17. Septembar 2018

Jedna od ključnih strategija Ugljaninove sprovedbe projekta obesmišljavanja nastave na bosanskome jeziku jeste i krivotvorenje historijskih činjenica, posebno onih koje se odnose na ključne odrenice našeg islamskog i nacionalnog, odnosno regionalnog identiteta.

Od ranije su nam poznati slučajevi bogohulnih ilustracija lika Božijeg Poslanika i pokušaj da se najstariji pisani dokument bosanske pismenosti Povelja Kulina bana pripiše srpskom kulturnom naslijeđu te niz drugih budalaština. Lično sam vjerovao da se propusti takvog tipa više neće događati, međutim listajući danas udžbenik „Čitanka za bosanski jezik i književnost za drugi razred gimnazija i srednjih stručnih škola“ odobrenog od tzv. Stručne komisije Bošnjačkog nacionalnog vijeća i izdavača „Kleta“ u koautorstvu nekolicine autora, uvidio sam da takvi propusti nisu samo slučajnost ili neznanje već dio projekta razgradnje ključnih sastavnica našeg muslimansko-bošnjačkog bića, što je i laiku lahko vidljivo samo ukoliko proanalizira sadržaj ovog udžbenika.

Sama poglavlja su tako koncipirana da odvajaju Bošnjake na one koji su Bošnjaci i one druge Bošnjake. To je vidljivo iz poglavlja o bošnjačkoj književnosti na orijentalnim jezicima, odnosno divanskoj književnost i alhamijado književnosti. Tako se, prema tom kriteriju, u bošnjačke književnike tog doba ubrajaju Bošnjaci u Bosni i Hercegovini, izuzev jednog (Sabita Alaudina Užičanina) koji je iz Užica, i u tome nema ništa sporno.

Međutim druga poglavlja su naslovljena kao „Književnost Bošnjaka na orijentalnim jezicima na prostorima jugozapadne Srbije (za vrijeme turske vladavine)“ i „ Alhamijado književnost Bošnjaka na prostorima jugozapadne Srbije (za vrijeme turske vladavine)“ – o čemu se zapravo radi?

1. Autori iz svoje inferiornosti ili nekog drugog stupidnog razloga Sandžak nazivaju jugozapadnom Srbijom! Za njih ne postoji Sandžak, već jugozapadna Srbija!

2. Korijeni ovakvog terminološkog određenja sreću se u projektima SANU i drugih srpskih nacionalnih naučnih i umjetničkih institucija koje na svaki način pokušavaju da zaustave ili uspore implementaciju bosanskoga jezika, odnosno makar iskrive sliku o istom. 

3. U zagradama ovih poglavlja stoji „(za vrijeme turske vladavine)“ – što je također naučna neistina koja implicira mnoge druge neistine. Prostor Sandžaka je bio dio Osmanlijskog casrtstva, i jedino bi se moglo kazati za vrijeme osmanlijske vladavine. Turska država i Osmanlijsko carstvo nisu isto, razlika je u nekoliko vijekova postojanja. 
4. U periodu osmanlijske uprave ovim prostorom, a naročito periodu kada je većina obrađenih autora živjela, Srbija kao država nije postojavala, bar ne u ovom obliku kako ga autori doživljavaju i ne na ovom prostoru koji tretiraju. Adminstrativno-upravna jedinica bio je Novopazarski sandžak, i to je jedini historijski fakat. Sve ostalo je krivotvorenje i laž.

5. Među autorima alhamijado književnosti obrađen je i hafiz Salih Gašević, rođen u Nikšiću i životni vijek proveo u Kolašinu i Šahovićima, dakle Južni Sandžak. Prema kritetijima ovog udžebnika, ispade i da je taj dio Sandžaka jugozapadna Srbija. Ako to sagledamo iz savremenog konteksta, ispada li to da autori imaju pretenzije prema teritoriji susjedne Crne Gore?

6. Bošnjaci se kao narod polariziraju na one koji su iz matice i one druge, čime se hoće reći da Sandžak ne pripada domovinskom prostoru bošnjačkog naroda.

Ovih šest tačaka samo su dio onog što se može razumjeti iz površne analize sadržaja ovog udžbenika i sasvim su dovoljna da razumijemo tendenciju Ugljanina i njegovih stručnjaka s ciljem da se mladim generacijama naših Bošnjaka koji su se odvažili da pohađaju školu na svom maternjem jeziku perfidno involviraju neistine s tendencijom urušavanja njihovog nacionalnog identita.

autor: Dr. Jahja Fehratović

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles