Tri sandžačka bedema islama (III dio), Mula Emin ef. Zukorlić

9
195

Mula Emin Zukorlic

U vremenu poslije II svjetskog rata, nakon uspostave komunističkog režima dolazi do represije prema svemu što ima dodira sa islamom.

Na prostoru Sandžaka nakon smrti Hfz. Ismail ef. Filibalića, režim smatra da će gašenjem svih institucija, streljanjem elite na Hadžetu i protjerivanjem svih “nepokornih”, iskorijeniti Allahovu riječ i vjeru. No, kako to uvijek biva Allahova riječ je uvijek gornja, tako se i islam nije, niti će se ikada ugasiti.

Baš u tom po islam možda najtragičnijem vremenu, sto se Sandžaka tiče, jedan čovjek će ustati i ostati svjetlo islama i Allahovom odredbom postati sebet opstanka islama na prostoru Sandžaka.
Taj velikan je najpoznatiji učenik hfz. Filibalića, Mula Emin ef. Zukorlić.

Mula Emin je Rođen 1912. godine u selu Orlje nadomak Novog Pazara. Potiče iz ulemanske porodice, njegov  otac Abdulah je obavljao funkciju načelnika opštine Ribarice, sve dok nije se odazvao pozivu u džihad braći iz južnog Sandžaka, gdje je u odbrani Bijelog Polja i šehidio inshAllah na bojnom polju. Mula Emin je nakon završetka sibjan mekteba i osnovne škole upisao Medresu u Novom Pazaru, gdje je postao najbolji i danas najpoznatiji učenik Ismail ef. Filibalića, pred kojim je stekao ogromno znanje.

Nakon toga se oženio lijepom Fatimom iz Balotića kraj Rožaja, unukom čuvenog Husejn ef. Hadžica koji je preselio tokom obreda Hadždža, gdje je i ukopan u čuvenom mezarju Bekije, pokraj ashaba časnih. Njoj je takodjer dajidža i čuveni Fehrat beg Draga, osnivač muslimanske milicije zajedno sa Aćif ef. i Džemailom Koničaninom. Iz braka sa Fatimom je dobio 4 sina i 4 ćerke, od kojih su većina završili Medresu, i obavili Hadždž još tokom njegovog života. Nakon završetka Medrese i zasnivanja braka, vraća se u rodno selo gdje radi kao imam i vodi mekteb za Ribarićki kraj.

Kada je Pazaru prijetila opasnost od četnika zajedno sa svojim amidžom Hasanom koji je bio komandant Ribarićkog kraja i svojim šejhom Hfz. Filibalićem, 40 dana se hrabro u prvoj liniji fronta bori sve dok se Pazar nije oslobodio.

I nakon rata rat

Nakon dolaska komunista na vlast, dešava se strijeljanje na Hadžetu koje su preživili Mula Emin ef. i njegov šejh Ismail Filibalić.

To je bio jasan plan tadašnjih vlasti, jer im je šejh Filibalić trebao za sprovođenje ” komunističkog islama”, a Mula Emin ef. kao mlad čovjek, smatrali su ga podobnim za vođenje Islamske zajednice, po principima odgovarajućim režimu. No, Allahovom voljom Ismail ef. Filibalić je preselio noć prije nego je trebala biti potpisana “komunistička fetva”, a Mula Emin ef. se povlači u svoje rodno selo. Iako mu je tadašnja vlast “preporučivala ” da se ne upliće puno u islam, on punim intenzitetom nastavlja sa da’vom i edukacijom omladine.

Osniva mekteb u svom domu, časove sufare i tedžvida, kao i islamska sijela na kojim je držao predavanja. Ubrzo je postao poznat , i broj polaznika se znatno povećao , što je bio povod da se označi kao neprijatelj br. jedan vladajućem sistemu sa ovih prostora. Sve to je dovelo do hapšenja i pritvaranja Mula Emin ef. više desetina puta.

Zastrašivanja, prijetnje i ucjene, nisu dale efekta, već je sasvim suprotno, kako dolikuje jednom alimu nastavio još jačim intezitetom, tako da su u njegovom domu svakodnevno bili organizirani mekteb, časovi sufare, tedžvida, hifza, predavanja, a zatim i kasnije organizovani odlazak na Hadždž.

Sve to je dalo veliki plod, te je sebetom ovog velikana islam očuvan na ovim našim prostorima, a veliki broj mladih muslimana otrgnut iz kandži bezbostva. Samo iz porodice Mula Emin ef. su skoro svi unuci i paraunuci završili ili završavaju Medresu, a veliki broj njih je i diplomirao na Islamskim Fakultetima. 

Svakako najpoznatiji među njima je muftija sandžački Muamer ef. Zukorlić, za kojeg se smatra da je liderske sposobnosti dobrim dijelom “povukao” na dajidžu svoje nane, Fehrat beg Drage. Godine 2001. je na ahiret preselio Mula Emin ef. Zukorlić, velikan ummeta iz redova Bošnjaka, koji je dao neprocjenjiv doprinos očuvanju islama na našim prostorima, uprkos tiraniji i represiji kojoj je bio izložen, Allah mu se smilovao.

Autor: Denis Hadzibulić


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

9 KOMENTARI

  1. Normalno mule u svakom slucaju bolji su od popova i popadija. Ato sto tije jasno nije ti jasno nista jer kako moze budali biti nesto jasno.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.