Studenti kriminalistike u posjeti forenzičkom centru uprave policije Crne Gore

0
3

Novi Pazar,Crna Gora – Studenti III i IV godine Departmana za pravne nauke, smera pravo unutrašnih poslova (Kriminalistika) Internacionalnog univerziteta u Novom Pazaru, 17. aprila 2012. godine, predvođeni Msc Aleksandrom R. Ivanovićem, pomoćnikom rukovodioca Depratmana za pravne nauke i Samrom Kučević, asistenom na Departmanu za pravne nauke, posetili su Forenzički centar uprave policije Crne Gore.

Studente su primili direktor centra, gospodin Zoran Tomčić i njegov zamenik doc. dr Aleksandar B. Ivanović, rukovodilac grupe za postupanje sa dokaznim materijalom, forenzičku analitiku i kontrolu kvaliteta u Forenzičkom centru Uprave policije Crne Gore, i profesor Kriminalističke tehnike na Internacionalnom univerzitetu u Novom Pazaru.
Direktor centra, gospodin Tomčić je najpre, poželeo dobrodošlicu studentima, a zatim ih je upoznao sa istorijatom, oranizacionom strukutrom, kadrovskim i tehničkim potencijalima i delokrugom poslova koje obavlja Forenzički centar. S tim u vezi, istakao je da je Forenzički centar organizaciona jedinica koja je neposredno odgovorna direktoru Uprave policije i koja objedinjuje sve kriminalističke-tehničke kapacitete Uprave policije. Takođe je istakao, da se u Forenzickom centru vrše sva kriminalističko tehnička ispitivanja i veštačenja tragova izuzetih sa lica mesta, kao i da se Forenzički Centar bavi poslovima forenzičkih ispitivanja, istraživanja i veštačenja, te da je njegov osnovni zadatak pretvaranje materijalog traga izuzetog sa lica mesta krivičnog dela u pravno valjani materijalni dokaz.
Direktor Tomčić je takođe, upoznao student sa činjenicom da se danas  Forenzički centar nalazi u novom savremenom objektu, kao i da poseduje savremenu opremu i stručno osposobljen kadar koji nastavlja 50 godina dugu tradiciju forenzičkih ispitivanja u Crnoj Gori. Posebno je naglasio da Forenzički centar ima ambiciju da postane regionalni centar za određene vrste ispitivanja, te da je Forenzički centar 24.maja 2009. godine postao punopravni član ENFSI-a (Evropsko udruženje forenzičkih naučnih institucija, koje je od strane EU zaduženo za razvoj forenzike u državama EU i državama koje to nameravaju da postanu). Shodno tome, istako je Tomčić: “Službenici Forenzičkog centra redovno učestvuju na radnim grupama ENFSI-a iz svih oblasti ispitivanja. Kontrola kvaliteta rada u laboratoriji za hemijska ispitivanja tragova droga i biološka DNK ispitivanja vrši se preko međunarodnih testova Ujedinjenih Nacija i GEDNAP tkz. “Proficiency testova”. Projektom IPA 2009 u junu 2011.godine izvršena je nabavka još dva visoko sofisticirana uređaja i to: skenirajući elektronski mikroskop (SEM/EDS) za ispitivanje i detektovanje mikrotragova i tečni hromatograf (LC/MS) sa masenim spektrometrom za analizu tragova eksploziva, čija je vrednost iznosi 424 957.00 eura. Krajem 2010.godine izvršena je nabavka i instaliranje opreme i softvera za forenzičko ispitivanje računara. Nakon obuke kadra početkom 2011. godine započeta su ispitivanja iz oblasti informacionih tehnologija. S obzirom na postojeće kadrovske i tehničke predispozicije Forenzički centar je započeo aktivnosti na procesu uvođenja standrada kvaliteta ISO/IEC 17025, a sve u cilju definisanja strategije Centra ka postizanju i održavanju najvišeg nivoa pružanja usluga veštačenja, ispitivanja i istraživanja u području forenzike. Akreditacija Forenzičkog Centra po međunarodnom standardu ISO/IEC 17025, odvija se u okviru Projekta EU-EMFA-2 (Evropsko mentrostvo u forenzičkoj akreditaciji) pod mentorstvom Estonskog Forenzičkog Instituta iz Talina.”
Na kraju, direktor Tomčić je naglasio da Forenzički centar Uprave policije isključivo postupa po zahtevima organa Policije, sudova i tužilaštva, kao i da su u Forenzičkom centru zaposlena su 2 doktora nauka i 4 magistra, te da su službenici centra prošli odgovarajuće obuke za rad na savremenoj opremi, kroz posete eksperata i posete evropskim Forenzičkim centrima. “Takođe kroz prisustva godišnjim konferencijama ENFSI-a, seminarima, skupovima stalnoj i planskoj edukaciji, naši službenici se upoznaju sa novim metodama rada i mogućnostime njihove primene u našem Centru”, naglasio je Tomčić.
Izvor: UNINP.edu.rs

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.