Suljo Mustafić učestvovao na Konferenciji predsjednika parlamenata Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi

1
12

Rožaje – Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić učestvovao je na Konferenciji predsjednika parlamenata Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – „SEECP PD“, koja je u okviru makedonskog predsjedavanja ovom inicijativom održana u Ohridu, u periodu od 26. do 28. maja.

Na konferenciji predsjednika parlamenata bilo je riječi o novim izazovima ekonomske krize, ulozi nacionalnih parlamenata i regionalnoj interparlamentarnoj saradnji. Takođe, predstavljen je i Izvještaj Radne grupe „SEECP PD“ koja je formirana s ciljem osmišljavanja modaliteta i davanja smjernica za dalje jačanje ove inicijative što bi u konačnom dovelo do formiranja Parlamentarne skupštine Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – „SEECP“.

Potpredsjednik Skupštine Crne Gore Suljo Mustafić u svom obraćanju učesnicima konferencije predsjednika kazao je da je Crna Gora definisala regionalnu saradnju kao jedan od najznačajnijih spoljno-političkih prioriteta i da kroz spremnost za uspostavljanje saradnje u ovom domenu, aktivno učestvuje u radu brojnih regionalnih organizacija i inicijativa.
Mustafić je takođe naglasio da zajednički integrativni cilj zemalja regiona, članstvo u EU, nije moguće ostvariti bez aktivne uloge u regionalnoj saradnji i promišljanja spoljne politike u regionalnom kontekstu.
Mustafić se na marginama konferencije sastao sa predsjednikom Velike Narodne Skupštine Turske Džemilom Čičekom, zamjenikom predsjedavajućeg predstavničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine g-dinom Miloradom Živkovićem i imao neformalne susrete sa predsjednikom Narodnog Sobranja Makedonije Trajkom Veljanoskim, predsjednikom Hrvatskog Sabora Josipom Lekom i predsjednikom Narodne Skupštine Republike Srbije Nebojšom Stefanovićem.

2.2
Tokom razgovora sa g-dinom Čičekom istaknuti su dobri odnosi Crne Gore i Turske posebno na političkom i privrednom planu i izražena spremnost za inteziviranjem parlamentarne saradnje, koja je od posebne važnosti za unapređenje sveukupnih odnosa dvije zemlje.
Konferencija predsjednika parlamenata Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi – „SEECP“ završena je usvajanjem zajedničke izjave i uz poziv da se inauguralna sjednica Parlamentarne Skupštine „SEECP“ održi u Bukureštu, tokom rumunskog predsjedavanja ovom inicijativom.

(BSCG)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.