Vlada da prelomi

0
8

Berane, Gusinje – Poslanik albanske koalicije “Perspektiva” Amir Holaj ocijenio je da bi Vlada Crne Gore trebalo da odlučuje o zahtjevima pojedinih teritorija da dobiju status samostalne opštine.

On je jučer u izjavi za “Dan” naglasio da nema razloga da se ne osnuje još općina u Crnoj Gori, ukoliko se za to ispune neophodni uslovi.
– Vrlo je dobro poznato da smo izradili nekoliko elaborata za Malesiju, koji su nedvosmisleno pokazali da ona može da dobije status opštine. Vlada bi to trebalo da uvaži – istakao je Holaj.

U Crnoj Gori je moguće, ukoliko za to bude političke volje, osnivanje još pet novih općina, čime bi se njihov broj povećao na 26. Ranije je iz područja koja pretenduju da budu opštine najavljeno da će zvanično ispostaviti takav zahtjev.
Status opštine žele Tuzi i Zeta, koje su sada gradske opštine Podgorice, zatim, Gusinje u plavskoj, Petnjica u beranskoj i Petrovac u budvanskoj općini.
Crnogorska vlada je ranije utvrdila Prijedlog zakona o teritorijalnoj organizaciji države, a zatim je misteriozno povučen iz skupštinske procedure. U teoriji, pošto je politička crnogorska praksa odavno nešto sasvim drugo, ovaj je zakon dao osnov za sve one teritorije koje to žele da dobiju status opštine. Ipak, sve je toliko komplikovano da su mnogi u startu izrazili sumnju.
Istim zakonskim prijedlogom je omogućeno i ukidanje statusa opštine, kao spajanje postojećih. Taj je prijedlog zakona, također, predviđao i organizaciju konsultativnog referenduma o statusu opštine.
Hojal nam je jučer rekao da ne vidi nikakvu potrebu da se organizuje referendum i da se procedura učini složenom, navodeći da bi Vlada trebalo da odluči nakon što joj se dostavi zahtjev teritorije koja želi da bude općina.
– Nema, stoga, potrebe da se komplikuje nešto za čim postoji jasna volja. Poznat je naš zahtjev da Malesija dobije status opštine, i zna se da ispunjava uslove i više nego neke teritorije koje sada imaju status opštine, ali već deceniju traju napori da se taj naš legitimni zahtjev ospori – kazao je Holaj.
On se založio za brzo rješenje tog problema, ističući da ne vidi potrebu da se zakonom propisuje složena procedura, koja bi uključivala i referendum.
– Prema tome, budući da su sve okolnosti dobro poznate, najbolje bi bilo da Vlada Crne Gore odluči o našem zahtjevu – zaključio je Holaj,
S druge strane, povodom zahtjeva da Petinjica dobije status opštine, nedavno je i predsjednik odbora Bošnjačke demokratske partije Reka Lična kazao da je narod Bihora, bez obzira na to što je u velikom broju na prošlim lokalnim izborima, dao glas vladajućoj DPS-SDP koaliciji, duboko nezadovoljan načinom kako je općinska i državna vlast dosad tretirala pitanje vraćanja statusa opštine Petnjici. Ličina je tada rekao da su njegovi sunarodnici iz dijaspore razočarani saznanjem da obećanja da će Petnjica postati općina još nesu ispunjena.

– Povlačenjem iz skupštinske procedure Zakona o teritorijalnoj organizaciji i oni najlakovjerniji su uvidjeli da kod vlasti ne postoji političke volje da se udovolji decenijskoj inicijativi stanovnika Bihora, čime bi Petnjici konačno bio vraćen status opštine, nepravedno oduzet prije pet i više decenija – izjavio je Reka Ličina.

Izvor: Dan.co.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.