”Sofra” Ervina Spahića promovisana u Bijelom Polju

0
15

Bijelo Polje – Knjiga ”Sofra” autora Ervina Spahića, predstavljena je večeras u bjelopoljskom Centru za kulturu. Riječ je o zborniku priča u kojima Ervin Spahić povezuje sjećanja i aktuelne događaje sa puno varoškog humora, ironičnih otklona i angažovane poente.

– ”Sofra” je zbirka kratkih priča koje se pamte dugo. Jer ako se ponovo pronalazi pamćenje, to je u ovoj knjizi. Ova nam knjiga pripada, jer je pisana generacijama, kazao je u svom kritičkom osvrtu, Draško Došljak.

Među koricama, sa naslovnicom akademskog slikara Abaza Dizdarevića, ovoga Spahičevog djela smještene su 23 prozno – poetske priče. Ova knjiga je šetnja bjelopoljskim sokacima i sjećanjem, i kao da je svaka kocka kaldrma, posebne pričaone koje nam donosi ova knjiga, i buduće knjige. Ali i one priče, mnogobrojne, koje su se čule pod šindranim krovovima akovske arhitekture.

24-04-SOFRA-SLIKA11

Priča” Studen” je ona od koje se ”damari nadimaju, a srce jače lupa”. Priča o životu našem, našim majkama, životu što je prohujao sa vihorom. A, tek priča o pobratimstvu…. E, to je Bijelo Polje i njegovi ljudi. Dobro i uzdarje za dobro. Stare i nove priče. Savremene. Teći će Lim, pričaće se priče, ostajače one koje se ukoriče. Ove Ervinove če zasigurno trajati i ovdje i tamo će” po moru teći Lim”.

Za Ervinovom ” Sofrom”

Knjiga” Sofra” je višeslojno djelo, protkano životom, patnjom, istorijom, filozofijom, humorom, dokumentarnošču. To je djelo koje ima svoje ”JA” . Koje na svakoj stranici ima suvi pečat. Djelo u kojem su ostali sačuvani običaji bjelopoljske čaršije, kazao je Kemal Musić.- Ako je Rasim Hadrović Polimski sačuvao staro Bijelo Polje na svojim crtežima, Ervin Spahić je to uradio u ” Sofri ”.

24-04-SOFRA-SLIKA13

Ako je Ćamil Sijarić ovjekovječio Bihorce u svojim djelima, Ervin Spahić je ovom knjigom obezbijedio vječnost nekadašnjeg jezika bjelopoljske čaršije. Iznad svega je ovdje bogatstvo leksike jednog vilajeta koji više ne postoji, a kojem je Ervin Spahić podigao obelisk, istakao je  Musić.

24-04-SOFRA-SLIKA14

(RadioBijeloPolje)


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.