Svi sukobi interesa funkcionera u Novom Pazaru, Tutinu i Sjenici

1
13

Image result for sukobi interesa

Sandžak – Agencija za borbu protiv korupcije vodila je šest postupaka protiv funkcionera iz Novog Pazara, Sjenice i Tutina od 2014. godine zbog sukoba interesa, a samo jedan je okončan odlukom o preporuci za smjenu, saznaje Radio Sto plus.

Prvi postupak vođen je protiv bivšeg državnog sekretara u Ministarstvu prosvjete Muhedina Fijuljanina iz Sjenice, zato što nije u roku od 30 dana od imenovanja na tu funkciju prenio upravljačka prava u kompaniji “CBS press” iz Novog Pazara.

On je tu funkciju obavljao od oktobra 2013. do aprila 2014. godine, a Agencija je u oktobru izrekla mjeru javnog objavljivanja da je Fijuljanin prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Istu odluku Agencija je donijela i u slučaju bivšeg direktora Osnovne škole “Jošanica” iz novopazarskog sela Lukare, Esada Rahića, koji je bio u sukobu interesa jer je 2010. godine zaposlio suprugu Mihriju za nastavnika bosanskog jezika i muzičke kulture u isturenom odeljenju u Muru.

Taj ugovor je nekoliko puta produžavao da bi je 2012. godine zaposlio na neodređeno, ali na radno mjesto pomoćnog radnika – higijeničara, a sve to Rahić je uradio a da nije obavijestio Školski odbor i Agenciju za borbu protiv korupcije.

Rahić od avgusta 2014. godine ne obavlja tu funkciju, a Agencija je odlučila da javno objavi da je prekršio Zakon, umjesto da preporuči njegovu smjenu.

Zbog zapošljavanja članova porodice, zakon su prekršili bivši direktor Doma za lica ometena u razvoju iz Tutina Harun Košuta, kao i raniji direktor Tehničke škole iz Novog Pazara Nusret Murtezić.

Košuta je u junu 2014. godine zaposlio ćerku Jasminku za pravnika, prvo na godinu dana, a potom i za stalno, bez da je raspisao konkurs i obavijestio Agenciju o sukobu interesa.

Kada je pokrenut postupak protiv njega, branio se rekavši da se “samo rukovodio primjerom njegovih prethodnika koji su znali da zaposle po dvoje-troje rođaka”.

Košuta od aprila prošle godine nije direktor Doma, a na odluku Agencije da je prekršio Zakon se žalio. Postupak je i dalje u toku.

Bivši direktor Tehničke škole Nusret Murtezić je tokom 2013. godine zaposlio dva člana porodice, suprugu Jasminu za profesora razredne nastave, a bratanca Enesa za šefa računovodstva.

Na oba konkursa bilo je i drugih kandidata koji su ispunjavali uslove (za profesora osmoro, a za šefa računovodstva šestoro), ali je Murtezić izabrao svoje rođake, a Zakon je prekršio zato što o tim odlukama nije obavijestio Agenciju, niti Školski odbor.

Murtezić je sa mjesta direktora smijenjen u februaru ove godine, a žalio se na odluku Agencije da je prekršio Zakon i postupak je u toku.

Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije prekršio je i bivši član Upravnog odbora Agencije za privatizaciju Muamer Redžović iz Novog Pazara, jer nije na vrijeme prenio upravljačka prava nad preduzećima “Evropa DOO” iz ovog grada i “Redeka” iz Niša.

Podsećamo da je Agencija nedavno predložila smjenu direktora Osnovne škole “Desanka Maksimović” iz Novog Pazara Munira Šabotića, jer je zaposlio sina Anisa kao administrativnog radnika.

To je jedina odluka Agencije kojom se preporučuje smjena nekog funkcionera iz ovog dijela Srbije.

Postupak po Šabotićevoj žalbi je u toku.

izvor: Beta, autor: SA


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Eh da su samo ove nezakonite radnje.Pa ovo nije ni uvod u korupciju.Gore pomenuti su do guše u kriminalu a ima i mnogo nepomenutih, koji beru na dva i tri radna mesta ,plus mito i dr …

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.