Selite fabriku ili se mi iseljavamo

0
21

Pola sata poslije čišćenja bilo koje površine kod naših kuća, prašina opet napada. Jedino rješenje je ili da se iselimo ili da zatvore fabriku, pa neka je sele gdje znaju”, kazao je Hasanović

Oko 400 bjelopoljskih domaćinstava u gornjem dijelu grada mjesecima je izloženo zagađenju, dimu i prašini peletare u krugu preduzeća ŠIK “Lim”.

Građani su uputili peticiju nadležnim institucijama u kojoj traže zatvaranje fabrike, tvrdeći da peletara nema nijednu dozvolu za rad niti elaborate o zaštiti životne sredine. Raif Crnovršanin je kazao da građanima nema života od buke, dima, smrada.

“Ne možemo da otvorimo prozore od kuća, niti da izađemo. Ljudi odustaju od sadnje voća i povrća, jer je sve zatrovano”, kazao je Crnovršanin.

Njegov komšija Hedim Sasanović je rekao da ima djecu i unučad za čije zdravlje strahuje zbog velikog dima i prašine.

“Pola sata poslije čišćenja bilo koje površine kod naših kuća, prašina opet napada. Jedino rješenje je ili da se iselimo ili da zatvore fabriku, pa neka je sele gdje znaju”, kazao je Hasanović.

Izet Kovačević je objasnio da se u gornjem gradu pojavio povećan broj kancerogenih oboljenja, što se povezuje sa radom peletare.

“Evo oni su prije vašeg dolaska isključili mašinu kojom gule i prerađuju balvane. To ispušta nevjerovatnu buku, dim i prašinu”, priča on.

Izvšna direktorica ŠIK “Lim” Gorica Dubak kaže da fabrika ima sve potrebne dozvole za rad.

“Materija za koju građani tvrde da je dim, u stvari je para koja je potpuno neškodljiva. U procesu proizvodnje ne postoji nijedna kancerogena materija, koja bi štetno uticala na zdravlje ljudi”, kazala je ona. Građani su ranije prijavili preduzeće “Lim” ekološkom inspektoru zbog buke i zagađenja. Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj koji je nadležan na nivou opštine za pitanja životne sredine Jasmin Ćorović je kazao da je ekološki inspektor izašao na teren i konstantovao da preduzeće nema izrađen elaborat o procjeni uticaja na životnu sredinu, koji podrazumijeva uvođenja svih neophodnih sistema koji bi zagađenje sveli na najmanji nivo. Istakao je da je preduzeću naloženo da izradi elaborate, šta je “Lim” uradio i dostavio Sekretarijatu na saglasnost.

“Tim povodom organizovali smo i sproveli javnu raspravu koja je završena i na kojoj su građani dali određene sugestije”, kazao je Ćorović.

Napominje da je taj Sekretarijat formirao i komisiju za ocjenu elaborata, sastavljenu od stručnjaka, koja treba dodatno da ispita sve stavke elaborata.

“Komisija je sagledala elaborat i dala određene preporuke za dopunu koje se odnose na dodatne mjere zaštite koje se moraju unijeti u elaborat, a kasnije i primijeniti (izgraditi) u praksi. Zajedno sa tim sugestijama uvrštene su i sugestije građana koje su iznijeli na javnoj raspravi i sve to smo poslali obrađivaču elaborata koji mora da sagleda sugestije i da opravdane unese. Čekamo povratni odgovor od obrađivača. Ako ispoštuje preporuke komisije onda smo mi dužni, shodno Zakonu o procjeni uticaja na životnu sredinu, da damo saglasnost na elaborat, a preduzeće “Lim” da sve što je navedeno u elaboratu, sve mjere zaštite od zagađenja vazduha, buke i slično mora da primijeni, dakle da ugradi dodatne filtere i drugo”, kazao je Ćorović.


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.