„Statika“ ruši novi internistički blok u Novom Pazaru

0
3746

Tek što je postao „punoletan“, novi internistički blok, u Novom Pazaru, iznenada je postao nestabilan za planiranu nadgradnju u okviru projekta rekonstrukcije i izgradnje Opšte bolnice, koja treba da postane Kliničko – bolnički centar.

Prvu vest o tome saopštio je pre desetak dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prilikom obilaska rekonstruisane deonice puta Novi Pazar – Raška.

-Tu je loša statika i mora da se ruši sve. Skuplje je za nas, ali moramo to da uradimo – rekao je Vučić, uz prethodno objašnjenje da smo „tu imali jezive snimke tokom korone. Sad gledamo da napravimo sve potpuno novo“.

Događaji su, u ovom slučaju, promenili redosled. Prvo je počelo rušenje, pa, tek, rečeno da mora da se sruši najmlađa i najsavremenije bolnička zgrada, koja je otvorena 2005.godine.

Novi internistički blok izgrađen je po savremenim standardima. U građevinske radove uloženo je 47,1 milion dinara ili neđto više od 4 miliona tadašnjih nemačkih maraka. Sredstva su obezbeđena prodajom zemljišta te zdravstvene ustanove, koja je sa tri i po strane, sada opasana visokim stambeno – poslovnim objektima. U opremanje bolesničkim nameštajem trokrevetnih soba i nabavku najsavremenijih medicinskih aparata, Vlada Srbije uložila je nekoliko miliona evra.

Najveći problem ove zgrade bio je što su na njenih 4 hiljade kvadrata, hteli svi da imaju „svoje parče“. Unutrašnjost je pregrađivana i dograđivana, kako je kome trebalo prilikom useljenja u nju.

U suterenu bio je amfiteatar, patologija, onkologija, mrtvačnica. Na prvom spratu: dnevna bolnica, specijalističke ambulante i hemodijaliza, a na drugom spratu bolesničke sobe.

Amfiteatra nema desetak godina. Zamenio gaje restoran za osoblje i pacijente i njihove posete. U taj prostor „uselila“ se, pre dve godine, moderno opremljena angio sala.

Na prvom spratu, pregrađivanja su vršena „prema potrebama službe“. Šaltera, portirnice, bolničke uprave, hemodijalize. Svakom hodničići omeđeni rigips tablama. Samo neka je u novom internističkom bloku.

Na drugom spratu, nekada, zajedno bili stacionar, biblioteka i redakcija stručnog časopisa, koji je ta ustanova izdavala početkom prošle decenije. Ostalo je samo tridesetak soba, podeljenih između specijalističkih i subspecijalističkih oblasti : opšta interna medicina, endokrinologija, gastroenterologija, kardiologija, neurologija i nefrologija.

U toku pandemije korone, sva ova odeljenja iz svog prostora iseljavana su i vraćana osam puta, jer je u tim prostorijama bila crvena zona. Došlo vreme da im se oduži dug „da se izgradi sve potpuno novo“. Deveto raseljavanje je krenulo početkom aprila, kada je počela izgradnja novog višespratnog objekte. Vratili su se u staru i dotrajalu zgradu, koju su, nekada, delili sa Grudnim odeljenjem. Zgrada u kojoj je vreme zaustavljeno još u prvoj polovini prošlog veka i koja će biti porušena kada budu završene sve rekonstrukcije i izgradnje.

Poslednji iz zgrade izlaze angio sala i hemodijaliza, koja će, od danas, raditi u prizemlju iste zgrade gde su smeštene i druge internističke službe. Ostalo je da se izmesti još angio sala. I novi internistički blok može da se „sravni sa zemljom“ zbog statike.

Svedoci razaranja nove zgrade, punih pet meseci, bili su pacijenti na hemodijalizi. Svakodnevno su bili izloženi prašini i buci od rušilačkih i razbijačkih radova, iza kojih su ostali razbacani kablovi, lajsne, staklo i gomile maltera. Nikome se nije žurilo da , u optimalnom roku, sredi i opremi stari – novi prostor za hemodijalizu.

„Radovima“ na novom internističkom bloku, iznenađen je projektant zgrade novopazarski arhitekta Šefćet – Fahro Zatrić, a posebno objašnjenjem zbog čega zgrada mora potpuno da se sruši.

Za Danas je objasnio da sadašnji temelji zgrade, sigurno, mogu da izdrže još jedan sprat „od lakih materijala – stiporeks“ i da stepenište koje vodi do drugog sprata „nije završeno, već je ostavljeno da može da se produži do sprata koji bi bio, u perspektivi nadzidan“.

Informaciju o rušenju te bolničke zgrade, medijima, je potvrdio vd direktora Opšte bolnice Meho Mahmutović,

Rekao je da će na tom mestu biti izgrađena zgrada sa pet spratova, površine 9 hiljada kvadratnih metara. Za sledeću godinu najavio je rušenje hirurškog bloka, koji se nalazi u zgradi izgrađenoj 1970.godine.

Mahmutović je naglasio da će sva odeljenja, koja su izmeštena, u „novim“ prostorijama raditi u naredne dve godine.

Sva ta odeljenja su izmeštena u stare i dotrajale zgrade, osim onkološkog odeljenja, koje je premeštenu u Specijalnu bolnicu u Novopazarsko Banji.

Izgradnja, dogradnja, rekonstrukcija i adaptacija objekata Opšte bolnice, bez izgradnje nove zgrade internističkog bloka, koštaće više od 43 miliona evra, Sredstva je obezbedila država preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima. Država će finansirati i opremanje, pa će ceo projekat, kako je procenjeno, koštati 70 miliona evra.

(Danas)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.