U Kanadskom parlamentu formiran Kanadsko-BosanskoHercegovački klub prijatelja

0
9

BiH – Gospodin Brian Masse, član Kanadskog parlamenta i sponsor Rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini koja je usvojena u Parlamentu Kanade, informisao je Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike, ogranak za Kanadu da je uspostavljena Kanadsko-bosanskohercegovačka parlamentarna grupa prijateljstva 15.11.2011 u rukovodnom sastavu:

Chair: Mr. Dave Mackenzie, MP,
Vice Chair: Mr. Brian Masse, MP,
Vice Chair: Mr. Bernard Trottier, MP,
Executive Member (Treasurer): Mrs. Nina Grewal, MP,
Executive Member: Senator Raynell Andreychuk.

Grupa trenutno broji 26 članova Kanadskog parlamenta.

Posebnu zaslugu za formiranje Kanadsko-bosanskohercegovačka parlamentarna grupa prijateljstva imaju: Nj. E. Biljana Gutić-Bjelica, Ambasadorica Bosne i Hercegovine u Kanadi, MP Nine Grewal i Dženiti Hozo.

Također za formiranje Kanadsko-bosanskohercegovačka parlamentarna grupa prijateljstva zasluge ima i bosanskohercegovačka dijaspora u Kanadi, predvođena Kongresom Bošnjaka Sjeverne Amerike i Institutom za istraživanje genocida Kanada.

Kanadsko-bosanskohercegovačka parlamentarna grupa prijateljstva će osigurati podršku Kanadskog parlamenta neophodnim političkim i ekonomskim reformama u Bosni i Hercegovini, unaprijediti saradnju Kanade i Bosne i Hercegovine, te saradnju parlamenta dviju zemalja i predstaviti vrijednosti bosanskohercegovačke države i društva u Kanadskom društvu i državi.

Poslije priznavanja bosanskog jezika u Kanadi, upotrebe narodnog imena Bošnjak u kanadskim političkim i statističkim dokumentima, usvojanja Rezolucije o genocidu u Srebrenici i Bosni i Hercegovini u Kanadskom parlamentu, formiranjem Kanadsko-bosanskohercegovačka parlamentarna grupa prijateljstva se zaokružuje, ali ne i zaustavlja proces lobiranja za bosanskohercegovačke interese u kanadskom društvu, stoji u saop’enju koje je popisao prof. Emir Ramić, predsjednik Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike, Ogranak za Kanadu.

Izvor: Bosnajci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.