21. Oktobar 2016

Oslobodjenje Beograda 620x350

Bošnjački, odnosno muslimanski regruti značajno su doprinijeli odbrani Beograda u Prvom svjetskom ratu. Oni su pripadali Muhamedanskim bataljonima, a posebno se istakla jedinica koja je bila pod komandom serdara kaplara Šemse Midovića, koji je branio Beograd maltene do poslednje kapi krvi.

Historijski izvori ukazuju da je čak 15 odsto branilaca Beograda, bilo druge vere, odnosno muslimanske. U sastav Muhamedanskih bataljona ulazili su muslimani (etnički Bošnjaci, Albanci i Turci), mobilisani u novopripojenim oblastima Sandžaka, Kosova i Metohije i Makedonije.

Međutim, dva bataljona posebno su se istakla, naročito u odbrani Beograda, i to Treći i Četvrti u okviru Desetog kadrovskog puka, u kojima su se nalazili sandžački muslimani – Bošnjaci.

Jedna od tih jedinica, pod komandom kaplara Šemse Midovića iz Sjenice, pružila je 9. oktobra 1915. godine najuporniju odbranu Beograda od Austrijanaca u centru srpske prijestonice. Upravo zbog ovih historijskih činjenica, i poštovanja prema muslimanima, Centar za istorijske studije pokrenuo je inicijativu da se, pošto ne postoji nikakvo obilježje, u Beogradu postavi makar spomen – ploča bataljonu koji je predvodio Midović.

Midovićev bataljon, te 1915. godine napravio je barikadu kod Uprave fondova, između Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, a ova jedinica najduže se opirala Austrijancima koji su dolazili od Dorćola. Oni nisu mogli da odnesu barikadu, sve dok Nijemci nisu došli do “Londona”.

Prijedlog Centra za historijske studije i dijalog jeste da se spomen – ploča podigne u neposrednoj blizini gdje je stajala Midovićeva barikada, a to je prostor između Narodnog pozorišta i Narodnog muzeja, da jedna ulica na širem području Ade Ciganlije ili dio savske obale ponese ime “muhamedanskih bataljona 10. kadrovskog puka”, kao i da se tako nazove i jedna vojna jedinica ili kasarna Vojske Srbije.

7Prva proleterska brigada Beograd

(Telegraf)

Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhoneStavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVI ODGOVOR

No more articles