Veliki predizborni skup SPP u Bujanovcu

0
326

 

U prepunoj sali Doma kulture u Bujanovcu organiziran je veliki skup podrške listi “SPP – Da smo svi jednaki, Romi kažite da – Adem Salihi”.

Na početku skupa proučena je El-Fatiha za rahmetli Umeju (Abu Taha) Zukorlić, suprugu rahmetli muftije Muamera Zukorlića i majku predsjednika Stranke pravde i pomirenja Usamu Zukorlića.

Prisutnima se obratio zamjenik predsjednika Stranke pravde i pomirenja i potpredsjendik Narodne skupštine R. Srbije Edin Đerlek. Kazao da su Bošnjaci i Romi imali sličnu sudbinu i izazove u bliskoj prošlosti.

– Danas smo tu da demonstriramo snagu i odlučnost da se izborimo za svoja prava i za dostojanstven život i u Srbiji i Bujanovcu. Kada kažem na dostojanstvo ne mislim na desetine neasfaltiranih ulica u romskim naseljima, na nedostatak kanalizacije, i ne mislim na nemogućnost da se mladi Romi zaposle u državnim institucijama, već mislim na sve suprotno što se podrazumijeva u 21. vijeku. Ne samo da se podrazumjeva već je to obaveza lokalne vlasti u Bujanovcu i zato danas želimo da stavimo tačku na tu praksu i da pobijedi romska zajednica u Bujanovcu. Ovdje u Bujanovcu kada ih pitamo, kakvi su odnosu, kažu idealni su odnosi. Tako je, jer svi sve odnose, a Romima niko ništa ne donosi. Svjestan položaja Roma primio sam predstavnike Roma u ministarstvo, tokom svog prošlogodišnjeg mandata, gdje su govorili o svojim zahtjevima. Sve što su tražili od mene, i sve što sam im obećao to sam ispunio, a to je 10 ulica u Bujanovcu za samo godinu dana. To smo uradili jer baštinimo sistem vrijednosti koje je radio akademik rahmetli muftija Muamer Zukorlić. Danas taj put nastavlja njegov sin Usame Zukorlić sa njegovim saradnicima, poručio je Đerlek.

Prisutnima se obratio i predsjednik OO SPP-a u Bujanovcu Adem Salihi, poručivši da žele da svi Romi imaju osnovne uslove za život i prava koja su im zagarantovana, kao i da budu ravnopravno tretirani i zapošljavani u svim javnim ustanovama, kao što je lokalna samouprava, bolnica, sudstvo, tužilaštvo.

Ova lista na glasačkom listiću za lokalne izbore u Bujanovcu nalazit će se pod rednim brojem 2.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.