Tražimo od Uo Ibana-e da se budući susreti Bošnjaka vrate pod pokroviteljstvo KBSA

0
17

Amerika – Na osnovu odluke Upravnog Odbora, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) obavještava javnost, članove, Koordinacije KBSA i prijatelje KBSA, da će se sljedeća Konvencija i izborna Skupština KBSA održati u Chicagu, 26. novembra 2011. godine u sklopu centralne manifestacije obilježavanja Dana državnosti Bosne i Hercegovine. KBSA poziva na bošnjačko jedinstvo, slogu i zajednički pristup rješavanju problema od vitalne važnosti za Bošnjake u cijelom svijetu.

UO KBSA je odlučio da pomjeri vremenski period ovogodišnje konvencije, koja se prethodno održavala u sklopu Susreta Bošnjaka Sjeverne Amerike, iz sljedećih razloga:

– Organizacija tradicionalnih Susreta Bošnjaka je bespravno i nepravedno preuzeta od KBSA. Susreti su od 2003. godine bili pod pokroviteljstvom KBSA, krovne organizacije svih Bošnjaka u sjevernoj Americi. Na žalost, UO IABNA-e je bez suglasnosti KBSA i na svoju ruku odlučio da organizira Susrete Bošnjaka u Phoenixu, AZ, što se već ponavlja treću godinu zaredom.

– KBSA neće praviti paralelne Susrete u maju 2011.godine, a sve zbog dobre volje i principijelnog ponašanja džemata iz Phoenix-a, AZ, koji je imenovan od IABNA-e kao domaćin Susreta.

Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike traži od UO IABNA-e da se budući Susreti Bošnjaka vrate pod pokroviteljstvo KBSA, krovne organizacije svih Bošnjaka, koji ima zadatak da djeluje na svim aspektima očuvanja bošnjačkog kulturnog, historijskog, etničkog i vjerskog naslijeđa, bošnjačke etike i bošnjačkih vrijednosti.

Koristimo priliku da izvjestimo članstvo i javnost o detaljnim razlozima za ovu odluku.

1. KBSA je jedina bošnjačka organizacija u Sjevernoj Americi koja cjelokupno predstavlja Bošnjake u svim aspetkima života u dijaspori, te predstavlja bošnjačke interese u političkoj areni i borbi za cjelovitu Bosnu i Hercegovinu. U svojoj izvornoj orijentaciji, KBSA je nacionalna organizacija koja se bavi očuvanjem i jačanjem svih komponenti bošnjačkog političkog, vjerskog i nacionalnog bića. Kao takav je od 2003., preuzeo i vodio pokroviteljstvo nad Susretima Bošnjaka Sjeverne Amerike. Čelnici IABNA-e se u Jacksonville 2009., bez konsultacija sa KBSA, proglašavaju organizatorima Susreta i direktno učestvuju u formiranju paralelne organizacije poznatije kao “KBSA2000”, osnovane i registrirane u aprilu 2009. Ovakva akcija je nanijela nesagledivu štetu ukupnom bošnjačkom jedinstvu i dijalektici gore pomenutog jedinstvnog bošnjačkog bića.

Stvaranje paralelne organizacije sa novim nazivom “KBSA2000”, pojedini članovi IABNA-e su narušili dogovor postignut u Jacksonville-u kojim su obavezali na traženje rješenja u vezi novonoastale situacije i zauzimanja neutralnog stava oko KBSA. Formiranjem, finansiranjem i podrškom “KBSA2000”, koja od svoga nastanka nije uradila ništa sem lične promocije od osnivanja, i koja i dalje radi na razjedinjavanju Bošnjaka Sjeverne Amerike, čelnici IABNA-e su direktno odgovorni za produbljivanje jaza i podjela kako unutar džemata tako i unutar bošnjačke dijaspore u cjelini. KBSA je, bez obzira na ogromnu štetu koja je načinjena bosnjačkom korpusu osnivanjem paralelne organizacija “KBSA2000”, nastavio sa aktivnostima i pokazao puno bolje rezultate. Sama činjenica da su srpski nacionalisti i ektremisti konstantno zauzeti analiziranjem i pisanjem o radu KBSA govori dovoljno o snazi KBSA, a što je najviše pokazano i posljednjim napadima na KBSA oko koordinirane akcije na širenju istine o genocidu u Bosni i Hercegovini i agresiji na BiH u SAD i Kanadi.

