Vlada Srbije usvojila rezoluciju o Kosovu

0
13

Kosovo – Vlada Srbije je na zajedničkom sastanku sa predsjednikom Srbije Tomislavom Nikolićem usvojila dva teksta – rezoluciju, o kojoj će se izjašnjavati i poslanici, i drugi dokument koji će, kako prenose mediji, sadržati jasne instrumente za nastavak dijaloga i biti obavezujući za pregovarača – premijera Ivice Dačića.

“Srbija je na sednici vlade pokazala da može da stane iza dokumenta jednoglasno, uz sva ograničena koje svako od nas ima kada je reč o Kosovu”, rekao je Nikolić na konferenciji za novinare.

Premijer Srbije Ivica Dačić kaže da je odluka o platformi doneta jednoglasno, ali da neće biti predstavljena javnosti.

“Vlada Srnije je danas donela dve odluke. Sve odluke su donete jednoglasno, kao i sve koje smo donosili od kada je formirana nova vlada. Iskazano je puno jedinstvo kada je reč o ovom dokumentu, značajnoj temi koja je suštinsko pitanje naših državnih interesa”, kaže premijer Ivica Dačić.

Dačić navodi da je predsjednik Tomislav Nikolić predložio platformu za političke razgovore sa predstavnicima Prištine, koja neće ići u javnost pošto “nije uobičajeno da se o platformi i našoj taktici upoznaju oni koji treba tek da pregovaramo”.

“Polazi se od toga da Srbija ne priznaje Kosovo, da je cilj razgovora sa Prištinom stvaranje preduslova da srpska zajednica bude u mogućnosti da jaćaju i rastu u miru i sigurnosti, ističući posebnost u odnosu na prištinsku vlast. Takođe da podsetim da ovde nije reč o razgovoru o statusu, ne razgovara se o konačnom statusu Kosova, predlog se tiče organizacije i života, a samim tim i vlasti na teritoriji Kosva koja nije međunarodno priznata. Dolaze predlozi kako da bude organizovan život i vlast gde ima predstavnika srpske zajednice na Kosovu”, rekao je Dačić.

Rezolucija se sastoji od pet tačaka – da Srbija nikada neće priznati nezavisnost Kosova, da će dijalog sa Prištinom biti nastavljen i da svaki pomak u dijalogu mora da prati i napredak Srbije na putu evrointegracija, zatim rješavanje statusa sjevera pokrajine, kao i posebne garancije individualnih i kolektivnih prava za Srbe južno od Ibra.

Može li ta rezolucija da utiče na tok pregovora u Briselu između Dačića i Tačija koji se nastavljaju 17. januara ili da veže ruke beogradskom pregovaraču?

Nekadašnji diplomata i saradnik Instituta društvenih nauka Ognjen Pribićevićkaže za naš radio da će, prema onome što je poznato, u toj rezoluciji biti stav Srbije:

“Ona ne predstavlja ništa novo i u tom smislu ne očekujem da ona može na bilo kakav način uticati značajnije na sam tok pregovora. Što se tiče ovog što je viđeno vezano za rezoluciju, ne mislim da bi moglo bilo kako vezivati ruke premijeru Dačiću jer on i Vučić imaju odlučujuću ulogu kada se piše ta rezolucija, znači ne verujem da bi neko sam sebi vezivao ruke, ali je druga stvar kad je u pitanju platforma i stav predsednika jer ono što se do skora mislilo, da su samo razlike kad je u pitanju taktika ili nijanse ili možda različit položaj institucija koje predstavljaju Dačić i Vučić s jedne strane, a Nikolić s druge strane, sad to više ne izgleda kao da su u pitanju nijanse, dakle taktika. Sad sve zavisi šta će se naći u platformi i kakvu će ona imati snagu u odnosu na samu rezoluciju jer očigledno je da ovo odlaganje sednice i parlamenta samim tim nije stvar tehnike kako se prikazuje, nego očigledno da tu postoje neke razlike, da li su one suštinske to ćemo videti”.

Ivica Dačić je najavio da bi rezolucija mogla da se nađe pred poslanicima u subotu, 12. januara.

(slobodnaevropa)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.