Usvojen rebalans budžeta zbog planiranih zaduženja

0
3

Sjenica – Odluka o rebalansu budžeta za tekuću godinu, nakon opširnije diskusije, usvojena je većinom glasova na Prvom redovnom zasijedanju Skupštine opštine Sjenica.

U obrazloženju predlagača je navedeno da je takvu odluku bilo neophodno usvojiti zbog planiranih, kratkoročnih i dugoročnih zaduženja opštine. Skupština je potom usvojila odluku o kratkoročnom kreditnom zaduženju od 14,5 miliona dinara, dok je odluka o dugoročnom zaduživanju opštine od 315 miliona dinara, odložena do dobijanja saglasnosti republičkog Ministarstva finansija.

– Kratkoročnim zaduženjem na 14,5 miliona dinara, izmirit ćemo već pristigle obaveze koje nismo u stanju da isplatimo iz tekućih priliva. Najveći problem predstavlja izmirenje obaveza prema Elektrodistribuciji za utrošenu električnu energiju Gradskog vodovoda, a drugi dio sredstava biće utrošen za izmirenje obaveza koje je napravila Direkcija za urbanizam, projektovanje i izgradnju, prilikom izgradnje seoskih puteva, rekao je medijima predsjednik opštine Sjenica Muriz Turković. On je istakao da opština planira da se zaduži i dugoročno, radi rješavanja infrastrukturnih problema, kako na gradskom tako na seoskom području. „Kredit koji Svjetska banka plasira preko Komercijalne banke, sa periodom otplate od 15 godina i grejs periodom do pet godina, po mom mišljenju je vrlo povoljan. Smatram da takvim zaduženjem budžet neće biti opterećen i da neće biti problema u funkcionisanju opštine“, kazao je Turković.

Između ostalog, Skupština je usvojila odluku o povećanju cijena za uređenje gradskog građevinskog zemljišta. Takvom odlukom povećane su cijene legalizacije stambenih objekata u svim zonama za 100 odsto. Po novom cjenovniku, za legalizaciju stambenog objekta u prvoj i najskupljoj zoni, umjesto 128,94 dinara, potrebno je platiti 257,89 dinara po metru kvadratnom, dok su cijene legalizacije poslovnih i pomoćnih objekata u sve tri zone, ostale nepromijenjene. Odluka je usvojena uz konstataciju da su vlasnici bespravno izgrađenih objekata, sve vrijeme bili u povlašćenom položaju.

Na prijedlog zamjenika predsjednika Skupštine opštine Sjenica, Momira Kovačevića (Jedinstvena lista SPS, NS, SRS) u dnevni red uvršteno je i pitanje imenovanja vršioca dužnosti direktora Gradske biblioteke „Muhamed Abdagić“. Prema Kovačevićevom predlogu, na tu funkciju imenovan je dotadašnji odbornik Srpske radikalne stranke Miloica Kaličanin. Gradska biblioteka je tako, nakon šest mjeseci dobila novog vršioca dužnosti direktora, pošto je prethodni direktor razriješen dužnosti zbog prelaska na novo radno mjesto.

Usvojeni dnevni red Prve redovne sjednice Skupštine opštine Sjenica imao je 28 tačaka, a u njenom radu učestvovalo je 36 od ukupno 39 odbornika. U skoro punom sastavu bilo je i jednoglasnih odluka. Međutim, u drugom dijelu zasijedanja, kada se razmatralo imenovanje Školskog odbora u OŠ „Svetozar Marković“, odbornici opozicione Bošnjačke liste za evropski Sandžak i G17 plus, napustili su sednicu. Šef Odborničkog kluba Bošnjačke liste Hazbo Mujović je za razlog naveo „selektivno imenovanje školskih odbora, prema potrebama vladajuće većine“, što se, kako je rekao, „kosi sa demokratskim principima“. Takav razlog predsjednik Skupštine opštine Harun Hajradinović je ocijenio nerealnim jer, kako je istakao, „na dnevnom redu uopšte nije bilo imenovanje školskih odbora u ostalim školama.”

Izvor: Danas.rs/Dodaci/Sandzak


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.