6. Januar 2010

Sjeverni Sandžak – Visoki funkcioneri dvije najjače bošnjačke partije, Sandžačke demokratske partije i Stranke demokratske akcije nisu pozitivno odgovorili na poziv muftije Muamera Zukorlića da potpišu Deklaraciju protiv diskriminacije Bošnjaka.

Glavni muftija Islamske zajednice u Srbiji juče je saopštenjem za javnost pozvao ministre Rasima Ljajića i Sulejmana Ugljanina, kao i poslanike njihovih partija, SDP-a i Bošnjačke liste za evropski Sandžak, da stave potpis na dokument, koju su početkom jula prošle godine u organizaciji IZ potpisali predstavnici bošnjačkih organizacija, ustanova, institucija i Mešihata.

U Deklaraciji se od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu i Vladi Srbije zahtijeva da ne prihvate “dalje administrativno rasparčavanje regije Sandžak”, i izražava zabrinutost zbog “kontinuiranog kršenja ljudskih, a posebno vjerskih prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji”.
Generalni sekretar SDP Mirsad Jusufović ocijenio je danas da ova stranka „nema potrebe“ da potpisuje takvu deklaraciju.

On je rekao da sve ono što se tiče politike treba da rade partije, a ne vjerske zajednice.

„Sama deklaracija predstavlja, na neki način, reakciju na prošlogodišnje zajedničko djelovanje narodnih poslanika iz SDP-a i SDA, odnosno na našu zajedničku reakciju protiv Zakona o regionalnom razvoju. Mi pokušavamo da kroz parlament i aktivnost narodnih poslanika i drugih izabranih lica uspemo u našem naumu, a to je da svih šest sandžačkih opština budu u jednom razvojnom regionu, kako to Zakon i nalaže“, rekao je Jusufović Sto plus radiju.

Generalni sekretar SDA Sandžaka Fuad Baćićanin je rekao je da je ova stranka u junu prošle godine potpisala drugi sličan dokument-Deklaraciju o položaju sandžačkih Bošnjaka, koju je usvojilo Bošnjačko nacionalo vijeće.

“Aktivno smo učestvovali u sprovođenju ove Deklaracije, tako da bi svaka druga deklaracija bila cijepanje, a nikako Deklaracija o ujedinjenju Bošnjaka. SDA se svojim statutom zalaže za autonomuju verskih zajednica i mi ćemo to poštovati. Predstavnička tijela Bošnjaka neka se bave političkim pitanjima, a vjerske zajednice neka se bave vjerskim pitanjima”, rekao je Baćićanin..


D  E  K L A  R  A  C I  J  A

I

Izražavamo zabrinutost zbog evidentnog i kontinuiranog kršenja ljudskih, a posebno vjerskih prava Bošnjaka i muslimana u Srbiji.

Osuđujemo neustavno i nezakonito postupanje Ministarstva vjera prema Islamskoj zajednici i diskriminatorski odnos prema njoj.

Zbog neprimjerenih izjava ministra vjera Bogoljuba Šijakovića u povodu posjete reisuleme dr. Mustafe ef. Cerića Sandžaku, pridružujemo se javnom zahtjevu Islamske zajednice za njegovom smjenom.

II

Osuđujemo ekonomsku diskriminaciju prema građanima Sandžaka i od nadležnih državnih organa zahtijevamo hitan program privrednog oporavka ove regije.

III

Zbog činjenice da manjkavosti Ustava Republike Srbije doprinose nepoštivanju ljudskih i manjinskih prava, od nadležnih državnih organa zahtijevamo pokretanje procedure promjene Ustava u skladu sa Deklaracijom bošnjačkih političkih stranaka iz oktobra 2006. god.

IV

U skladu sa principima i standardima evropskog regionalizma u procesu decentralizacije i regionalizacije Srbije, u budućim ustavnim i zakonskim rješenjima od nadležnih državnih organa zahtijevamo uvažavanje osobenosti regije Sandžak, što podrazumijeva njenu cjelovitost sa sjedištem u Novom Pazaru.

V

Od bošnjačkih predstavnika u Parlamentu i Vladi Republike Srbije zahtijevamo neprihvatanje daljeg administrativnog rasparčavanja regije Sandžak.

VI

Tražimo ubrzano donošenje Zakona o nacionalnim savjetima, skladu sa evropskim standardima.

VII

Učesnici skupa su se saglasili da ovo tijelo preraste u trajni forum sa ciljem redovnog i povremenog zauzimanja stavova o važnim pitanjima za bošnjački narod i regiju Sandžak.

Deklraciju su potpisali oko 50 članova stranaka, organizacija i institucija iz sjevernog Sandžaka, kao i Islamska zajednica u Srbiji, osim prestvanika Bošnjaka koji borave u Beogradu, a to su:

  • Sulejman Ugljanin, ministar bez portfelja
  • Esad Džudžević, narodni poslanik
  • Bajro Omeragić, narodni poslanik
  • Rasim Ljajić, ministar rada i socijalna politike
  • Munir Poturak, narodni poslanik
  • Mujo Muković, narodni poslanik
  • Meho Omerović, narodni poslanik

Mešihat u jučerašnjem saopštenju ocijenjuje da se razvrstavanjem sandžačkih opština u dva regiona nastavlja dalje cijepanje te regije.

“Ova podvala (Uredba Vlade Srbije o statističkim regionima) pokazuje da se važna pitanja mogu rešavati isključivo pregovorima sa predstavnicima srpske vlasti, za čiji je uspeh neophodan bošnjački koncenzus”, navodi se u saopštenju IZ.

Izvori: RadioStoPlus.com, SandzakPRESS.net

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles