Vllasi: Zaoštravanjem u Preševu Srbija rizikuje širi sukob

0
13

Kosovo – Azem Vllasi, poznati kosovski političar, advokat, veliki borac za neovisnost te zemlje i aktuelni savjetnik Vlade Kosova za vanjske poslove upozorio je kako zaoštravanjem odnosa sa Albancima na jugu Srbije, odnosno u Preševskoj dolini, državni vrh u Srbiji rizikuje širi sukob.

Vllasi se slaže s ocjenama da Preševska dolina i jug Srbije mogu biti novo potencijalno žarište.

“Ali, kad je riječ o Preševskoj dolini, neka ne računaju da oni mogu tamo sa Albancima da rade šta hoće, a da ne rizikuju širi sukob. Budu li tamo nasrtali na Albance, oni su nasrnuli na sve nas Albance! To neka znaju”, upozorio je Vllasi.

Podsjetio je da Srbija želi da zaoštrava odnose sa Albancima u Preševskoj dolini samo zato jer koriste svoju nacionalnu zastavu i žele da imaju spomen obilježje albanskim žrtava koje su stradale upravo u sukobu sa srpskim vlastima.

“Za zdravu logiku svih nas to je iznenađenje, ali to ilustrira koliko su u Srbiji još ostali u prošlosti i kako ne mogu da se iskopaju od toga”, rekao je Vllasi za AA.

Komentirajući Platformu za Kosovu iz koje, prema najavama, treba proisteći rezolucija kojusrbijanska vlada do petka treba da predloži Skupštini Srbije, Vllasi je ocijenio da je to “još jedan bezobrazluk i nebuloza koju nismo imali priliku da vidimo još od Miloševićevih vremena”.

“Ljudi na najvišim državnim funkcijama u Srbiji daju sebi za pravo da oni definiraju kako treba da izgleda Kosovo, i to kao dio Srbije, a onda traže specijalnu autonomiju za tri općine na sjeveru Kosova. To je jača autonomija nego je autonomija Kosova koja je zapisana u Ustavu Srbije. Ne samo da to neće biti nikakva baza za nastavak razgovora, već mislim da može biti dobar uvod da kosovska strana, odnosno naš premijer, nakon ovih tehničkih sporazuma, zastanu i da se stvari okrenu na pravu suštinu”, tvrdi Vllasi.

Prema Vllasiju, suština je u tome da Vlada Kosova treba od Bruxellesa, kao posrednika, tražiti da izvrši pritisak na Srbiju kako bi ta država javno deponira izjavu u kojoj će obećati promjenu svog Ustava na način da će iz njega izbaciti Kosovo. Također, tvrdi Vllasi, od Srbije se mora zahtijevati da u Bruxellsu deponira pismenu izjavu da će na pragu ulaska u Evropsku uniju (EU) priznati Kosovo kao nezavisnu državu.

“Nijedna zemlja ne može u članstvo EU, a da ima takvo otvorene pretenzije prema nekoj državi kao što ih Srbija, i to na arogantan način, ispoljava prema Kosovu preko takozvane Platforme za Kosovo. Neke stvari koje postoje u Platformi ni Milošević ne bi upisao”, smatra Vllasi.

Analizirajući Platformu posebno je zapazio to što se tamo navodi da je država Kosovo “centralno pitanje Srbije” u političkom, ekonomskom i svakom drugom smislu.

“Kosovo su priznale 22 članice EU i 98 članica UN-a, a oni kažu da je to centralo pitanje kojim se Srbija treba baviti!? Jednom se Milošević bavio pitanjem Kosova pa znamo šta je bilo”, objašnjava ugledni političar.

Nadalje, kako veli, u dijelu Platforme se insistira na uvođenju formule prema kojoj u tijelima vlasti na Kosovu Albanci ne bi smjeli biti većina, iako ih ima 90 posto. To Vllasi vidi kao “otvoreni srpski rasizam po logici da Albanci negdje ne mogu da imaju vlast, pa ni na Kosovu”.

Niko nije lud da prihvati zahtjeve Srbije

Kao treću nelogičnost Vllasi vidi prijedlog da se Kosovo demilitarizira, a da “status demilitarizirane zone” garantiraju nepostojeća vojska EU, Vojska Srbije i Vojska Albanije. To da “vojska koja je ovdje počinila zločine” bude bilo garant, Vllasi smatra još jednim “bezobrazlukom Srbije”.

“Ovdje na vlasti trebaju biti čisti debili da bi prihvatili uopće razgovore o takvom nečemu. Arogancija se sastoji u tome da uopšte neko u Srbiji sebi dozvoljava  da iznosi ideje kako urediti sjever Kosova i sjever u cjelini. Na kosovskoj strani niko nije lud da sa Srbijom razgovara o tome kako da se uredi neko pitanje u našoj zemlji, pa makar to bilo i za tri opštine. Kosovo i Srbija mogu razgovarati i postići dogovore samo u vezi s pitanjima koja se tiču njihovih odnosa kao dvije države. A ne da mi potpisujemo sporazum kako da se uredi neko pitanje u našoj zemlji. Time bi sami Kosovari degradirali svoju državu”, odlučan je Vllasi.

Cilj Srbije je da makar nešto iskamče

Srbija, dodaje Vllasi, jedino što zna u vezi s Kosovom jeste da ne zna što će uopće s njim. Ne isključuje ni mogućnost da državni vrh u Srbiji sve ovo namjerno radi kako bi pregovori na relaciji Beograd-Priština bili prekinuti.

“Hoće da vode razgovore o uređenju nekih pitanja, pa se slažu sa razgovorom oko uređenja graničnog režima, a zna se da granice postoje samo između država, hoće da ostave  utisak kod EU da su kooperativni, jer im se postavlja zahtjev iz Bruxellesa da razgovaraju i uređuju odnose sa Kosovom… A onda, budući su na tankom ledu, idu sa ovakvim grubostima kakva je Platforma za Kosovo!? Cilj im je da, na kraju, makar nešto iskamče. Jer, nisu oni toliko ludi, znaju da im ne može proći ni 10 posto od onog što predlažu, ali, pokušavaju”, otkriva Vllasi za AA.

Neka izazovu sukobe, koštat će ih

Govoreći o opasnostima da se na sjeveru Kosova dese novi sukobi koji bi otvorili priču o podjeli Kosova, Vllasi na naglasio da je “ovdje bilo dosta sukoba”.

“Ali, u Srbiji su toliko ukopani u prošlost da se nisu opametili, nisu izvukli pouke od svega zla kojeg su uradili rušeći bivšu Jugoslaviju. Nisu izvukli pouke iz zločina u Bosni, na Kosovu. Možda bi bilo dobro da srljaju u još jedan sukob. Jer su i do sada  na Srbiju i Srbe navukli takvu anatemu da će narednih 100 godina morati da se liječe i peru obraz. A ako naprave još jednu svinjariju, onda im je to potrebo narednih 200 godina. Ako hoće da izazovu sukobe, neka ih izazovu. Ali koštat će ih”, poručio  je Vllasi.

(AA)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.