Rožaje: Šverc i dalje cveta

0
28

Rožaje – DOK Hašim Tači vodi „principijelni rat“ sa Republikom Srbijom i građanima Srbije oko carinskog pečata bez koga, kako kaže, „nema suštinske, teško izborene nezavisnosti“, na visovima Kule i Čakora – smijeh.

Na sjeveru Crne Gore, ni mlado ni staro ne sumnja da je vlada u Prištini morala da zauzme granice sa Srbijom, ali ne da bi, kako to „tačijevci“ objašnjavaju Briselu i Vašingtonu, spriječili, već da bi organizovali šverc koji još nije potpao pod punu kontrolu kriminalnih klanova.

Između Crne Gore i Kosmeta švercuje se godinama. Afera smenjuje aferu, na istrage i sudske epiloge se čeka beskonačno.

Teško je i pobrojati prekogranične skandale u dvije „međunarodno pravno uređene“ države koje bi u EU.

Bivši granični policajci iz Rožaja Enver Dacić, Mithat Nurković, Hamdo Murić i Rešad Kalač, morali su da napuste Crnu Goru i da spas za sebe i porodice potraže u inostranstvu, jer se vlast u Crnoj Gori nije „pretrgla“ da ih zaštiti posle javno izrečenih tvrdnji o prekograničnom švercu teškom na desetine miliona evra!

OBLOVINA
SA teritorije Kosova, tvrde iz američkog Stejt departmenta, u Crnu Goru dolazi i heroin, u režiji grupa iz Rožaja i Berana. Unosan je i šverc drvne građe. Miljenici vladajuće garniture u Crnoj Gori, kroz koncesije, oblovinu dobijaju po cijeni od oko 8 evra „na panju“, a na Kosovu je, uz pomoć lažirane dokumentacije, prodaju i po 120 evra po kubiku.

Kako „Novosti“ saznaju, odbjegli policajci su svjedočili i u Vrhovnom državnom tužilaštvu, odnosno u Specijalnom odeljenju za suzbijanje organizovanog kriminala, korupcije, ratnih zločina i terorozma!

– Nudimo još jednom ruku saradnje crnogorskim vlastima. Zaštitite nas sa porodicama i svedočićemo javno o svim vrstama šverca na granici. Imamo dokumentaciju, i filmsku. Pomenućemo mnoga imena iz policije, ali i „uglednika“ – izjavio je jučer za „Novosti“ jedan od policajaca.

– Mi smo već predali dva filma državnim organima. Na jednom se vidi povorka od 124 konja natovarena cigaretama vrijednim oko 1,4 miliona evra, i kako se 63 čovjeka, predvođena momkom u uniformi crnogorske policije, vraćaju na Kosovo. Prethodno su na područje Rožaja donijeli velike količine zamrznutog mesa iz Brazila i drugu robu – kaže policajac.

Policajci tvrde da fabrika duvana u Mojkovcu proizvodi lažne brendirane cigarete za „izvoz“ na Kosovo i dalje na jug Srbije, Makedoniju. Ova afera je dobila tolike razmjere jer su ugroženi i neki strani proizvođači cigareta, koji su angažovali „neke svoje službe“.

Bivši graničari iz Rožaja su obelodanili i fiktivni izvoz nafte iz Crne Gore na Kosmet. I to je još uvijek u fiokama specijalnog tužioca. Od 2005. do 2010. godine, fingiranim izvozom nafte, budžet Crne Gore je oštećen za najmanje 20 miliona evra!

A policajci i carinici sa graničnog prelaza Kula „inkasirali“ su oke dva miliona evra! Po svedočenju odbeglih graničara, za „Novosti“, zbog novca su na ovom graničnom prijelazu potezani i pištolji.

Ove tvrdnje bivših graničara potvrđene su i izvodima iz zvanične dokumentacije carine Kosova, gdje se zbog pritiska starešina koje su bile umiješane u šverc ubio oficir granične policije Kosova Ljuan Ademaj (36).

Izvor: Novosti.rs


Sandžak PRESS pratite putem Facebook | Twitter | Android| iPhone

Stavovi iznešeni u ovom tekstu su autorovi i moguće je da isti ne predstavljaju stavove naše redakcije.
Komentari su vlastita mišljenja autora i redakcija zadržava pravo brisanja vulgarnih i uvredljivih komentara.

OSTAVITI ODGOVOR

Molimo unesite komentar!
Ovdje unesite svoje ime

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.