Nakon 15 godina izgradnje otvara se Šehidska džamija u Plavu – Budi posebne emocije

0
618

„Kandilj Šehidske džamije u Nju Jorku srce grije“ stihovi su kaside o Ali Paši koji najbolje opisuju emociju koju Bošnjaci Plava, koji žive u Nju Jorku gaje prema ovoj džamiji.

Šehidska džamija koja se gradila i uređivala proteklih 15 godina, ovog mjeseca i zvanično će biti otvorena, tačnije 27. jula. Na prelijepoj poljani ispred ove džamije u Plavu toga dana od 10 časova počet će prigodan program kojim će se i zvanično džamija uvakufiti Islamskoj zajednici Medžlisu u Plavu, te pustiti u rad.

Na otvaranju se pored domaćina, predstavnika Islamske zajednice u Crnoj Gori, očekuju najviši predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini i Mešihata Islamske zajednice u Srbiji, te brojih džemata, organizacija, pojedinaca i predstavnika političkog i javnog života kako iz Sandžaka, tako i okruženja.

Jedan od vakifa i glavni koordinator izgradnje Šehidske džamije koji je proteklih 15 godina žrtvovao mnogo vremena u realizaciji ovog projekta, dr. Mersim Zilkić, kaže da je ova džamija građena da bude simbol i sjećanje na sve šehide, ali prije svega kako bi Allah bio zadovoljan.

Ova džamija bit će škola dobrote i škola svega onoga što islam uči, a sevabi za to ići će pred dušu svih šehida.

Dr. Zilkić je uputio poziv svima da toga dana budu zajedno sa njima u Plavu, u haremu Šehidske džamije, te da zajedno obavimo prvi namaz džematile.

Predsjednik Medžlisa Islamske zajednice Plav Muhamed ef. Cecunjanin zahvalio se svim vakifima koji su ovaj projekat inicirali, nosili i doveli do kraja, te na koncu organizirali svečanost kada će se i formalno obaviti uvakufljenje džamije Islamskoj zajednici.

Jedan od imama plavskog medžlisa Fuad ef. Šabović je diplomirao na temu Šehidske džamije, te ističe da su emocije velike u pogledu njenog otvaranja.

Predsjednik Opštine Plav Nihad Canović također istakao posebne emocije koje ime ove džamija budi u Plavu, a koja je utkana u istu od samog kamena temeljca, a odnosi se na patnju naroda ovog kraja koja je podnošena sa ciljem očuvanja svoje vjere, tradicije, identiteta i posebnosti.

 


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.