Univerzitetski centar od sredine oktobra

0
19

Berane – Prostor površine od 4.100 kvadratnih metara biće u funkciji od sredine narednog mjeseca, dok će amfiteatarski dio površine oko 2.000 kvadrata sačekati neka, u finansijskom pogledu, bolja vremena.

Iako je akademska godina formalno već počela, fakulteti državnog univerziteta u Beranama i dalje su u „nužnom“ smještaju. Nakon požara u poslovnom centru „Evropa“, morali su se seliti na više lokacija, odnosno prostora u vlasništvu opštine i drugih ustanova i institucija i na taj način premostiti period do završetka gradnje univerzitetskog centra, u užem dijelu grada.

Prema informacijama dobijenim iz Direkcije za javne radove, koja je investitor, i opštinske uprave, radovi su u završnoj fazi i sasvim je izvjesno da će najveći dio ovog jedinstvenog kompleksa biti spreman za useljenje fakulteta već 15. oktobra. Kabineti i dio radnih prostora, neophodnih za nesmetano odvijanje svakodnevnih aktivnosti studenata, profesora i ostalog nastavnog i tehničkog osoblja, biće do tada opremljeni, a samim tim univerzitetski centar će početi da radi kako je i planirano.

I dalje i više

– Univerzitetski centar je prirodni nastavak jedne od kratkoročno, a naročito dugoročno najisplativijih investicija u istoriji Berana – otvaranja fakulteta crnogorskog univerziteta.

– Činjenica da na njima studira više od 600 mladih, ne samo sa područja Vasojevića, nego i iz cijele Crne Gore, pa i Srbije i okruženja, učinila je grad bitno drugačijim, a aktuelnu i svaku narednu vlast obavezala na stalno unapređenje razvojnog koncepta koji neće determenisati naslijeđeni provincijalizam i politikantsko preživljavanje od jednog do drugog izbornog ciklusa – naglašava gradonačelnik Vuka Golubović.

Od sredine narednog mjeseca biće upotrebljiv prostor od ukupno 4.100 kvadratnih metara dok će anfiteatarski dio od oko dvije hiljade kvadrata sačekati neka, u finansijskom pogledu, bolja vremena. Tada će, kako se predviđa, biti stvoreni i veoma dobri uslovi za druge akademske aktivnosti, unutar organizacionih formi tipa kulturnog i sportskog studentskog centra, edukativnih radionica i drugih vidova pune socijalne integracije studentske populacije u lokalnu zajednicu.

Što se ostalih kapitalnih investicija tiče, Golubović naglašava da se ni od jedne nije odustalo, ali će dinamika realizacije biti nešto sporija od planirane. Radovi na izgradnji sportske dvorane ne dovode se u pitanju, a od revitalizacije beranskog aerodroma lokalna vlast, makar u zadnje dvije godine, nije niti namjeravala da odustane. U neprekidnoj je poslovnoj komunikaciji sa dvije zainteresovane kompanije iz Turske. Golubović podsjeća:

Bez „crnih tačaka“

– Odlukom Vlade, aerodrom je stoprocentno vlasništvo opštine, a koncept javno – privatnog partnerstva imao je punu podršku bivšeg premijera Đukanovića, a dobio je i od aktuelnog Lukšića. Na nivou lokalne uprave formirali smo stručno – administrativni tim koji je već predložio nekoliko modela i uradio pregovaračku platformu, kao osnov za poslovno komuniciranje sa zainteresovanim kompanijama. Od radikalne rekonstrukcije i definitivne revitalizacije aerodroma, dakle, ne odustajemo, jer bez tog vitalnog objekta i novog putnog koridora od Bara do Boljara, bez obzira da li će biti auto-put ili brza saobraćajnica, teško je zamisliti intenzivniji i sveobuhvatniji razvoj crnogorskog sjevera.

Uporedo sa kapitalnim, finansijski i organizaciono, lagano se zaokružuju i takozvane tekuće investicije u gradsku i seosku infrastrukturu. Prioritet je, svakako, rekonstrukcija oštećenog mosta na Limu. Radovi su počeli prije nekoliko dana i trebalo bi da se okončaju najkasnije do kraja oktobra. Prije jesenjih kiša dodatno će se ojačati i vodoutvrde koje bi od bujica trebalo da zaštite najveći dio naselja u priobalnom pojasu Berana. Na seoskim područjima saniraju se evidentirane ,,crne tačke“ na putnoj, vodovodnoj i elektrodistributivnoj infrastrukturi.

Deponija na reviziji

Revizija glavnog projekta regionalne deponije Vasova voda je u toku, a u proceduri je u skladu sa zakonom i odabir strateškog partnera i izvođača radova.

– Obavljene su sve analize, mjerenja, dobijene saglasnosti referentnih ustanova i institucija i nema nijednog razloga za odustajanje od tog značajnog projekta.

Niti ima, niti će biti novih rješenja, jer se samo čeka građevinska dozvola resornog ministarstva. Prema dosadašnjoj dinamici odvijanja ovog vrlo složenog posla i još složenijih procedura koje moraju biti poštovane, izdavanje dozvole očekujemo najkasnije do kraja oktobra. Nakon toga, u posao vrijedan više od šest miliona eura biće uvođeni izvođači radova i strateški partner, a prva etapa je sanacija postojećeg stanja deponije u skladu sa najvišim ekološkim, zdravstvenim i ekonomskim standardima – kaže predsjednik opštine Vuka Golubović.

Izvor: Pobjeda.me


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.