Srbija ograničava uvoz mlijeka

1
8

Srbija – Srbija je uvela prelevmane, odnosno uvozne naknade na mlijeko kako bi smanjila prekomjeran uvoz tog proizvoda.

U prva četiri mjeseca iz Evropske unije u tu državu je uvezeno dva puta više mlijeka i mliječnih proizvoda nego u istom razdoblju prošle godine, zbog čega su lokalni proizvođači dospjeli u probleme jer su stvorili viškove dok su mljekare smanjile otkupnu cijenu.

Porodica Vasić živi od 65 krava. Dnevno prerađivačima prodaju 1.400 litara mlijeka. Prošla godina je bila, kažu teška, ova će biti još teža. Kako zbog klime tako i zbog tržišta

“Pre svega smo znali da će biti liberalizacija tržišta. Na drugoj strani ukidanje kvota u EU i to nam se odrazilo mnogo teže nego što smo i sami očekivali”, kaže Goran Vasić, proizvođač mlijeka.

Smanjen otkup

Ukidanjem proizvođačkih kvota po državama Evropske unije, pojeftinilo je uvozno mlijeko što su iskoristili domaći prerađivači.

U prva četiri mjeseca u Srbiju je uvezeno 2.700 tona mlijeka, mlijeka u prahu i sireva što je više nego dvostruko u odnosu na isti period prošle godine.

Zbog toga je smanjen otkup od lokalnih proizvođača, kao i otkupna cijena na 36 dinara, odnosno 30 centi po litri.

“Ja sam zbog posledica prekomernog uvoza mleka zadnju isplatu dobio umanjenu za 3 dinara i ta sadašnja cena me ne zadovoljava, jer svaka isplata ispod 40 dinara po litru za nas je neisplativa”, dodaje Vasić.

Vlada Srbije je pokušala da pomogne interventnim otkupom za robne rezerve u vrijednosti četiri miliona eura, a jučer je uvela prelevmane, odnosno takse, kako bi obeshrabrila prerađivače da uvoze mlijeko. Time je uvozna cijena narasla iznad domaće, otkupne.

Sve to je, kažu, u skladu sa sporazumom o stabilizaciji i pridruživanju sa Evropskom unijom.

Mljekari nekonkurentni

“Država na ovaj način želi da zaštiti koliko god je to moguće domaće proizvođače koji su zaista u neravnopravnom položaju u odnosu na evropske farmere. Finansijska sredstva koja dobijaju proizvođači u EU zbog većih budžeta i lakšem pristupu fondovima su daleko veća”, ističe Snežana Bogosavljević Bošković, ministrica poljoprivrede.

I to treba promijeniti, kaže agrarni stručnjak, i bivši ministar poljoprivrede, a ne samo uvoditi takse na uvoz. Mljekari u Srbiji, tvrdi, nisu konkurentni sa evropskim poljoprivrednicima, ali ni sa regijom.

“Proizvodnja mleka ima budućnost u Srbiji, ali se politika mora u potpunosti posvetiti povećanju konkurentnosti. Konkurentnost se povećava investicijama u opremu, u znanje, u nova grla i organizovanjem tržišnog lanca i u tome jeste cela poenta da mi danas gledamo kako da se nekim magičnim rešenjima to reši, a ta magična rešenja ne postoje”, navodi Goran Živkov, agroekonomist.

Zbog prekomjernog uvoza mlijeka u Srbiji, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, dnevno se stvori 200.000 litara viška – što je četvrtina dnevne proizvodnje u toj zemlji

“U narednom periodu smanjiće se taj višak koji postoji u Srbiji i to ne samo zbog tih zaštitnih uvoznih mera koje je uvela država, već i zbog krava koje leti daju litar mleka manje nego u ostatku godine”, izvještava Marko Subotić, reporter Al Jazeere.

Izvor: Al Jazeera


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

1 komentar

  1. Ispravno, upravo iz tog razloga i postoje izuzeci u trgovinskom sporazumu izmedu EU i srbije i njihovo aktiviranje jeste opravndano sto se tice mlijeka.

    0

    0

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.