16. Maj 2019

Uprkos najavama obilnih padavina, načelnih Odeljenja za vanredne situacije Goran Posrkača ističe da svi hidrometeorološki parametri pokazuju da opštini Prijepolje ne prijeti opasnost od poplava.

Nivoi svih reka i pritoka su u prosečnim granicama, tako da sad nemamo očekivanja da može doći do izlivanja bilo Lima, bilo Mileševke – kaže Goran Posrkača, načelnik Odeljenja za vanredne situacije MUP-a u Prijepolju.

Na zasedanju štaba za vanredne situacije opštine Prijepolje donete su preporuke za postupanje nadležnih javnih preduzeća, privrednih društava i službi.

Na terenu je bila i „Drina kop“, preduzeće koje održava Lim i Mileševku na uređenom toku korita i zadužena je za delovanje u slučaju poplava. Oni su doneli 2000 džakova koji su spremni za punjenje. Javno komunalno preduzeće „Lim“ ima dovoljne količine peska za njihovo punjenje i dežurne radnike za taj posao. Uvedeno je pasivno dežurstvo za tim za spasavanje na vodi Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju. Oni su sa kompletnom opremom sa kojom raspolažu dežurni. Već su obišli teren, uočili su neke slabe tačke i spremni su u svakom trenutku da reaguju. Odeljenja za vanredne situacije u Prijepolju je sprovođenjem IPA projekta „Zaštita i spasavanje od poplava“ jedno od najbolje opremljenih odeljenja u Srbiji, što se tiče spasavanja na vodi – ističe Posrkača.

Usled obilnih padavina i jakog vetra u Bosni i Hercgovini i Hrvatskoj došlo je do izlivanja reka i problema sa vodosnabdevanjem.

Posrkača dodaje da opština Prijepolje već nekoliko godina unazad ne preduzima ozbiljnije mere u cilju zaštite od poplava, kao što su na primer redovno održavanje korita bujičnih potoka ili izgradnja nasipa.

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles