuju obrazovni sistem i da tom kritikom doprinesu reformi školstva u svojoj sredini.

Drugi webinar: Obrazovanje i nacionalizam

Očekivani rezultat:
Studenti/ce će biti u stanju da prepoznaju diskriminaciju pojedinca i da se zalažu za ona rješenja u obrazovnim politikama koja će se temeljiti na ravnopravnosti i jednakim šansama za svu djecu.

Treći webinar: Književnost i indoktrinacija

Očekivani rezultat:
Studenti/ce će biti u stanju da prepoznaju indoktrinaciju i da joj ospore pravo na formiranje stavova u školstvu.

KAKO DA SE PRIJAVITE:

17/11/2012 KAKO DA SE PRIJAVITE / O WEBINARU
COMMENTS OFF

Pohađanje webinara je besplatno i organizuje se uz podršku Norveškog Helsinškog komiteta (NHC) u sklopu internacionalnog programa „Gradimo mostove, a ne zidove: Uloga univerziteta u izgradnji mira“.

Svoju prijavu sa ličnim podacima (ime, prezime, e-mail, godina studija, odsjek)  i nazivom webinara za koji se prijavljujete:

 • ako ste student/ica Univerziteta „Džemal Bijedić“ u Mostaru pošaljite na e-mail:  [email protected]
 • ako ste student/ica Internacionalnog Univerziteta u Novom Pazaru, pošaljite na e-mail: [email protected]
 • ako ste student/ica Univerziteta u Tuzli, pošaljite na e-mail: [email protected]
 • ako ste student/ica Fakulteta za pravne i poslovne studije „Dr. Lazar Vrkatić“ Novi Sad, pošaljite na e-mail: [email protected]

(UNINP)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.