2. KBSA ostaje dosljedan svome stavu da džemati imaju iznimno važnu i ključnu ulogu u edukaciji i promicanju vjerskih elemenata našeg bošnjačkog identiteta ali se jasno suprostavljamo težnji manjeg broja imama koji ne biraju sredstva kako bi ostvarili vlastite vjersko-političke ambicije koje bi džemati finansirali. KBSA podržava pozitivna dešavanja u džematima u Seattleu, New Yorku, Chicagu i Grand Rapidsu, gdje se kroz islamske i demokratske principe rješavaju pitanja od velike važnosti za bošnjačke zajednice i džemate u tim sredinama i rješavaju pitanja imama kroz općeprihvatljivi princip demokratskih promjena putem glasanja. KBSA je u nekoliko navrata skretao pažnju, a i ovim putem poziva Rijaset IZ BiH i njegov Ured za dijasporu da energično osudi i zaustavi procese samovolje i manipulacije džematima zbog ličnih interesa pojedinaca. Sam Glavni Imam Senad ef. Agić je javno na skupu u Atlanti izjavio kako odbor institucije na čijem je čelu on nema vizije. Krajnje je vrijeme da oni koji su bez vizije ustupe mjesto onima koji je imaju i spremni su je provoditi u volonterskom duhu kako to rade i članovi UO KBSA, bez finansijskih nadoknada.

3. Nakon što su doživjeli poraze u svojim džematima i izgubili ugled unutar sjevernoameričkih Bošnjaka, ef. Agić zajedno sa pojedincima iz “KBSA2000” se sprema da, kroz ideju o formiranju Svjetskog Kongresa Bošnjaka, koja je potekla od KBSA, epidemiju podjela Bošnjaka prenese na svjetski nivo. KBSA kao odgovorna organizacija ne samo da podržava već je bila inicijator 2001.godine ideje o formiranju krovne organizacije Bošnjaka na svjetskom nivou ali je za to neophodno obezbijediti određene preduvjete. Prije svega neophodno je uspostaviti suradnju sa organizacijama koje već postoje i djeluju, kroz proces kojeg je započeo KBSA potpisivanjem Protokola o suradnji i koordinaciju u djelovanju postojećih bošnjačkih i pro-bosanskih organizacija i institucija u dijaspori i domovini kako bi zajednički u radili na pitanjima od interesa za Bošnjake i Bosnu i Hercegovinu. Kroz zajedničko djelovanje i suradnju moguće je iskoristiti ono najbolje među nama i pronaći buduće lidere organizacije. Istovremeno je neophodno da Bošnjaci u dijaspori u okviru država ili zajednica država u kojima žive održe Sabore Bošnjaka koji bi okupili sve bošnjačke i pro-bosanske organizacije i na taj način delegirali svoje predstavnike u Svjetski Kongres Bošnjaka. Na kraju u proces formiranja Svjetskog Kongresa Bošnjaka učešće trebaju uzeti i predstavnici nacionalnih, intelektualnih, kulturnih, vjerskih, javnih, boračkih, privrednih institucija i organizacija u BiH kao i istaknute javne ličnosti bosnjačkog nacionalnog korpusa. Jedino je na takav način moguće stvoriti jaku i respektabilnu bošnjačku organizaciju na svjetskom nivou. Stvaranje Svjetskog Kongresa Bošnjaka putem ličnih prijateljstava, kakvo inicira “KBSA20002, jeste samo upropaštavanje i privatiziranje dobre ideje kako bi se zadovoljili lični interesi.

4. KBSA je organizovanjem svojih Konvencija i izbornih Skupština u prethodnom periodu u Grand Rapidsu, Jacksonvilleu i St. Louisu potvrdio svoju sposobnost da samostalno djeluje ali je uvjek spreman da na partnerskom a ne patronskom odnosu, gradi suradnju sa svim džematima, pa i sa IABNA-om, kada ona postane zajednica džemata a ne privatno vlasništvo par imama. Ukoliko IABNA ne izvrši neophodne personalne i organizacijske promjene i ne vrati pokroviteljstvo nad Susretima Bošnjaka jedinom legalnom i legitimnom KBSA, IABNA će sama snositi odgovornost za produbljivanje bošnjačkog nejedinstva.

Naša ruka ostaje pružena svim bošnjačkim i pro-bosanskim organizacijama koje žele raditi prema zajedničkom dobru, a u okvirima gore navedenih komponenti. Džemati imaju iznimno važnu i ključnu ulogu u edukaciji i promicanju vjerskih elemenata našeg bošnjačkog identiteta. Mi ćemo nastaviti da podržavamo i aktivno sudjelujemo kao članovi džemata u takvim naporima. Na žalost, suradnja sa članovima UO IABNA-e nastavlja stagnirati sve dok Rijaset IZ u BiH ne riješi probleme unutar rukovodstva IABNA-e.

Nadamo se vašem odzivu na sljedećoj Konvenciji KBSA u Chicagu, 26. novembra 2011., stoji u saopćenju Upravnog odbora Kongresa Bošnjaka Sjeverne Amerike.

Izvor: Bosnjaci.net


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.